vrijdag 19 augustus 2016

Eindelijk


De broodoven is nu definitief klaar en het een een sieraad voor ons kleine dorpje. Toen buurman Patrice een paar weken geleden zijn verjaardag vierde met familie en vrienden heeft hij hem al een keer gebruikt en het ging geweldig, vertelde hij.
Deze broodoven is meer dan een eeuw oud, waarschijnlijk nog veel ouder en ik verbaas me over de vaardigheid die men toen al had om te bouwen. Kijk eens naar die prachtige ronding aan de achterkant van de oven en dat werd gedaan zonder cement, droog gestapeld. Er moet nog een smid gevonden worden die scharnieren kan maken voor de ovendeur die we vonden onder heel veel zand en stenen. Volgend jaar met Pasen is de officiële in gebruik neming in aanwezigheid van de burgemeester, afgevaardigde van het Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche en nog wat andere officiële instanties. En de pers natuurlijk, die wordt ook uitgenodigd.




22 opmerkingen:

  1. Suberbe! Maar hoe stook je zo'n oven nu op de juiste temperatuur. Dat lijkt me toch ook wel een kunst/kunde apart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik ben benieuwd hoe dat gaat. Volgend jaar kan ik je meer vertellen. We gaan natuurlijk allemaal lekkere dingen maken die we in de oven kunnen bakken. Taarten, broden, pizza's......

      Verwijderen
  2. Oh, dat is echt een hele mooie authentieke broodoven!
    Wat mooi hè, dat de bewoners beseffen dat zo'n pareltje uit het verleden de moeite waard is om te restaureren en te bewaren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn er jaren mee bezig geweest, Annelies en best een beetje trots op het resultaat.

      Verwijderen
  3. Schitterend en helemaal weer in ere hersteld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het koste wat moeite, het duurde even maar het resultaat is prachtig, Alet. We vinden het zelf ook;-)

      Verwijderen
  4. Ik ben erg gecharmeerd van het initiatief hoe die oven weer in ere hersteld is. Het samenwerken aan het herstel was al leuk en nu kan iedereen ervan gaan genieten. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben blij dat zoiets mogelijk is in ons kleine dorp. Zoveel inwoners hebben we niet, Jeanne.

      Verwijderen
  5. Ziet er inderdaad super uit. Nu de vlaaien nog proeven die eruit komen, of het brood natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat soort dingen kun je aan de Fransen wel overlaten, Sjoerd. Wat koken en bakken betreft heb ik goede buren.

      Verwijderen
  6. Prachtig! En weer mooi een reden om volgend jaar een spetterend feest te organiseren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gaat vast een feest worden, Kris, met veel eten en drinken.

      Verwijderen
  7. Wat een rijkdom om dat samen voor elkaar gemaakt te hebben!
    Stel je voor, een bloggersfeest ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie allemaal in de Ardèche, lijkt me geweldig;-)

      Verwijderen
  8. Och och, dat wordt een heerlijk Paasfeest. Een fijn vooruitzicht al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het duurt nog even, Toos, maar dat geeft niet. Ik hou van leuke dingen in het vooruitzicht.

      Verwijderen
  9. Wat een joekel van een een ding zeg! Hoeveel meter doorsnee is die van binnen wel?
    Kunnen heel wat broden en pizza's in voor het hele dorp en de directe omgeving!
    Is onze houtoven maar mini bij met 90 cm doorsnee:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal hem nog eens op meten voor je, Ernest. Maar je moet wel bedenken dat er inderdaad voor een heel dorp tegelijk in gebakken werd.

      Verwijderen
  10. In Italie worden dit soort ovens op hout gestookt en dat zal bij jullie niet anders gaan. Omdat de oven rond is wordt die koepel binnenin al snel witheet, letterlijk. Zodra dat het geval is, kun je er pizza's inzetten die in anderhalve minuut gaar zijn. Brood doen wij altijd na de pizza's en stoken dan het vuur niet meer op. Ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. En je bent terecht trots op wat er hier in ere hersteld is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We gaan het zien, maar het lijkt me heel leuk om in zo'n groot ding eens te bakken.

      Verwijderen
  11. Dit vind ik heel bijzonder! Fijn dat iedereen het belang inzag van het opknappen van de oven. En vroeger maakten mensen/ambachtslieden echt de mooiste dingen!
    Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij bewonderen hier dag en dagelijks het handwerk van vroegere ambachtslieden, Mirjam en zijn nog altijd vol bewondering.

      Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy