Doorgaan naar hoofdcontent

Een overvloed aan kruisbessen

Het is niet te geloven maar Mart plukte afgelopen week van één struik tien kilo kruisbessen. De takken waren zo zwaar dat ze tot aan de grond hingen. Met zijn tweeën al kletsend op de tuinbank alles schoongemaakt en toen heb ik van de helft jam gemaakt, twee smaken. De ene helft met stukjes fijngehakte sinaasappelschil en sinaasappelsap, de andere helft met een zeer flinke scheut vlierbloesemsiroop. De rest van de bessen ging in de vriezer voor dat-zien-we-nog-wel.  Een paar dagen later werd de andere struik met de rode kruisbessen kaalgeplukt en daar kwam (maar) twee kilo af. Die heb ik schoongemaakt en daarna op internet een goed recept voor een kruisbessentaart gezocht waar ik uit leerde dat ik daarvoor 500 gr bessen nodig had. Dus gingen er vier dozen van 500 gr de vriezer in. Nog een handigheidje: ik gebruik tegenwoordig schilderstape als diepvries etiketten. Werkt makkelijk, je scheurt het benodigde zo van de rol en je kan er met een watervaste stift goed op schrijven. Maar het grootste voordeel is dat je geen moeilijk verwijderbare stickers van een doos moet pulken. Dit tape trek je er zo vanaf.


Reacties

Ageeth Mooij zei…
Dat is rijkdom en veel werk ;-)
Wij hebben vorig jaar nieuwe struikjes van diverse soorten bessen in de tuin gezet. De oogst is mager, maar lekker. Onze enorme rij uitbundig groeiende frambozen heeft (te) veel last van het weer.
Ik gebruik tegenwoordig masking tape voor de diepvriesdozen om dezelfde reden als jij de schilderstape.
Inge zei…
Goede tip Marthy! Ik kom regelmatig bakjes tegen waar de stickertjes vanaf zijn verdwenen .....
In de weer zei…
Ooooh, lekker. Het is jaren geleden dat ik die gegeten heb je ziet ze niet zo vaak in de winkel. Vroeger, toen ik nog op de lagere school zat, ging ik ze in de vakantie altijd plukken bij een boer. Leuk zakcentje verdiende je ermee.
Bertiebo zei…
Heerlijk, kruisbessen. Maar inderdaad, je ziet ze niet zo vaak!
Marthy zei…
Mijn nieuwe frambozenstruiken zijn goed aangeslagen, Ageeth, maar ik denk niet dat we er dit jaar vruchten van krijgen. Ik heb twee zwarte bessenstruikjes die er al een paar jaar staan maar weinig doen. Zo lekker, zwarte bessen jam of sap.
Marthy zei…
En dan weet je verdraaid niet meer wat of hoeveel erin zat, heel lastig.
Marthy zei…
Had je toen niet voortdurend die stekeltjes in je handen, Toos? Mart heeft behoorlijk wat eelt maar is na het plukken toch even met een pincet bezig geweest.
Marthy zei…
Het is ook een vervelend werk om ze te plukken, Bertie en daarom zijn ze waarschijnlijk erg duur.
In de weer zei…
Ja dat klopt maar je verdiende daardoor meer dan met het plukken van witte of rode bessen. Je moet er wat voor over hebben hè.
Onliemie zei…
Amaai, dat is de beste tip ooit!Die behangerstape! Dat ga ik vanaf nu ook gebruiken voor al mijn diepvriesdozen. Kruisbessen (kroenselen) taart was mijn lievelingstaart vroeger... lekker met suiker er op en nog niet helemaal afgekoeld... heerlijk! Hoeveel dozen had je nog? Ik denk dat we toch maar eens richting Ardèche zullen trekken deze zomer... veel te verleidelijk! ;-)
Marthy zei…
Van te voren even een seintje geven dan staat de taart klaar;-)
Jan uit Perth zei…
Waar die Hertog-bakjes al niet goed voor zijn...:-)
Marthy zei…
Makkelijke bakjes, Jan, ik gebruik ze voor van alles.
Muggenbeet zei…
De allerbeste taart is die met kruisbessen!
Lot zei…
Ik heb ook 2 kruisbessenstruiken. Afgelopen week maakte ik er wat compote van met de bedoeling door de yoghurt te doen, maar die combinatie was niet zo lekker. De volgende lading ga ik combineren met sinaasappel, hopelijk is dat smakelijker. Of appel zou dat wat zijn?
Vlimbouter zei…
Supertip, die behangerstape! Dank je wel! Ook hier verdwijnen de stickers voortdurend van de diepvrieszakjes en -dozen.
Emie zei…
Ik zie het helemaal voor me hoe jullie heel genoeglijk met z'n tweetjes op een bankje die kruisbessen schoonmaken. Ik weet eigenlijk nauwelijks hoe ze smaken. In mijn herinnering enorm zuur.
Marthy zei…
Oh, hier spreekt een kenner. Dan moet ik er maar gauw eens eentje gaan maken.
Marthy zei…
We hebben afgelopen dagen de smaaktest gedaan. De jam met vlierbloesemsiroop was zacht van smaak, erg lekker en die met sinaasappel was zuurder, frisser, dus ook lekker. Tsja, met appel, ik zou het niet weten...
Marthy zei…
Op zakken vind ik die tape het niet geweldig doen, daar heb ik een ander rolletje tape voor. Alleen weet ik niet hoe dat heet.
Marthy zei…
Ja, ze zijn zuur maar toch ook fris, Emie. Ik vind het een lekkere smaak voor jam.
Mirjam zei…
Jouw kruisbessenjam van vorig jaar was heerlijk. Dus deze zal ook wel heel lekker zijn geworden. Prachtig hoor, als je zoveel fruit van eigen tuin hebt. Die tip van schilderstape op je diepvriesbakken is echt een heel goeie. Ik ga gelijk een rol klaarleggen haha...
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
We hebben nu wel even het meeste fruit gehad, Mirjam, even rust op dat gebied.
Dat is lang geleden, dat ik kruisbessen gegeten heb! De laatste keer was bij de tante van mijn man. Inmiddels is ze overleden. Lekker om ze in te vriezen. Dubbel genieten: eerst van het ijs en daarna wat je er allemaal in kan bewaren.
Marthy zei…
Ik wist bijna niet eens hoe ze smaakten, die kruisbessen maar sinds we twee struiken hebben die het hier zo goed doen weet ik goed hoe lekker ze zijn.