Doorgaan naar hoofdcontent

De ordinaire roze

Het was de laatste jaren een beetje tobben in deze bak. Ik wilde er graag een Lavatera in en kocht de 'Barnsley' omdat ik die zo mooi van kleur vind. De plant wilde niet eens groeien, laat staan dat ik kleur zag. Zelfs het jaar erop toen ik hem in de moestuin had gepoot deed hij niets. Exit 'Barnsley'. Dan toch maar die gewone ordinaire roze, het is natuurlijk wel de sterkste en goed winterhard? Die ging dus verleden jaar in de bak maar hij groeide maar matig, weinig bloemen. Maar dit voorjaar zag ik het al gauw, de plant ging lekker aan de groei en geeft me nu wat ik graag wilde, heel veel roze bloemen. Van het najaar wordt de plant in de moestuin geparkeerd want Mart wil die mooie bak die we ooit van een goede vriend kregen meenemen naar Nederland. Daar gaat hij hem op zijn gemak schilderen, donkerblauw, dezelfde kleur als het tuinstel.



Reacties

Ageeth Mooij zei…
Gewoon mooi! Dat is genieten.
Annelies zei…
Altijd mooi, een lavatera!
Had er ook eentje meegenomen uit onze Zaltbommelse tuin maar die heeft het ook niet gered.
Heb nu een kleiner soort in een pot staan en hij doet het al wel maar nog niet van harte! Komt vast nog wel.
Marthy zei…
Mooi hè, Ageeth, die roze bloemenpracht.
Marthy zei…
Handje koemestkorrels, wat water en bemoedigende woorden;-)
KnutzEls zei…
Soms hebben planten een duidelijke eigen wil. Maar dit jaar is ze wel lief met al dat mooie roze.
Jeanne zei…
Blijft mooi, ook zo'n 'doodgewone' lavatera!!
In de weer zei…
Kan bijna niet anders dan dat die het goed doet want ik zie ze hier nu ook groeien en bloeien in het wild, langs de dijken. Prachtig hoor. Ik ga even opzoeken hoe de Barnsley eruit ziet.
Marthy zei…
In denk dat wat jij in de bermen en langs de dijken ziet groeien de Malva (kaasjeskruid) is, Toos.
Lida zei…
De wilde roos. Vlakbij mijn huis hebben we er plantsoenen vol mee. En ze ruiken zo lekker. En na de bloei krijg je rozenbottels. Ik weet niet of die geschikt zijn om jam te maken. Ik denk het eigenlijk wel.
In de weer zei…
Is dat niet van dezelfde familie dan want ik lees overal, lavatera of struikmalva.
Marthy zei…
Je hebt helemaal gelijk, Toos. Ik dacht altijd dat die wilde soort malva werd genoemd. Heb net even op de de site van Esveld in Boskoop gekeken en die zeggen lavatera, Nederlandse naam: struikmalva. Weer wat geleerd.
Marthy zei…
Dit is echt geen wilde roos, Lida, alhoewel de bloemblaadjes er wel op lijken. Ik zou zeker eens proberen om van die bottels jam te maken.
Sjoerd zei…
De planten zien er als je ze koopt meestal nog goed uit, alleen weet je nooit hoe het verder gaat. Ik had dat met een witte seringenboomtwee jaar een belabberd bestaan, daarna gewoon dood...
Marthy zei…
Ai, dat is jammer, Sjoerd. Hier is ook een seringenboompje overleden, maar dat stond er al heel wat jaren. Waarom dan dood, ik weet het niet....
Vera zei…
Grasgroen is ook niet lelijk. Maar matchen bij de tuinset is ook niet verkeerd
Haha, ook planten doen niet altijd wat wij willen ;o) Maar gelukkig is deze ordinaire toch ook echt een heel mooie, al had je waarschijnlijk liever die bijzondere hier uitbundig zien bloeien!
Marthy zei…
Ik vind die Barnsley zo mooi van kleur, Stefanie, maar ja, een mens kan niet alles hebben.
Marthy zei…
De bak moet echt even onder handen genomen worden, Vera, ook aan de binnenkant. En dan een mooi kleurtje.