zaterdag 4 juni 2016

Lemoncurd

Manlief is gaan fietsen en ik vond dat ik nu eindelijk eens lemoncurd moest gaan maken, wat ik al jaren van plan was om te doen. Je hebt nodig: 250 gram gezouten roomboter, 500 gram suiker, 3 citroenen (150ml citroensap), 6 eieren, 4/5 schone (uitgekookte/gesteriliseerde) jampotten. Pers de citroenen uit. Als het goed is heb je nu ongeveer 150 ml. Klop daarna de eieren los.



Smelt 250 gram roomboter in een pan, op laag vuur. Voeg de suiker toe en roer goed, totdat de suiker enigzins gesmolten is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg de 150 ml citroensap bij de losgeklopte eieren en giet dit door een zeef in de pan. Goed roeren.

Het vuur (gebruik het kleinste pitje) mag nu wat hoger, maar roer constant, want anders brandt het aan. Roer ongeveer 7 minuten, totdat het mengsel dikker wordt. Het zit dan tegen de kook aan. Let op: het mag niet echt koken. Giet de lemoncurd in de schone jampotten, draai de deksels erop en laat afkoelen. Dit recept is goed voor ruim 4 jampotten. Dus zorg dat je genoeg schone/gesteriliseerde potten klaar hebt staan.

De lemoncurd is een heerlijke frisse zachte citroenspread. Ik heb de pan even uitgelikt om dat te controleren, echt zalig. Dit recept heb ik overgenomen van de site van Lisette van 'Onze Franse keuken' waar je een ook een recept kunt vinden van een lemoncurd pavlova. Het water loopt je in de mond als je dit recept leest. Ik heb met de kerst een pavlova gemaakt en het was een groot succes dus ik ga deze ook eens proberen nu ik vier potjes lemoncurd heb.



24 opmerkingen:

  1. Lemon curd... ik hoorde er nog nooit eerder van... wel een caloriebommeke niet? En die pavlova helemaal een bom maar daarom ook wel heel lekker denk ik... Waarom is alles met veel calorieën toch altijd zo lekker en onweerstaanbaar? :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit eet ik niet dagelijks en het is zo verschrikkelijk de zonde waard!!!

      Verwijderen
    2. Ik vergat nog te zeggen dat je prachtige foto's had want eten fotograferen is een kunst op zich...mooi gedaan!

      Verwijderen
  2. Ga ik proberen te maken, zodra we weer op "de berg" zijn!
    Dank je wel voor de duidelijke uitleg met de mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan vooral veel baksels 'oplekkeren' met lemon curd, Annelies. Leuke site van Lisette, een aanrader.

      Verwijderen
    2. Leuk: heb haar site al bij mijn favorieten gezet!

      Verwijderen
  3. Dit geloof je niet: ik eet een beschuitje terwijl ik dit stukje lees en wat denk je dat er op zit?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een mooi recept met prima foto's die het verhaal completeren. super, moet ik geloof ik ook eens uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doen, Sjoerd, het stelt niets voor, is zo gedaan.

      Verwijderen
  5. Altijd al eens willen maken. Bedankt voor het recept. Zodra ik terug ben in Italie ga ik ermee aan de slag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij zat het ook al een poos in mijn hoofd, Emie, en toen ik las hoe makkelijk het eigenlijk is ben ik maar direct begonnen.

      Verwijderen
  6. Ik heb het ooit ook eens gemaakt en het smaakte heel erg lekker. Ik had maar één potje, maar toen ik het gemaakt had kon ik helemaal niet bedenken waarbij ik dat nu eens zou kunnen eten? Weet jij het? Behalve bij een pavlova?
    Heel fijn weekend,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het gebruiken in taarten, cake, over de ijs, schuimgebak, maar ook op geroosterd brood, beschuit, pannenkoeken, scones, knapperige taartbodem. Maar het smaakt ook top door de yoghurt of vla en op ijs. Toch maar gaan maken nu, Mirjam, met zoveel toepassingen.

      Verwijderen
    2. Haha ja, nu kan ik er niet meer omheen natuurlijk.
      Ik zal binnenkort eens een paar potjes gaan maken.
      Fijne zondag,
      liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  7. Oh, heerlijk. Ik at dit voor het eerst in Engeland op warme scones, nou dan weet je het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook wij hebben eens echte Engelse warme scones met lemoncurd gegeten, Toos, dat vergeet je nooit meer.

      Verwijderen
  8. Ik wist helemaal niet dat er roomboter in lemon curd zat. Nooit bij stilgestaan, want ook nooit gemaakt. Kun je het lang bewaren, denk jij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geopend potje twee weken in de koelkast, ongeopend een half jaar, Wieneke.

      Verwijderen
  9. Oh, heerlijk dat spul! Zou ik het ook eens in een suikervrije versie kunnen uitproberen? Hmmm... ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stephanie, ik zou het je graag vertellen, maar ik weet het niet.

      Verwijderen
  10. Nog nooit gegeten, maar het proberen waard. Leuk recept en gelijk een voorraadje.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy