Hidden places, secret spaces II

In het vervolg van onze stadswandeling in Maastricht bezochten we de Hoge Fronten die deel uit maakten van een gordel van vestingwerken die in de 17e en 18e eeuw ter verdediging rondom de stad Maastricht zijn aangelegd. Het was een legerplaats voor duizenden soldaten. Leuk dat je met een gids loopt want die heeft een sleutel van de toegangsdeur zodat we ook binnen even een kijkje konden nemen.
Een deel van de oude vestigingmuren, hier onder Bastion B met daarvoor de vestiginggracht.Het Sphinxterrein is een openluchtmuseum van industriële architectuur en zeer de moeite van het behouden waard. Uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw zijn nog talloze voorbeelden van Maastrichtse fabrieksbouw bewaard gebleven. In de plannen wordt het terrein integraal aangepakt. De te behouden bouwwerken worden gerenoveerd en herbestemd voor woon- en werkfuncties. Enkele gebouwen, die voor het begrijpen van het industriële verleden belangrijk zijn, worden gereconstrueerd. Straten en pleinen volgen het historisch gegroeide stratenpatroon op het fabrieksterrein. De fabrieksmuur en -poorten blijven zoveel mogelijk behouden. Op het hele terrein is ruimte voor nieuwbouw, die op een contrasterende wijze in de historische omgeving ingepast kan worden. (bron internet)

Sinds zes jaar wordt er al geen wc-pot en wastafel meer gemaakt in Maastricht en nu heeft de nieuwe eigenaar besloten ook het verkoopkantoor in Maastricht te sluiten. Een showroom voor de Benelux. Dat is alles wat straks nog rest in Maastricht van Sphinx, de fameuze aardewerkproducent die in 1834 door de industrieel Petrus Regout in de Limburgse provinciehoofdstad werd opgericht.
(bron internet)We eindigden onze rondwandeling in de straat waar we deze afbeeldingen zagen van een merk wat bijna twee eeuwen lang de stad Maastricht bekend maakten over de hele wereld. Bijna drie uur duurde deze wandeling waarin we ontzettend veel zagen van een ander Maastricht.
Reacties

 1. Geweldig. Dit ga ik onthouden voor als ik weer eens in Maastricht ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het goed begreep was deze rondwandeling de laatste van dit jaar. Er worden er iedere maand een stuk of drie gehouden, de data staan op internet.

   Verwijderen
 2. Lang geleden maakten wij ook zo'n wandeling met gids in Maastricht. Superleuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je ziet zoveel meer met een gids, Els en hoort daarbij ook nog veel interessants.

   Verwijderen
 3. In Maastricht is gelukkig nog veel bewaard gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar had ik veel bewondering voor want je ziet het ook weleens anders, Inge.

   Verwijderen
 4. Erg leuk! Ik ken veel van de plekken, maar er is ook nog wel wat onbekend. Ik ga de agenda van de gidsen in de gaten houden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat ik jou nog wat kan laten zien wat je niet kent.

   Verwijderen
 5. Wat fijn, Marthy, om van onze verre afstand even mee te kunnen genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ons kleine landje heeft prachtige plekken, Jan.

   Verwijderen
 6. Wat een leuke rondleiding maakte je. En leuk voor ons om, in een luie stoel, mee te kunnen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt dat je me liet meewandelen, Marthy. Je hebt prachtige foto's gemaakt en ik was er helemaal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marthy, voor een volgende keer is een wandeling in de kazematten met een gids ook aan te bevelen. Erg interessante rondleiding vond ik dat. En je hebt met de entree foto meteen de sfeer goed te pakken.
  Aan de fameuze aardewerkfabrikant hebben we het kinderwetje van van Houten te danken......

  Jeroen B, 62

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Jan. Wie weet, een volgende keer de kazematten. Een uitzondering vormde de mijnbouw op dat kinderwetje, lees ik op internet. Wat afgrijselijk, kinderen in de mijnen.

   Verwijderen
 9. Altijd fijn zo'n wandeling-rondleiding. Dank je wel dat je ons liet meegenieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De foto's van de rondwandeling vind ik super! Je andere foto's zijn ook mooi - zo bedoel ik het niet - maar voor onder de grond door tunnels lopen, mag je me wakker maken (-:
  Schitterend, die kazematten. Had er graag bij willen zijn.
  Fijn weekend en lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, tunnels hebben we niet in de Krimpenerwaard, Kakel, die zouden wegzakken in het veen en binnen no time onder water staan. Dus op naar het zuiden des lands.

   Verwijderen
 11. Wat een schitterende plekjes! Ik heb spijt dat we niet naar Maastricht gegaan zijn ..., maar ja .. we waren niet zo lang in Limburg. We moeten het beslist nog eens overdoen, dat is me wel duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zeggen nu al dat dsit voor herhaling vatbaar is, Elizabeth.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy