Doorgaan naar hoofdcontent

Mutant?

Hij zou er het liefst helemaal inkruipen, deze bij op zoek naar honing in de gele monnikskap. Ik heb twee grote pollen staan van deze plant met de Latijnse naam 'Aconitum'. Jaren geleden gehad van een zus met een prachtige tuin in Drenthe. Maar vandaag ontdekte ik iets vreemds in een van de planten. Een stengel met blauwe bloemen, prachtig van kleur. De vorm van de bloem is anders dan zijn gele soortgenoot en het blad aan deze stengel is fijner. Dit is waarschijnlijk een mutant en ik gooi het maar in de groep, je weet nooit of er deskundigen onder mijn lezers zijn. Weet iemand hoe ik van deze mutant(?) een plant kan maken, want ik vind de kleur blauw zo mooi. Ben benieuwd of er mensen zijn die dit weten.



Reacties

Muggenbeet zei…
Mij lijkt de theorie van mutant sterk, zou het niet kunnen dat dit de gewone blauwe monnikskap is (ik heb hem hier ook net als de gele) en dat er een stukje wortel of een zaadje ervan in je tuin terechtgekomen is?
Marthy zei…
Ik hoopte al dat jij zou reageren Ludo. Ik heb geen blauwe monnikskap, nooit gehad in de 22 jaar dat ik hier mijn tuin heb en zeker in ons kleine dorpje is er niemand met deze plant. Ik heb deze plant een jaar of vijf geleden meegenomen uit de tuin van mijn zus en zover ik weet heeft zij geen blauwe monnikskap, ik ga wel informeren bij haar natuurlijk. In die vijf jaar dat deze plant hier in mijn border staat heb ik nog nooit iets blauws gezien.
KnutzEls zei…
Is het niet gewoon een teruggang naar de originele plant. Had hier prachtig geel vingerhoedskruid (zelf gezaaid) maar na een paar jaar kreeg ik alleen nog maar de "gewone" rose terug.
Muggenbeet zei…
Blauwe en gele monnikskap zijn twee aparte botanische soorten. In feite is er in deze geen 'originele' plant. hoe dan ook, mooie aanwinst Marthy! :)
Mirjam zei…
Nou, ik heb er totaal geen verstand van , maar kan alleen maar zeggen dat ik beiden heel mooi vind. Leuk toch om ze allebei te hebben...?
Fijn weekend,
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Els, het is bij veel planten zo dat bepaalde kleuren niet kleurecht terug komen.
Zeker als er van dezelfde soort een andere kleur in de buurt staat. Dan vindt kruisbestuiving plaats en vind je het jaar daarop 2 of meerdere kleuren. Bij mij kan dat niet het geval zijn, want er is hier in de wijde omtrek geen blauwe monnikskap te vinden en in dit geval zal het om een zaadje moeten gaan of een stukje wortel. Het zou nog kunnen dat dit toch een jaar of vijf geleden met de plant meegekomen is.
Marthy zei…
Je hebt gelijk Mirjam, beide planten zijn mooi, maar dat blauw was echt een verrassing die ik graag wil houden.
Marianne zei…
Is die niet hartstikke giftig?
Marthy zei…
Alle delen van de plant zijn giftig, Marianne.
Chantal zei…
wat knap dat je die wesp / bij hebt kunnen vastleggen
Marthy zei…
Dus als ik het goed begrijp, Ludo, moet dit een slapend zaadje geweest zijn of een stukje wortel wat opeens tot leven komt? Hoe ga ik nu de blauwe soort in mijn tuin krijgen. Deze ene plantstengel voorzichtig loshalen van zijn gele broertje?
Marthy zei…
Ik ging voor de plant, Chantal en kreeg de bij er gratis bij.
Muggenbeet zei…
Ik zou er niet te veel aan frunniken, als je er meer wil bedenk dan dat ik ze aankoop aan 1 euro per plant :)
Marthy zei…
Bedankt Ludo, voor je kennis en advies. Ik ga ze zeker kopen, maar voor één euro betwijfel ik.