Moestuinmaandag

Prachtig weer hier de laatste dagen, warm, dus dat houdt in dat om de dag de sproeier tegen de avond aangaat. Het zaaigoed loop ik iedere dag na met een gieter met een fijne broes. Hierboven de eerste stambonen die ik gepoot heb, nog heel klein. De bonenplantjes die ik kocht in Stolwijk, hieronder op de foto, worden al kleine struikjes dus als het goed gaat kan ik zo weken achterelkaar bonen plukken.

Ik wacht altijd in spanning af of alles wat ik zaai wel op zal komen. Gelukkig duurt dat niet zo lang bij de radijs, die piept als eerste uit de grond omhoog.

Afgelopen week zijn ook de laatste aardappelen aangeaard. Manlief doet het voor me, ik vind het te zwaar werk. Hij gebruikt hiervoor een hak, volgens mij een typisch Frans werktuig, ik kan me tenminste niet herinneren dat ik het bij mijn vader of anderen ooit gezien heb. Iedere Fransman met een beetje tuin heeft er een, ze zijn er in verschillende maten.

Toen ik vanmorgen aan het schoffelen was zag ik hoe mooi het blad van de courgette is met die witte nerven. Daar moest ik even een fotootje van nemen en ook van die lekkere aardbeien, we plukken ze al een dag of tien.Reacties

 1. Wat een smakelijke foto's. Hier beginnen de aardbeien nu pas te kleuren. Ik zal binnenkort maar ook weer eens een moestuinblogje schrijven, je bent weer inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, je hebt gewoon al aardbeien... Hier in de groentetuin waar ik vrijwilliger ben, wel planten met heel veel bloemen, maar de aardbeien moeten nog komen hoor... Het ziet er allemaal heel mooi uit bij je.
  Dat gereedschap ken ik ook niet, ik zal het eens aan Ben laten zien, zijn vader had vroeger ook altijd aardappelen op de tuin...
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn groentetuin ligt ideaal, Emie, en we hebben hier supergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit natuurlijk wel zo'n duizend kilometer zuidelijker, Mirjam, met veel meer zon en daar houden die aardbeitjes van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooo, je hebt al aardbeien. Hier zijn het nog witte harde dingen. Wat heerlijk hè? Aardbeien uit eigen tuin.
  Die hak.....wil je eens een foto maken hoe die Fransen hem gebruiken? Wij gaan over een aantal weken en ik vind het wel een indrukwekkend ding ;-)
  Dag, Madelief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ja, ik bedoel die twee punten...hoe je die gebruikt. Dus!
  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De hak wordt op allerlei manieren gebruikt, Madelief, je kunt het zelf invullen. Met de vork kun je pollen gras uittrekken, aarde losmaken. Ikzelf heb met dat ding weleens een heel stuk moestuin schoongemaakt, ik gebruikte beide kanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inmiddels had ik gisteren toch al mogen proeven van de allereerste 8 aardbeitjes die we konden oogsten in de groententuin. Zo leuk... en o zo lekker...
  Fijne dag vandaag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O ja, en Ben wist wel dat dit een Hak is, dat gereedschap, maar zijn vader had er geen. Volgens Ben werden deze hier in de streek veel gebruikt bij de suikerbietenteelt... nou ja, ook zo iets toch...?
  Fijne dag vandaag nogmaals,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jouw Ben heeft gelijk, Mirjam. Ik kreeg een mailtje van een fotovriend en die zei dat de hak wel degelijk ook in Nederland gebruikt werd, met name om de bieten uit te dunnen. Weer wat geleerd, toch.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy