Het derde terras

Het eerste en tweede terras liggen pal onder elkaar, het derde terras begint onder de moestuin met het kerkhofje. Achter het kerkhof ligt de kleinfruittuin, te beginnen met de braam. Op dit moment niet veel die braam want de struik stief afgelopen najaar helemaal af na twintig jaar enorm veel vruchten gegeven te hebben. Er groeien ondertussen weer nieuwe scheuten dus ik verwacht volgend jaar weer braam te kunnen plukken. Verder staat daar rode- en zwarte bes, twee verschillende soorten kruisbes en de nieuwe frambozenstruiken. Aan het eind van het perceel staat nog een zure kers. In de boomgaard staat vooraan een kweepeer die ieder jaar veel vrucht draagt, daarachter twee appelboompjes, twee pruimen die het slecht doen, een Mirabelle, oud maar nog ieder jaar vruchten en als laatste een Gieser Wildeman (stoofpeer).

Onder het kerkhofje ligt nog een klein stuk vierde terras waar al het tuinafval op een hoop gaat. De grens tussen ons deel van dat terras en dat van een buurman is ongeveer bij die vijgenboom. Die buurman heeft er geen problemen mee als wij van zijn vijg plukken en daar maak ik ieder jaar dankbaar gebruik van. Verder hebben we nog een groot terrein beneden net boven de rivier en een nog veel groter stuk met bomen wat verderop. Dat laatste stuk is wel interessant om, als het houthok leeg raakt daar bomen te kappen voor brandhout. Boven het dorp, hoger op de helling van de berg ligt nog een stuk grond met kastanjebomen van ons. Met die laatste drie terreinen doen we in feite niets, we hebben onze handen al vol aan de terrassen die ik heb laten zien, je kunt onmogelijk alles bij houden en dat moet je ook niet willen.Reacties

 1. Prachtige vijg, heerlijk om jam mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een rijkdom al dat fruit!! Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We eten er veel van op, Jeanne en de rest gaat in potten en flessen.

   Verwijderen
 3. Leuke rondleiding! Vraag me af hoe jullie elkaar terugvinden. Stel jij kookt en Mart is nog ergens aan het werk, hoe bereik je hem dan? Gebruiken jullie ook een bel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja dat is een leuke vraag, Emie. Ik ga dan meestal aan de rand van het eerste terras staan en geef een schreeuw. Dat werkt niet altijd, mede gezien het feit dat Mart een beetje doof wordt. Tsja, dan moet ik verder naar beneden.

   Verwijderen
 4. Ja, je hebt je handen vol aan datgene wat gecultiveerd is. En zo doen wij dat ook: laatste stuk tuin is als een wei, waarin het gras twee keer per jaar dorst gemaaid. Paradijs voor weidevogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Wij gaan uit van de stelling dat je alleen maar ouder wordt en zeker niet jonger dus we proberen ieder jaar in de tuin iets een stukje makkelijker te maken, Inge. Ik kom daar later nog weleens op terug in een blogbericht.

   Verwijderen
 6. Heerlijk... jullie zijn gewoon grootgrondbezitters in Frankrijk! Kunnen jullie geen kleine rustieke camping starten op die percelen? Dat zou ik helemaal zien zitten... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, we denken er niet over, we houden van onze rust!!!

   Verwijderen
 7. Wat leuk al die verschillende bomen en struiken. Verse vijgen zijn zoooooo superlekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staan veel vijgenbomen hier Wieneke, ze groeien hier makkelijk. Er zijn zelfs verschillende soorten.

   Verwijderen
 8. Heerlijk al dat vers fruit uit de tuin.
  Hier ook een klein vijgenboompje in de tuin geplant. Benieuwd wat dat gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een paar jaar geleden een jonge scheut die uit een muur groeide eruit kunnnen wurmen en in de grond gezet. Is goed aangeslagen en er zitten nu mooie vijgen aan. In Nederland is er ook een goede kans van slagen. Succes dus met je vijgenboom, Alet.

   Verwijderen
 9. Ik heb de kerk nog niet kunnen ontdekken, maar de begraafplaats bij jullie is echt het paradijs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat de doden die er liggen er ook zo over denken, Vera;-)

   Verwijderen
 10. Hoe geven jullie al die jonge moestuin plantjes water? Gewoon sjouwen met gieters of heb je een hele lange slang?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het tweede terras, op de moestuin staat een 1000 liter tank, Lida, die gevuld wordt met water uit een bron, dus gratis.

   Verwijderen
 11. Volgens mij gaf je mij een potje jam van die kruisbessen van jullie derde terras.
  Heerlijk was dat. Wat mooi trouwens, al die verschillende terrassen en ik kan me voorstellen dat je met die laatste twee niets doet. Anders is het echt alleen maar werken daar in de Ardeche.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die kruisbessenjam van verleden jaar was lekker en er hangen nu alweer veel bessen aan.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy