Grotte de la Jaubernie

Er zijn niet veel echte klussen voor mijn twee mannen (het is trouwens zondag, dan wordt er niet gewerkt). Daarom heb ik besloten om ons, met mijn broer hier op bezoek deze week, als toeristen te gaan gedragen en daar vandaag maar eens mee te gaan beginnen. Als eerste hebben we de grotten van Jaubernie bezocht. Vlak na Privas tegenover het dorpje Coux begint een wandelpad wat ons stijgend naar een rotswand bracht met daar langs een smal pad. Onder ons een diepte waar ik maar niet in gekeken heb.


In deze rotswand liggen acht grotten die vooral gebruikt werden tijdens de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten, ze deden dienst als onderkomen voor de protestanten van 1567 tot 1629.
De laatste grot is de grootste en mooiste. In de grotopening werd een muur gebouwd met deur en raamopeningen. Zelfs een schoorsteen bezat deze immens grote grot. Onvoorstelbaar dat hier ooit honderden mensen gehuisvest waren.
Op de terugweg kwamen we deze mooie toren tegen, waar hij voor dient weet ik niet maar een foto was hij nog wel waard.


Reacties

 1. Ik vind het waanzinnig dat je dit gewoon op je gemak kan bekijken. En wat zijn die grotten oud! Ik zou er een moord voor doen om er eens binnen rond te kunnen struinen. Een figuurlijke moord, hoor. Er is veel gebeurt in die grotten...dat intrigeert me.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nou het leuke van Frankrijk, Mirjam. In Nederland zouden er hoge hekken om heen staan en zou er toegang geheven worden. Niets daar van hier, wat simpele routebordjes waar je moet zijn.

   Verwijderen
 2. Mooie besteding van de zondag. Wij waren naar Nagele, ook leuk, komt over een paar weken een blogpost over. Fijne avond verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We waren er ooit geweest toen we het huis hier pas hadden, dik twintig jaar geleden. Ik wilde het graag nog een zien en ook mijn broer is zeer geïnteresseerd in deze dingen.

   Verwijderen
 3. Dat is ook beter dan werken. Een mooi en interessant uitstapje naar die grotten. En dan te bedenken dat dit allemaal al honderden jaren zo staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ongelooflijk hè, Sjoerd. Die grotten werden al eerder bewoond en tot het eind van de 19e eeuw is één van de grotten zelfs nog bewoond geweest.

   Verwijderen
 4. Prachtige foto's van die intrigerende bouwsels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi. Heel bijzonder ook die grote grot. Daar gaat mijn fantasie weer....terug in de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan te bedenken dat hier soms honderden mensen in gehuisvest werden, opgejaagd door het leger van de koning tijdens de geloofsoorlog.

   Verwijderen
 6. Dat is leuk: toerist in 'eigen' land. Bij mij is dat natuurlijk niet in Frankrijk, maar het gaat ook heel goed in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan van de winter gewoon weer verder in Nederland, Bertie. We zijn nu nog goed ter been, haha.

   Verwijderen
 7. Wat een schitterende grotten. Heerlijk om even met je broer op pad te kunnen.
  Al iets van Jan gehoord?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij broer komt hier al vijftien jaar een weekje, meestal in het najaar. Over Jan ga ik nog bloggen.

   Verwijderen
 8. Schitterend mooi. Ook leuk om je af en toe als toerist te gedragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Indrukwekkend mooi!
  Misschien was de toren een bewaakte post voor het land van adel, uitkijk of plek waar tol geheven werd. Intrigerend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een post waar tol geheven werd, zou best eens kunnen...

   Verwijderen
 10. Geweldige plek! Wij waren dit jaar op vakantie in Privas en door onze hobby 'Geo-caching' kwamen wij hier anders hadden we dit nooit gevonden. Voor beide zoons was dit toch wel een hele spannende plek, zomaar vreemde grotten binnen gaan. (en zonder teveel (betalende) toeristen). Nieuwsgierig hebben wij een beschrijving in het Frans gevonden van de grotten maar aangezien mijn Frans nogal beroerd is ben ik eens gaan 'Googlen' en kwam ik uw verhaaltje tegen. Leuk dat ik nu wat extra info heb gevonden. Bedankt! Groet. Wilfred

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je mijn blog vond, Wilfred. Ik kan me voorstellen dat je zoons dit spannend vonden. Ik ben van plan onze kleinzoons er ook eens mee naar toe te nemen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy