Doorgaan naar hoofdcontent

Je weg vinden


Alhoewel wij al een wat ouder navigatiesysteem hebben blijft het makkelijk om zo de weg te vinden. Ik weet nog dat ik veertig jaar geleden, net in Stolwijk wonend en totaal niet bekend met deze omgeving, naar Rotterdam toog om te winkelen. Laat ik het verhaal kort houden, ik reed na ettelijke omzwervingen op een gegeven moment jankend in de Maastunnel maar het zou ook best een andere tunnel geweest kunnen zijn. Dat zal me nu niet zo snel meer overkomen Toch is mijn echtgenoot vaak in gevecht met Miep, zo noemen wij ons navigatiesysteem, ik heb het gevoel dat ze elkaar niet helemaal begrijpen. Een paar jaar geleden heb ik in Frankrijk weer een nieuwe Michelin atlas gekocht. Boek op schoot en dan het zijweggetje van het zijweggetje nemen, heerlijk vinden wij dat en we komen daardoor op de mooiste plekken. Dus toen we dat laatst in een bepaald deel van Nederland ook wilden doen bleek onze kaart van ellende uit elkaar te vallen. Bij twee benzinestations gestopt voor een Nederlandse wegenkaart maar die waren niet beschikbaar. De ANWB zal ze waarschijnlijk nog wel hebben maar ik hoop dat ze daar niet zo vreemd naar me kijken als in die benzinestations.

Reacties

Emie zei…
Zo'n heerlijke ouderwetse ringbandmap hebben wij van Italia. Hier en daar omgekruld of van aantekeningen voorzien. Ouderwets of nostalgisch? Ik vind het romantisch!
KnutzEls zei…
Wij hebben laatst ook nog een ouderwetse atlas/wegenkaart gekocht. Toch veel leuker dan met onze navigatie Katelijne, die je dwingt om te gaan waar zij wil. En wacht maar af, nog even en het wordt weer een trend om zelf de weg te vinden. Veel avontuurlijker toch? Al is het wel gemakkelijk zo'n stem die je de weg wijst ;-)
Annelies zei…
Heel herkenbaar! Had altijd een wegenkaart en ook dat bekende stratenboek in m'n auto. Werd wat lastig toen de leesbril zich aandiende. Zijn nu wel heel blij met onze Truus (jouw Miep). We merken wel dat er heel wat verschil kan zitten tussen al die navigatie systemen. Voorheen hadden we een wat trage Truus. We hebben heel wat rotondes dubbel genomen omdat ze te traag doorgaf welke kant we op moesten!
Onliemie zei…
De onze noemen wij Isabelle... waarom zou ik niet weten? Meestal liggen we met die madam in de clinch want eigenlijk rijden wij bijna nooit waarlangs het mens ons commandeert. Wij zijn lekker eigenwijs en die Michelinboeken zijn geweldig... Je kan je dan tenminste oriënteren van waar ergens in het land je zit! Ik vind trouwens de ringetjes op jullie eigenste pagina nog mooi intact... daar ben ik veel slordiger mee en de echtgenoot ergert zich daar blauw aan. Maar hij moet er ook niet mee op schoot! :-)
Wij gebruiken beide. Onderweg vind ik de TomTom wel makkelijk, maar eenmaal op de plaats van bestemming (bij vakanties) vind ik een kaart wel heel fijn. Dan heb je tenminste overzicht en weet je waar je bent. En dan lekker een route uitstippelen voor een dagtochtje.
Elizabeth zei…
Ik houd ook van wegenkaarten! Ik zie daar het dikke boek van Frankrijk, zoiets heb ik hier ook. Lekker wat dingen gemarkeerd waar we geweest zijn of de route die we reden...
Overal plakmemootjes tussen ...
En daarnaast gebruikt DH de Tomtom en het gaat eigenlijk prima samen!
Pippa's Hus zei…
Die van ons heet Truus en ze spreekt Belgisch dat vind ik zo gezellig. XX Esther
Marthy zei…
Hoe je het ook noemt, ik vind het ding lekker practisch, kan zien waar we zien en wat we gaan doen.
Marthy zei…
Mooie naam voor jullie navigatie, Els. Je hebt gelijk, het is lekker avontuurlijk om met zo'n wegenkaart op je schoot je weg te vinden.
Marthy zei…
Ja, Annelies, rotondes kunnen nog weleens voor problemen, zorgen, ook bij ons. Niet omdat de navigatie traag is maar omdat Mart het anders uitlegt.
Marthy zei…
Als je heel goed kijkt zie je dat de linkerpagine los ligt, Kris. Maar dat boek is zwaar en glijdt weleens van je schoot, zeg dat maar tegen de echtgenoot. En als hij veel op- en aanmerkingen heeft gooi je dat boek maar op zijn schoot, doe ik ook weleens bij Mart als we zitten te kibbelen over de juiste route;-)
Marthy zei…
Zo doen wij het ook, Jeanette. Als we ergens op tijd moeten zijn mag Miep het zeggen, hebben we de tijd, en dat hebben we na onze pensionering gelukkig vaak, dan kijken we lekker op de kaart en zoeken een leuke route.
Marthy zei…
Ik vind de Michelinkaarten zo lekker duidelijk en kan daar feilloos de weg mee vinden. Het zal er wel mee te maken hebben dat wij altijd naar Frankrijk op vakantie gingen en ik dus eindeloos met die kaarten op schoot zat.
Marthy zei…
Haha, je hebt gelijk, Esther, de Belgische taal is de gezelligste taal om naar te luisteren, trouwens ook om te lezen.
Ik zou niet meer zonder navigatiesysteem kunnen. Maar ik vind het ook fijn om een kaart erbij te hebben, zo zie Ik gemakkelijker waar ik zit.
Marthy zei…
Ja, want die navigatiesystemen kunnen nog zo geavanceerd zijn, Alet, met een kaart heb je toch meer overzicht waar je bent.
Sjoerd zei…
Ik kijk gewoon even op mijn mobiel als ik in de buurt van mijn bestemming ben. Dat lukt me nog heel goed binnen Nederland. Google maps laat zelfs zien waar ik ben... ook te voet.
De ANWB verkoopt inderdaad nog "ouderwetse" kaarten. In mijn auto heb ik geen navigatie. Ik print de route uit via de ANWB en kom er ook.
Kaartlezen...daar kan ik uren mee zoet zijn.
Goeie reis (-:
Marthy zei…
Sjoerd, ik snap mijn GPS al niet, laat staan al die mogelijkheden op mijn telefoon.
Marthy zei…
Ik heb een doos met oude kaarten en ik kan ze niet weggooien, Mirjam. Ook veel wandelkaarten van over de hele wereld, want waar ik ook ben, ik moet even een kaart kopen. Een tic, ik weet het.
Jeanne zei…
Onze Lucia (een Belgische) is Sjaaks beste vriendin. In de auto dan hè. Een landkaart aan mij geven en ook nog ergens aankomen is vragen om problemen. Nee sinds Lucia meerijdt is het heel wat gezelliger onderweg.
Marthy zei…
Leuk, al die namen die aan die navigatiedingen gegeven worden, Wel opvallend dat het allemal vrouwen zijn, die stemmen en dus de namen.
Lot zei…
Wat leuk dat er toch zoveel mensen nog van de wegenkaarten zijn! Of zijn we allemaal al van lang voor de navigatie? Zelfs op bekende routes vind ik het leuk om de kaart erbij te pakken.
Onze navigatie heeft geen naam eigenlijk.
Vlimbouter zei…
Ons vorige navigatiesysteem 'Joséphine' sprak Frans met ons. Een lieve, zachte stem. De Nederlandstalige stem klonk zo akelig hard en bekakt dat ik ze niet kon aanhoren.
Onze huidige tomtom praat gewoon Nederlands, maar heeft van ons (nog) geen naam gekregen. En ja hoor, ook wij kopen nog steeds ook wegenkaarten.
Marthy zei…
Het verbaast mij eerlijk gezegd ook dat veel mensen nog een kaart gebruiken. Maar dit zal toch wel de wat oudere generatie zijn, bij mij kinderen zie ik geen wegenkaart in de auto liggen.
Marthy zei…
Wat een deftige naam, leuk. Eigenlijk een aardig idee om als we weer voor maanden in Frankrijk zijn onze navigatie ook een Franse stem te geven.
Ik en navigeren, da's vragen om ergens uit te komen waar je niet moet zijn, dus ik ben heel blij met 't navigatiesysteem (naamloos dus) van mijn auto. Alhoewel ik deze - die ik nu een jaar heb l- ang niet zo fijn vind als die uit mijn oude auto.
Marthy zei…
Onze Miep is voor mij ook vaak een uitkomst hoor, zeker als ik alleen in de auto zit.
Mirjam zei…
Wij vinden Tommy, zo noemen wij onze tomtom, heel handig als we snel ergens heen willen, maar met net zo'n kaart ( O nee, toch een andere ) hebben wij heel Schotland, Engeland en Ierland doorgetoert... Tommy mocht wel helpen hoor hier en daar, maar de kaart bleef op schoot... Heerlijk.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Ja, dat bedoel ik, Mirjam, je bent met vakantie en je hebt de tijd, dan is het toch heerlijk om met een kaart op schoot gewoon maar eens een zijweggetje te nemen of die andere route die je ook heel leuk lijkt.