Doorgaan naar hoofdcontent

De IJzeren Turk


Mag ik jullie voorstellen, Leendert Steenvoorden, mijn overgrootvader van moeders kant. Hij werd ook wel de Grote of IJzeren Turk genoemd.  Leendert Steenvoorden was stratenmaker van beroep, dat wist ik nog wel uit de verhalen van mijn moeder. Ik snap wel hoe hij aan zijn bijnaam komt, want op alle foto's die ik nu van hem heb kan je zien dat het een beer van een vent was, heel groot en waarschijnlijk sterk.
Ook mijn grootmoeder, wij noemden haar altijd opoe, was lang en statig.
Nieuwe Zeeweg, aanleg riolering. De persoon met de bolhoed is de Grote Turk. Hier reed toen nog de blauwe tram, van Leiden via Noordwijk-Binnen naar Noordwijk aan Zee. Deze foto's zijn van begin 1900.


Hoek Gooweg - Schiestraat in Noordwijk-Binnen. Vooraan mijn overgrootvader. In een van die huizen op de achtergrond moest ik als klein meisje altijd iets halen voor mijn vader, voor het land. Was het zaad, bestrijdingsmiddelen? Mijn broer Karel zal het wel weten.

Reacties

karel zei…
was dat niet de stroboer
van het woud
Marthy zei…
Ja, het was inderdaad van 't Wout.Ik denk dat we dan stro moesten bestellen voor op het land.
Setup Anytime zei…
Beste, wat een leuk verhaal!De beste man komt in mijn stamboom naar voor als grootvader van mijn oma haar grootvader. Het lijkt me erg leuk meer te weten te komen. Ik ben mijn stamboom aan het uitzoeken.
Gr Shirley