Huishoudelijk

Alhoewel we lekker op tijd thuis waren gisterenmiddag hadden we geen zin meer om de bus uit te pakken, dat hebben we vanmorgen gedaan. Alles is inmiddels opgeruimd en mijn potten met inmaak staan ook in dit huis in een leuk kastje. Ik heb nog heel wat potten in Frankrijk laten staan. Als we komende winter nog een weekje gaan neem ik wel weer wat mee. Voor dat leuk kastje wat ik van de zomer kocht heb ik net twee rollen kastpapier gekocht, daar ga ik deze week eens lekker mee aan de slag.

Nog maar net hier deed ik al mijn eerste aankoop van het lijstje met dingen die ik mee wil nemen naar Frankrijk, een pot groene zeep. Ik heb het spul altijd in huis en gebruik het voornamelijk om de vette plekken op Mart zijn werkbroeken aan te smeren voor dat die in de wasmachine gaan. Als de man een dagje met zijn bosmaaier bezig is geweest ziet zo'n broek er behoorlijk vies uit. Werkt uitstekend, gebruik het al vijfenveertig jaar. Maak er ook een sopje mee en neem daarmee de grote hardhouten tafel die in Frankrijk staat af en toe mee af. Er zit geen was op die tafel en door de vette groene zeep blijft hij mooi van kleur en glans.


Reacties

 1. Haha je bent nog maar net thuis en je doet al boodschappen voor Frankrijk...geen heimwee krijgen hoor! Die zeep gebruik ik ook. 't Is te zeggen : wij noemen het bruine zeep maar het zal wel over hetzelfde produkt gaan als ik jou zo hoor. En dat het helpt tegen vlekken! Zeker weten!
  Je voorraadkastje is geweldig... het water komt me in de mond bij het zien van al die Franse lekkernijen!
  Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu nog geen heimwee, Kris. Dat krijg ik zo in februari, maart. Als het hier dan een mooie zonnige dag geeft en je het voorjaar 'ruikt', dan begint het te kruibelen bij mij. Dan wil ik daar heen.

   Verwijderen
 2. Wat een geweldig gezicht, dat kastje vol met potjes met jam. En driehoek zeep, die heb ik ook altijd in huis. Ik gebruikte het sowieso altijd toen ik nog in Hillegom woonde. Wij hadden de voorgevel direct aan de stoep en met Luilak smeerde ik de ramen altijd in met een laagje groene zeep. Eventuele kaarsvet dat men op mijn ramen wilde smeren bleef niet plakken en de ramen waren de volgende ochtend weer brandschoon na afnemen.
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee, die ramen insmeren met groene zeep, Mirjam. En wat zal jouw 'straatje' lekker fris geroken hebben de volgende ochtend.

   Verwijderen
 3. Lekker, ik ruik nu gewoon groene zeep!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft voor mij en ik denk voor veel mensen een lekkere schone 'geur', Bertie.

   Verwijderen
 4. Waar groene zeep al niet handig voor is! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n voorraadkast is toch geweldig!!! En wat een mooie etiketten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe je deze etiketten uit kan printen lees je hier:
   http://heenenterugnaardeardeche.blogspot.nl/2015/06/ambachtelijk-gemaakt.html

   Verwijderen
 6. Ja hoor, we doen weer eens precies hetzelfde. Direct Nederlandse producten kopen om mee te nemen naar het andere huis. Het kan maar klaar staan en van je lijstje afgevinkt worden, nietwaar? En houten tuinmeubels met een groene zeepsopje behandelen. En een hele zwik inmaak meesleuren. Al kan mijn totale produktie niet tippen aan die aan jou. Het komt me allemaal zeer bekend voor. Fijne tijd in NL!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die lijstjes staan allemaal in een speciaal boekje, Emie. Ik vink zo'n beetje de hele winter;-)

   Verwijderen
 7. Heerlijk, groene zeep. Vreemd eigenlijk, het is een vettige zeep, maar het ontvet ook. En uiteraard ontbreekt het ook in mijn kast niet.
  Het kastje ziet er waanzinnig gezellig uit, maar wow...wat een potten. Ik doe een half jaar met een pot jam. Wij eten zelden of nooit zoetigheid op brood. Gek genoeg nemen wij op vakantie altijd een pot abrikozenjam mee. Voor 's morgens op een stokbroodje.
  Jeetje, bestaat dat nog? Kastpapier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij eten rustig twee potren jam per week leeg, Lida. Op de boterham eten we alleen boerenkaas en dan eentje met jam. Er zijn ook potten met vruchtensaus bij voor in de yoghurt en veel toamtensaus.

   Verwijderen
 8. Haha, als jet woord groene zeep leest kun je daar meteen de geur bij halen. Ik dacht dat ik de enige was, maar als ik hier lees hebben de meeste dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek hè, dat we dit produkt specifiek met die geur verbinden.

   Verwijderen
 9. Voor mim is groene zeep synoniem met de ketelpakkenvan mn vader,d i e huisschilder was. Mijn moeder smeerde zijn we ketelpakken (witte overals) inmet die zeep, rolde ze op en mookte opzondagavod alles op jn een grote ketel. En dat rookniet lekker....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet wat je bedoelt, Els. In de beginjaren van de fietsenzaak verkocht en repareerde Mart ook bromfietsen en de overals waren soms baggervet. Die gingen dan aangesmeerd met groene zeep in een oude wasmachine en als dat opwarmde rook dat ook beslist niet lekker.

   Verwijderen
 10. Wat een rijkdom zoveel oogst (en zon) in potten!
  Kastpapier doet mij ook aan vroeger denken, maar ik heb ook een paar rollen in huis.
  Ik maak wel eens schoon met vloeibare groene zeep en denk dan aan mijn moeder :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Één ding is zeker, de geur van groene zeep wekt een hoop herinneringen op, Ageeth.

   Verwijderen
 11. Wow, wat geweldig al die potjes voor de winter! Moeder Eekhoorn in actie ;o) En groene zeep, dat heb ik van 't weekend nog in mijn handen gehad. Ik poets er niet vaak mee, maar er was een recept met groene zeep om je overbakplaat goed schoon te kunnen krijgen. Ben benieuwd naar het resultaat! Jullie veel plezier hier weer in ons herfstlandje!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een man die geweldig goed kan poetsen, dat hou je over van jarenlang fietsen poetsen;-) Hij krijgt een vuile bakplaat weer als nieuw.

   Verwijderen
 12. Geweldig mooi kastje, of het er voor gemaakt is !!
  En jawel hoor, ook hier groene zeep in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mocht het jaren geleden meenemen van het bedrijf waar ik werkte. Daarna heeft het jarenlang op schuurzolder gestaan en nu ben ik heel blij dat ik het nooit heb weggedaan Toos.

   Verwijderen
 13. Vrolijk uitziende voorraad!
  Zo doe ik het hier ook: ik maak een lijstje in mijn telefoon met spulletjes die de volgende keer mee naar Oostenrijk moeten, en in de kelder staat een grote plastic kist waar die spulletjes dan in gaan. Zo vergeet ik tenminste niks, en is er dus altijd voorraad Nederlandse producten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik geen lijstje maak vergeet is het meeste, Inge.

   Verwijderen
 14. Je bent alweer thuis!
  Groene zeep is ook fijn om je hond mee te wassen (-: Dat het zo goed vlekken verwijdert, wist ik eigenlijk niet. Ik gooi er altijd een schepje soda bij in de wasbol. Ga toch jouw tip eens proberen.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zal je hond na zo'n wasbeurt lekker 'schoon' reuken.

   Verwijderen
 15. Bruine (of voor jullie groene) zeep wordt hier ook volop gebruikt. Vetvlekken uit keukenhanddoeken lossen hiermee goed op.
  PS: die voorraadkast vind ik super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk hè, dat kastje. In Frankrijk heb ik iets soortgelijks, eigenlijk nog mooier want het is een hoekkastje.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy