Bollen pellen

Ik ben geboren en opgegroeid in Noordwijk, in de bollenstreek en als jong meisje verdiende ik een zakcentje door bollen te pellen. Iedereen deed dat en zo zat je gezellig met je zusjes, vriendinnen en buurmeisjes in de bollenschuur met de 'Arbeidsvitaminen' op de achtergrond. Er zijn heel wat bollen door mijn handen gegaan, ik was er handig in. Je werd per mand betaalt dus hoe sneller je ging hoe meer je verdiende. Jammer genoeg heb ik geen foto's uit mijn tijd in de bollenschuur maar wel van mijn familie. Op de foto hierboven mijn opa van moederskant, ik heb hem nooit gekend. Naast hem de oudste broer van mijn vader die ik me nog heel goed kan herinneren. Het interieur van een bollenschuur was niet aan mode onderhevig want het ziet er op de foto hetzelfde uit als in mijn tijd. Grote lange tafels waar de bollen op werden gestort en dan pellen maar. De foto hieronder is vast genomen bij een grote bollenboer, waarschijnlijk Konijnenburg & Mark. Wij woonden tegenover hun kantoor en schuren. Op de foto een grote groep vrouwen waaronder mijn moeder als jong meisje, ook een zus van haar en een zus van mijn vader. Ik was nieuwsgierig of de firma Konijnburg & Mark nog bestond en toen ik op internet zocht, terwijl deze foto's al op mijn blog stonden, kwam ik dit tegen. Is dat geen toeval?
Reacties

 1. Zeker toevallig en leuk. Gill kent de namen van je vader en je opa nog niet.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Gill is een neef van me en heeft een enorm fotobestand, o.a. van onze familie.

   Verwijderen
 2. Heel bijzonder! Een stuk familiehistorie dat je kunt terugvinden in de geschiedenis van het bedrijf waar ze werkten.. gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Konijnenburg & Mark was o.a. bekend om zijn gladiolen en uit ons slaapkamerraam konden wij over de muur zo in de proeftuin kijken waar de oude heer Mark bezig was gladiolen te kruisen, ik zie het nog zo voor me. Als kind vond ik het gewoon, later bijzonder.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk verhaal. Ik houd erg van dit soort toevalligheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een toeval! Maar daar geloof ik niet in. Het moest zo zijn. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zoek op de naam van dat bollenbedrijf en bij het eerste wat ik aanklik komt dezelfde foto tevoorschijn die ik net op mijn blog had gezet. Nou ja...

   Verwijderen
 5. Leuk verhaal en wat fijn dat je nu zoveel kunt opzoeken via internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, dat vind ik bijzonder! Voor jou ook een hele leuke ontdekking.
  En je had al vroeg 'groene' vingers...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, vuile vingers Elizabeth, dat kreeg je er van.

   Verwijderen
 7. Hé, da's leuk. Zo toetste ik voor mijn schoonvader zijn naam in op internet, en boven verwachting kwam toen een foto van hem boven. Hij is er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onvoorstebaar wat dat internet soms oplevert. Maar zo'n foto vinden voor je schoonvader is wel erg leuk.

   Verwijderen
 8. Zoiets verzin je toch niet? Ik heb genoten van je verhaal en foto's!
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi toch hoe dingen soms in elkaar schuiven, Mirjam.

   Verwijderen
 9. Wat leuk, allemaal een bloem in het haar, een schone schort aan en dan op de foto, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aandoenlijk die oude foto's. Was er bij die onderste foto iets te vieren, wellicht die vrouw in het midden met de bloemen voor haar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou willen dat ik het nog kon vragen Emie, maar die foto kwam in mijn bezit toen mijn moeder al dood was.

   Verwijderen
 11. Dat vind ik nou het mooie aan internet. Ik plaats regelmatig foto's van klassieke auto's. En heel vaak reageren de eigenaren na een tijdje op en is het kringetje rond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus die eigenaren komen op jouw blog terecht? Wat leuk.

   Verwijderen
 12. Over toeval gesproken. Iemand heeft vandaag dezelfde foto geplaatst op de (besloten) facebookgroep "Je bent een echte Noortukker als...."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net even gekeken Lida, en dit is wel heeeel toevallig. Iemand die mijn blog leest?

   Verwijderen
  2. Ik heb hem wel vaker voorbij zien komen daar. Het is gewoon een geweldige foto toch?
   Ik zie dat hij zaterdagochtend 9.52 u. is geplaatst. Echt puur toeval dus.

   Verwijderen
  3. In vind het echt ongelooflijk toeval, Lida. Ik kijk weinig naar Facebook omdat we hier slecht internet hebben dus ik had dit helemaal niet gezien. Ook wist ik gisterochten omd tien uur nog helemaal niet wat ik op mijn blog zou plaatsen die dag. Wonderlijk!

   Verwijderen
 13. Een van mijn eerste baantjes in de Noordoostpolder. Dat heb ik niet lang gedaan, de horeca lokte ;-)
  Mooi om de oude foto's te zien en je verhaal te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ging na het bollen pellen ook de horeca in, Ageeth, betaalde beter;-)

   Verwijderen
 14. Zo mooi die foto's. Allebei. Ik heb nooit bollen gepeld. Onze kinderen wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wat met oude foto's en ook met oude ansichtkaarten. Ik heb laatst weer een stapeltje gekocht op een brocantemarkt.

   Verwijderen
 15. Wat onwijs leuk dat daar dezelfde foto werd gebruikt als jij hier deed. Heel mooi om te zien, die oude foto's. Het tijdsbeeld dat ze weergeven vind ik super mooi en interessant. Altijd heerlijk om te zien hoe dingen vroeger gedaan werden. Zo was ik afgelopen week een dagje met mijn ouders naar Anna Paulowna, waar zij woonden toen ze net getrouwd waren en waar ik geboren ben. Daar bezochten we ook een streek-museum waarin heel veel van vroeger te zien was. Mijn vader werkte ook 'in de bollen' zoals men dat noemde... En ik, ik pelde vroeger ook met de arbeidsvitaminen op de achtergrond. Groeide ook op in de bollenstreek zoals je weet...
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, zo'n streekmuseum bezoeken. In Lisse is ook een museumpje over bollen. Ik ben er een keer geweest met een vriendin.

   Verwijderen
  2. Daar ben ik ook al een paar keer geweest, dat is museum De Zwarte Tulp. Mijn vader raakt dan niet uitgepraat met wie het maar wil horen... zo leuk.
   xx

   Verwijderen
  3. Mirjam, dit is een blog van toevalligheden. Ik zit net mijn stamboom bij te werken (is mijn hobby) en vond een zijtak die naar Anna Paulowna leidde. Jo van den Berg, een bollenboer. Heb je daar misschien vroeger bollen gepeld?

   Verwijderen
  4. Hoi Lida,
   Ik was 6 jaar toen mijn ouders weer terug verhuisden naar 'De Zuid', dus nee, bollenpellen heb ik daar nooit gedaan. Wel in Hillegom later toen ik 12-13-14 jaar was...

   Verwijderen
 16. Bollen pellen... ik heb even moeten opzoeken wat het juist inhield. Moet wel leuk geweest zijn, zo met zijn allen samen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vermakelijk, Lut. Die woorden behoren vanaf mijn vroegste jeugd tot mijn woordenschat, haha.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy