Doorgaan naar hoofdcontent

Kruisbessentaart met roomvulling

Vier dozen met kruisbessen zaten er in de vriezer waarvan ik taarten kon bakken. Wij kregen vandaag twee Stolwijkse vriendinnen op bezoek en dat was een mooie gelegenheid om eens zo'n taart te maken. Je weet het nooit met een nieuw recept maar hier is geen twijfel mogelijk, gewoon lekker!!
Ik geef jullie even het recept:

Kruisbessentaart met roomvulling 

Ingrediënten

1 pakje bladerdeeg

wat havermout

500 gram kruisbessen

1 grote appel in kleine stukjes gesneden

3 eieren

250 ml slagroom

150 gram suiker

3 eetlepel bloem

scheutje vanille extract

kaneelpoeder

1 eetlepel vloeibare boter

poedersuiker

Bekleed een taartvorm met bladerdeeg. Met vork het deeg doorprikken.  Strooi een niet te dikke laag havermout op het bladerdeeg. Leg hierop de kruisbessen die je in tweeën gesneden hebt gemengd met de appelstukjes. Dat in tweeën snijden was bij mij niet mogelijk. Omdat de kruisbessen uit de vriezer kwamen en ik ze heb laten ontdooien waren ze al zacht, er viel niet veel meer te snijden. Ik heb het vocht wat weg laten lopen en de bak zo omgekieperd boven de taartvorm. Pakte heel goed uit want na het bakken hadden de bessen nog wat structuur maar waren voldoende zacht. De taart mag goed vol liggen. In een maatbeker maak je een mengsel van de eieren, room, suiker, 3 eetlepels bloem en 1 eetlepel vloeibare boter, wat kaneel naar smaak en een scheutje vanille extract.
Giet dit over de kruisbessen. Bakken op 200 graden, 25 à 30 minuten. Houdt de kleur in de gaten, want een paar minuten langer en hij was te bruin geweest. Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk. Nou, die poedersuiker was ik vergeten maar ik diende wel op met een dotje slagroom. Toppertje, deze taart en ik heb nog drie dozen kruisbessen in de vriezer.......!

Reacties

Willy zei…
Dat ziet er heerlijk uit. Jammer dat ik niet even kan proeven. Ik dacht eerst dat het clafoutis was, maar het is toch anders. Het is zeker een recept om eens te proberen. Fijn weekend,
Emie zei…
Zo dan! Die ga ik kopiëren en met bramen maken. Wat een goed idee om op de bodem nog wat biscuitkruim te hebben, dat absorbeert het vocht uit het fruit goed, lijkt me. Eet smakelijk.
miekequilt zei…
Welja, weer zo'n lekker recept. Hebben jullie er lekker buiten van genoten?
Petra zei…
Oohh Marthy dat ziet er zalig uit, mijn vader heeft ook kruisbessen eens horen of die al klaar zijn.
Ik denk als ik de suiker met honing verruil ik ook wel een stukje kan nemen, gebruik namelijk geen witte geraffineerde suiker. Fijne avond groet Petra.
Oh dat ziet er lekker uit. Die bewaar ik.
KnutzEls zei…
Het water loopt me in de mond.... 😃
Marthy zei…
Je hebt wel gelijk, Willy, het lijkt een beetje op clafoutis, maar ik vind dit toch lekkerder.
Marthy zei…
Goed idee, Emie, lijkt me met bramen ook lekker. Ja, dat biscuitkruim werkt geweldig, ga ik meer toepassen.
Marthy zei…
In het zonnetje buiten in de tuin, Mieke terwijl we de nieuwtjes uit onze Nederlandse woonplaats hoorden.
Marthy zei…
Kruisbessen zijn zuur, die zoetstof is wel nodig. Maar of dat nu suiker of honing is maakt volgens mij niets uit, Petra. Succes.
Marthy zei…
En wat Emie al opperde, Jeanette, de taart is met verschillende vruchten te maken.
Marthy zei…
Jammer dat ik niet in Stolwijk zit, Els, want dan kon je even om een bakkie komen.
Jeanne zei…
Als ik nog eens zin in bakken krijg, ga ik deze maar eens proberen. Het lijkt me wel te doen voor mijn weinige bakervaring. Wat een leuk schoteltje trouwens.
Sjoerd zei…
Hier in Limburg heet dat een kroezelen vlaai
O la la, dat ziet er verrukkuluk uit. Ik eet helaas geen suiker meer, anders had ik ècht een stukje taart aan je gevraagd!
Bertiebo zei…
Dat lijkt me superlekker
Lida zei…
Lekker! En het ziet er zo makkelijk uit. Die ga ik ook 'n keertje maken.
Marthy zei…
Makkelijk te maken, Jeanne. Het schoteltje is van een Ikea servies van 24 jaar geleden. Het was in de aanbieding en ik kocht gelijk twee dozen voor 6 personen. Nooit spijt van gehad.
Marthy zei…
Oh, dat is een leuke naam, ga ik gebruiken.
Marthy zei…
Je mag ook wel eens voor een kopje koffie zonder taart langskomen hoor Kakel.
Marthy zei…
Het is een lekkere kombinatie, Bertie. Dat zurige van die kruisbessen samen met dat room-suikermengsel.
Marthy zei…
Het is een heel makkelijk recept wat ik zeker met andere vruchten ook ga maken, Lida.
Ageeth Mooij zei…
Dat lijkt mij ook een heerlijke combinatie van zoet en zuur. Onze 12 kruisbessen hebben de keuken niet gehaald, maar ze waren wel lekker.
Vlimbouter zei…
Mij deed het ook denken aan een clafoutis. En het ziet er even lekker uit. Kruisbessen heb ik niet. Maar misschien lukt het recept ook wel met pruimen of perziken?
Marthy zei…
Volgend jaar beter, Ageeth!
Marthy zei…
Met pruimen lijkt het me ook lekker, perziken zijn al zoet, dan wordt het denk ik té zoet.
Annelies zei…
Mmmm, ziet er heerlijk uit. Helaas dit jaar geen kruisbessentaart uit eigen tuin: we hebben ze allemaal al opgegeten, zo uit het losse handje. Was trouwens ook heerlijk maar volgend jaar ga ik dat recept van jou uitproberen!
Marthy zei…
Een recept om te bewaren, Annelies.
Heerlijk zeg, dat lijkt me echt een toppertje! Nu nog wachten op de kruisbessen, we spotten er een stuk of 8 aan de struik, haha!!
Marthy zei…
Je zal er iets meer nodig hebben, Stefanie;-)
In de weer zei…
Dit recept is het bewaren zeker waard. Zal eens kijken of ik ergens kruisbessen kan kopen maar zo meteen ga ik een clafoutis bakken.