donderdag 4 augustus 2016

Overdaad

Met een moestuin kom je in deze tijd van het jaar om in de groenten. Ook als je niet huis bent groeit alles vrolijk door. Wel tegen onze gasten in het vakantiehuis gezegd dat ze mochten plukken wat ze wilden maar ja, die zijn ook maar met zijn tweetjes. Ik heb lang gewacht op de tomaten maar van sommige planten kunnen we nu plukken. Ook de cosmea bloeit eindelijk, vrolijk gezicht daar in die moestuin. Kan ik vazen vol van zetten.


Voor het eerst deze paarse bonen gezet. Ze zijn lekker maar jammer dat ze gewoon groen kleuren als je ze kookt, had het zo mooi gevonden in salades. Iemand een oplossing? We hadden er zoveel dat Mart met een grote schaal vol langs verschillende de buren is gegaan die ze graag wilden hebben. Het deed me denken aan vroeger toen onze moeder ons ook altijd de buurt in stuurden met de overvloed van vaders land.



21 opmerkingen:

  1. Wat heb je veel heerlijks van je tuin zeg. Die Franse zon doet alles wel goed. Hier groeien er 6 tomaten aan mijn plant, maar ze zijn echt nog helemaal groen. Ik heb natuurlijk geen groentetuin, maar als ik dit bij jou zo zie... toch piepklein beetje jaloers hoor...
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet alleen lekker om te eten maar ook mooi om te zien, Mirjam.

      Verwijderen
  2. Wat een mooie oogst. Maar wel jammer van je mooie paarse bonen dat ze groen koken. Had ik niet verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, Jeanette, dat had ik nou ook niet verwacht. Had die paarse bonen juist gekocht omdat ik de kleur zo leuk vond in een salade.

      Verwijderen
  3. Ik zag de cosmea en moest meteen aan mijn schooltuintje in Rotterdam denken. Daar stonden ze heel hoog, maar dat kan ook komen omdat alles van vroeger in je herinnering groter is (-: Lijkt me heerlijk, groenten eten uit eigen moestuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij het koken iets van azijn of zo in het water doen? Ik roep maar wat. Ik heb ook eens op internet gekeken maar een oplossing heb ik daarvoor ook niet gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook ik heb op internet gekeken, Sjoerd, maar het is blijkbaar normaal dat paarse bonen groen worden bij het koken.

      Verwijderen
  5. Volgend jaar ook hier tomatenplanten, jouw oogst ziet er ziet er zó geweldig en aanstekelijk uit. Alleen aardappelen, daar begin ik niet aan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alle grond is geschikt voor aardappelen, Inge, maar onze grond dus wel. Werkelijk iedereen zet hier aardappelen, zo makkelijk gaat het.

      Verwijderen
  6. Wat een rijkdom zo. Ik heb geen tuin meer, maar moet bij je oogst aan de tuin van mijn vader denken, ook altijd zo'n overvloed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig zijn er wat buren in het dorp, Jeanne, waarmee we kunnen delen.

      Verwijderen
  7. Weet je dat er paarse basilicum bestaat? Ideetje voor in de salade? Alles ziet er gezond en smakelijk uit, zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Paarse basilicum zet ik wel eens, maar ik voel me door die bonen toch wat verraden.

      Verwijderen
  8. Dat is een lust voor het oog, heerlijk!
    Bij ons waren de regenboogwortels een teleurstelling na het koken ;-)
    Er zijn paarse peultjes die je rauw of even geblancheerd kunt eten. Ze schijnen hun kleur ook na het blancheren te behouden. Ik heb ze nu in de tuin om te gaan drogen voor op de vaas, maar ze bloeien (nog) niet.
    Mijn moeder verwerkte bijna alles uit de groentetuin (wecken, diepvries), maar daar was de groente ook op uitgezocht. Zelfs slasoep is lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij gaat de diepvries in oktober uit, Ageeth, dus het heeft niet veel zin om hem met groenten vol te stoppen. Ik probeer allerlei recepten uit om maar zoveel mogelijk van mijn eigen oogst te kunnen eten. Heel leuk!

      Verwijderen
  9. Lekkere stillevens. Je hebt het maar druk met die stille boel.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Amai, Marthy, wat een oogst! Als ik jouw blozende tomaten zie denk ik meteen terug aan de smaak van zelfgekweekte tomaten uit de tuin van mijn grootvader. Daar kunnen de gekochte exemplaren nooit aan tippen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kweek ze buiten en ze staan hier de hele dag in de zon te rijpen, zo lekker.

      Verwijderen
  11. De tomaten smaken ooh hier weer heerlijk. Ik geniet ook erg van onze moestuin, en uitdelen hoort daar ook bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een moestuin is veel werk maar je krijgt er ook veel voor terug. Vooral plezier!

      Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy