Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeienmousse

Aardbeienjam, aardbeienshakes, aardbeienijs, desserts van aardbeien, ik heb het deze zomer allemaal gemaakt van aardbeien. Om de dag  kunnen we ruim een pond aardbeien plukken en vraag me niet hoe het komt dat onze planten maar blijven produceren. Goede grond, ideale ligging van de moestuin, lekker bronwater, ik weet het niet. Gelukkig vinden we aardbeien allebei erg lekker, dat is het probleem niet maar ik moet er wel telkens 'iets' mee doen. Als we dan uitgenodigd worden voor een bbq zeg ik natuurlijk onmiddellijk dat ik het dessert wel meeneem, kan ik weer wat van die rode vruchten verwerken. Ik geef jullie het recept even van deze overheerlijke aardbeienmousse:

Voor 10 personen heb je nodig: 500 gr aardbeien, 150 gr kristalsuiker, 3 dl room, 2 eiwitten, 4 blaadjes gelatine, beetje citroensap.  


Mix de aardbeien goed fijn met 120g suiker en een beetje citroensap. Houdt wel enkele aardbeien over voor de garnituur. Week de gelatineblaadjes in lauw water. Warm 1/2 dl room op en laat de gelatine daarin smelten. Roer dit dan door de aardbeien. Klop de eiwitten tot vast schuim. Doe er op het einde de overige 30g suiker onder. Klop ook de resterende 2,5dl room half stijf en spatel alles samen onder de aardbeien. Houd wel een beetje stijve slagroom over voor de garnituur van het glas. Versier met een weinig slagroom en een aardbei en laat opstijven in de koelkast.

We waren gisteravond met dertien personen dus ik heb het anderhalf keer gemaakt en hield nog wat over. Vriend Jan komt vanavond eten en die is dol op aardbeienmousse.




Reacties

Elizabeth zei…
Oh, wat ziet dat er zalig uit ...!
Helaas is er hier geen aardbeiplant te bekennen, maar zodra ik naar de winkel ga haal ik een bakje om je recept uit te proberen.
Wat heerlijk dat je aardbeiplanten het zo goed blijven doen, ik dacht dat ze na twee
jaar 'op' waren en vervangen moesten worden....
KnutzEls zei…
Hier smaken de aardbeien niet zo intens. Volgend jaar toch maar eens wat in de tuin proberen. Ondertussen loopt het water me in de mond.....
Wieneke zei…
Wat een beschaafde toetjes zijn dat :-)
Jeanne zei…
Hoe doe jij dat met de lijn met al dat lekkers!
Sjoerd zei…
Het ziet er in ieder geval super uit...
In de weer zei…
Dat wàs smullen en voor vriend Jan wordt het smullen en voor ons binnenkort ook, dankjewel voor het recept.
Feestelijk is het woord dat mij te binnen schiet bij het zien van je foto. En lekker, dat ook.
Bertiebo zei…
Ja, feestelijk. Dat dacht ik ook meteen. En vast en zeker heerlijk!
Jammie! Klinkt heerlijk Marthy! Helaas hier geen aardbeien meer van eigen grond, het enige zijn nog de bakjes op de markt. En die zijn toch altijd veel minder intens van smaak :( Maar het recept zal ik opslaan, voor volgend jaar ;o)
Marthy zei…
Ik maak om de paar jaar een nieuw bed met stekjes van de oude planten, Elizabeth. Dan zet ik er ook altijd wat nieuwe planten bij.
Marthy zei…
Je zou het ook in een grote pot of bak kunnen proberen, Els.
Marthy zei…
Vergis je niet, ze waren behoorlijk machtig door de room die er in zit.
Marthy zei…
Je begrijpt wel dat ik dat niet iedere avond eet, Jeanne. En misschien heb je opgemerkt dat er in mijn lijstje geen aardbeientaart staat. Taarten bakken probeer ik niet al teveel te doen, we zijn maar met zijn tweeën...
Marthy zei…
Het smaakt ook super, Sjoerd.
Marthy zei…
Graag gedaan, Toos. Het is een goed recept.
Marthy zei…
De bbq was voor een feestelijke aangelegenheid, dus het mocht er zo uit zien.
Marthy zei…
Ik lekker, Bertie. Ik ben gek op zulke toetjes.
Marthy zei…
Ja, eigen gekweekte aardbeien smaken toch lekkerder, Stefanie, dat proeven wij hier dagelijks.
Emie zei…
Voor vanavond maakt ik voor vijf personen frambozenpannacotta. Het ziet er vrijwel hetzelfde uit enik gebruik de zelfde glaasjes waar Ikea zijn kaarsjes in verkoopt!
Marthy zei…
Deze glaasjes heb ik hier bij de HyperU gekocht, een grote supermarkt keten, ze zijn wat groter als die van Ikea en mooi laag, wat op de foto niet zo goed uitkomt. Eet smakelijk voor vanavond!.
Ageeth Mooij zei…
Ook genieten is keuzes maken en dit lijkt mij een heerlijke keuze.
Aardbeien heb je nooit teveel lijkt me.
Je toetjes zien er heerlijk uit!
Onliemie zei…
Heerlijk klinkt het en ziet het ook uit... maar hier nu even op de gezonde toer na alle zondes van de zomer... ondanks al het fietsen laten die toch hun sporen na! ;-)
Maar ik onthou het voor een feestelijke gelegenheid!
Marthy zei…
Ik blijf ze heerlijk vinden, Alet.
Marthy zei…
Deze gelegenheid was ook een beetje feest, dus het mocht;-)