zaterdag 11 juni 2016

Vlierbloesemsiroop

Vlierbessenstruiken groeien hier genoeg, wij beschouwen het als onkruid. Op onze terrassen zijn de struiken in de loop der jaren allemaal uitgegraven, maar op de verwilderde terrassen onder ons tieren ze welig. En nu ben  ik eindelijk eens met die mooie witte bloemschermen van de vlierbes aan de gang gegaan, was ik net als de lemoncurd ook al jaren van plan. Ik las verleden week dat  vlierbessiroop heerlijk smaakte in mousserende witte wijn of prosecco en aangezien ik dat hoogzomer een heerlijk drankje vind was dat voor mij het laatste duwtje. Hier komt het recept wat ik vond op internet.

·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-9-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-10-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-11-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-12-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-13-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-14-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-15-320.jpg?cb=1336622825
·Beschrijving: http://image.slidesharecdn.com/presentationvlierbloesemsapmaken-120510034823-phpapp02/85/zelf-vlierbloesemsiroop-maken-16-320.jpg?cb=1336622825

Voor 2 liter siroop heb je zo'n 20 bloemschermen nodig. Knip de bloesems van de vlier en doe ze in een zak. Hoe witter de bloemen en hoe geler het stuifmeel, hoe beter. Dan wordt de smaak nog krachtiger.  Laat 1,5 literwater koken, met 1,5 kilo suiker tot de suiker is opgelost.  Dan voeg je de bloemschermen toe,  af en toe even roeren. Als de ‘siroop’ kookt, haal ‘m dan meteen van het vuur. Snij 3 citroenen en 2 sinaasappels in dikke schijven en doe ze in de pan. Laat dit 24 uur trekken, met deksel op de pan. Je kunt de pan in de keuken laten staan. Giet een dag later alles door een vergiet. Vervolgens giet je de sap door een schone theedoek. enkant formulier

Zet voor 2 liter aan flessen steriel. Doe de sap nog even in de omgespoelde pan en laat dit nog 2 minuutjes doorkoken. Doe de hete siroop in de flessen en doe er meteen een deksel op. Ik maakte de dubbele hoeveelheid want ik doe graag een grote hoeveelheid in één keer.Je kunt zelf bepalen met hoeveel water je de vlierbloesemsiroop wilt mengen. Of een scheutje in die prosecco of er waterijsjes van maken. Een scheutje door de yoghurt of over vanilleijs is ook er lekker. Nou ja, jullie zien maar, geniet er van! 


31 opmerkingen:

  1. Ik geloof dat je minimaal 15 bloemschermennodig hebt? Ik ga morgen eens de wei in .....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er nog even bijgezet hoeveel bloemschermen je ongeveer nodig hebt.

      Verwijderen
  2. Dat wordt een nieuwe rubriek van je hoor: "Koken met Marthy"!
    Kom maar op, met die lekkere recepten! En.....ik ga het natuurlijk ook weer een keer uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit moet je echt eens proberen, Annelies. Als je het dit jaar nog wil doen moet je wel snel terugkomen naar de Ardèche, anders zijn de schermen uitgebloeid.

      Verwijderen
  3. En dat noem je dan "on"kruid (-: Lijkt me heerlijk, Marthy!
    Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ooit een een paar flesjes gekocht bij iemand die het ook zelf had ingemaakt, Kakel en de lekkere smaak bleef me altijd bij. Hoop dat mijn drankje ook zo lekker is.

      Verwijderen
  4. Heerlijk vind ik dat, vorig jaar ook gemaakt. Wil je nog een lekkere cake bakken waar je het ook in kunt verwerken kijk dan op mijn blogbericht van 19 juli 2015. Eerder maakte ik al vlierbloesemgelei, heerlijk op versgebakken brood. Ja Marthy wij weten wel wat lekker is. Geniet ervan en een fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Toos, lijkt me lekker. Recept opgeslagen en ik ga hem zeker maken.

      Verwijderen
  5. Ik drink regelmatig vlierbloesem limonade, hier te koop van een engels merk en biologisch. Maar zelfgemaakt lijkt me helemaal heerlijk. En in d witte wijn is ook een goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Els, mijn siroop is zo zuiver als wat. Er is hier alleen maar natuur, geen vervuiling in de lucht en niemand hier gebruikt vergif. Ik vind dat altijd zo'n goed gevoel.

      Verwijderen
    2. Natuurlijk Marthy, maar ik moet hier dus maar behelpen. Zou je het verkopen, dan was het toch wel een grote omweg langs jou daar in het zonnige zuiden 😃😃😃

      Verwijderen
  6. Ik neem altijd de vlierbloesemsiroop van Ikea, heerlijk! En makkelijk!
    Fijn weekend verder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt, verkoopt Ikea dat? Gaan ze nu ook al voor kruidenier spelen? Voordat de zomer om is kan ik ook wel in winkeltje beginnen met alle lekkere fruitjes die ik heb ingemaakt.

      Verwijderen
  7. Ik weet enkele struiken te staan, eens kijken of ik nog op tijd ben...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier staat nog genoeg wat nog in bloei moet komen, Sjoerd.

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Minder wereldse afleiding hier, dus voldoende tijd.

      Verwijderen
  9. Vorig jaar voor het eerste gemaakt met bij de drogist gekocht citroenzuur. Dit recept lijkt me veel lekkerder. Hoop dat het nog niet uitgebloeid is in Italië, dan ga ik binnenkort meteen met jouw recept aan de slag. Hier in NL is mijn agenda te vol!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die recepten met citroenzuur las ik ook, Emie maar ik wist niet waar ik dat spul hier moest halen. Dit recept leek me erg lekker, maar... ik heb nog niet geproefd, gauw maar eens doen.

      Verwijderen
  10. Dit vind ik altijd een van de lekkerste stroopjes om zelf limonade te maken. Gelukkig ken ik een goed adresje, waar ik ieder jaar een paar (zelfgemaakte) flesjes kan scoren. Je kunt er ook heerlijke gelei van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ondertussen heb ik van diverse dames al recepten aangeleverd gekregen, Wieneke. Vandaag abrikozen gekocht en ik ga morgen of overmorgen daarvan jam maken gemengd met vlierbloem. Lijkt me ontzettend lekker.

      Verwijderen
  11. Hier zie je ze ook veel op het moment. NOg nooit iets mee gedaan, maar ik wist ook niet dat het zo makkelijk zou zijn. Ga ik toch nog maar eens een keertje over nadenken.
    Combinatie met prosecco klinkt namelijk wel heel erg goed.
    Fijn restje van de zondag nog,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is van alles mee te doen, kom ik nu ook pas achter, Mirjam. Ik ga deze week echt eens proeven, het weer wordt hier steeds beter dus het wordt tijd voor een bubbeltje.

      Verwijderen
  12. Afgelopen weekend net de vlierbloesem siroop van mijn ma geproefd. Was ook erg lekker. Wil het zelf ook altijd nog eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Héérlijk!! Heb ooit eens van de vlierbloesems een bavarois gemaakt, die was ook tongstrelend! Misschien een tip?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben gek op bavarois, ga op zoek naar een recept.

      Verwijderen
    2. Het komt eraan hoor! Wacht maar op je post ;o)

      Verwijderen
  14. Heb ik 2 jaar geleden ook gemaakt. Heerlijk, zelfs in een glas spuitwater was het lekker. Dit jaar helaas geen tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmiddels geproefd, de smaak is verrukkelijk!

      Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy