Op het boodschappenlijstje

Vanaf nu staan citroenen iedere week op mijn boodschappenlijstje want er wordt hier al aardig wat jam ingemaakt. In citroenen zit pectine en daar stijft de jam mooi van op, want niet in iedere vrucht zit evenveel pectine. Ik had wat aalbessen gerist voor een paar cakes maar toen Mart alle aalbessen struiken in een keer kaal had geplukt was het echt geen doen om dat te gaan rissen. Dus werden de bessen gewassen, met steeltjes eraan in een grote pan met een bodempje water tot pulp gekookt, de hele handel door de passe-vite gedraaid en het sap opnieuw aan de kook gebracht met geleisuiker. Ik had dertien potten prachtige bessen gelei, goed voor op de boterham, in de yoghurt of vla of met een bolletje vanille ijs.

Reacties

 1. Wat een lekkernij toch. Ik had vorig jaar een ruime kilo van die bessen gekregen van iemand en ben er echt een heel tijdje mee bezig geweest om ze van de steeltjes te rissen, en dat was maar net iets meer dan één kilo... Maar het was het dubbel en dwars waard hoor, want de bessensap die ik maakte smaakte verrukkelijk...
  Mooi plaatje zo van die citroenen, dat zijn toch wel heel fotogenieke vruchten...
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is heerlijk Mirjam, al die vruchten, maar ook veel werk. Dus als het even teveel wordt grijp ik naar een makkelijke bereiding of ik gooi de handel in de vriezer waar het wacht op betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Serieus, met steeltjes en al? Ik had vorig jaar een kilo of vier, alles "fijn" steelloos verwerkt .... pokkenwerk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met steeltjes en al, serieus! Je proeft er niets van en ik las ergens op internet dat die steeltjes ook nog zorgen voor het meer geleren van de gelei.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geloof het meteen van dat meer geleren met steeltjes. Maar ik denk ook dat de smaak er beter van wordt. Met tomaten (in tomatensoep) is het ook lekkerder als je de steeltjes er aan laat zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dat van de tomaten wist ik niet, ga ik eens proberen, Bettie, dank.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy