Doorgaan naar hoofdcontent

Cascades du Ray-Pic

Er komt in de Ardèche overal water uit de grond, hier ontspringt zelfs aan de voet van de Gerbier de Jonc de rivier de Loire, de langste rivier van Frankrijk. Dus niet zo gek dat in de Ardèche ook een van de grootste watervallen van Frankrijk naar beneden klettert, het zijn er op die plek zelfs meerdere, de Cascades du Ray-Pic. Wij gingen er vanmiddag even kijken.



De waterval ligt op een hoogte van iets meer dan 1000 meter en in het midden van basaltisch gesteente. Er kwam nu aan het eind van een warme zomer niet zoveel water naar beneden. Acht jaar geleden waren we hier al eens met onze kleinzoon Thijs en toen was de waterval veel groter. Een jaar daarna vond hier een ernstig ongeluk plaats, er vielen een paar grote rotsblokken naar beneden en toen is het hele terrein lange tijd afgesloten geweest. Het is nu ook niet meer mogelijk om helemaal beneden bij het water te komen en er zijn overal hekken en uitzichtpunten gemaakt.



Reacties

Annelies zei…
Heb al verhalen hierover gehoord en nu ik jouw foto's heb gezien, moeten wij daar zeker nog een keer naar toe!
Marthy zei…
Alleen de omgeving is de rit al waard, Annelies.
Jullie wonen in zo'n bijzonder mooi en rijk gebied. Ik verbaas me er telkens weer over. Het is een rijkdom die niet op je bankrekening staat maar waar je elke dag plezier hebt. In Noorwegen hebben wij ook veel watervallen gezien. Je vraagt je af waar dat water alsmaar vandaan komt.
Lieve groet.
Onliemie zei…
De naam komt me heel bekend voor en toch zijn we er volgens de man nooit geweest... mooi is het er in ieder geval! Hoe fijn toch bij jullie daar...
In de weer zei…
Wat leuk om te zien, du Ray-Pic, ik heb nog enkele foto's van jaren geleden waar ik op sta op stenen aan de voet van die waterval. We hebben daar gepicknickt samen met " onze " Fransen.
Vera zei…
Ja ook wij zijn er geweest.
Bertiebo zei…
Ik heb vast iets gemist, Marthy, maar hoe is het gegaan met jullie vermiste en verstrooide vriend?
Marthy zei…
Je hebt niets gemist, Bertie. Ik zal volgende week een stukje over Jan schrijven.
Marthy zei…
Die omgeving kregen we er gratis bij toen we het huis kochten, Mirjam en daar zijn we zo verschrikkelijk blij mee...
Marthy zei…
Er zijn meer 'cascades' in de Ardèche, Kris, die wij nog nooit gezien hebben.
Marthy zei…
En daar kun je nu niet meer komen na de veiligheidsmaatregelen die er getroffen zijn na dat ongeval, Toos. Ook ik heb foto's van een jaar daarvoor, zittend op de stenen voor de waterval met kleinzoon Thijs.