Doorgaan naar hoofdcontent

Het went nooit helemaal

Ik had een gevulde envelop klaar die naar Nederland moest maar geen postzegels meer in huis. Nog even via internet gecontroleerd wat de openingstijden zijn van het postkantoortje in Saint Julien du Gua en om kwart over tien erheen gereden. Het zou om tien uur open moeten zijn evenals het gemeentekantoortje wat erachter ligt. Die juffrouw kwam net aanlopen maar degene die het postkantoor beheert was in geen velden of wegen te bekennen. Ze zal wat verlaat zijn en ik ben niet bevoegd om postzegels te verkopen zei de gemeentejuffrouw en dat was het. Ik heb daar twintig minuten zitten wachten en ben toen maar naar huis gereden om eerst koffie te drinken, kon mijn humeur ook weer wat bijtrekken. Na de koffie weer terug, geen woord van excuus en terwijl ik er tien wilde kon ik acht postzegels kopen. Zucht, ik wen er nooit aan geloof ik. Aan dat 'gemakkelijke' van de Fransen. Toen wij hier de gîte bouwden en ons eigen huis renoveerden hebben wij op de twee grootste offertes wekenlang moeten wachten en dat ging om behoorlijke bedragen. Telefonisch bidden en smeken of die offertes gestuurd konden worden. Je kan natuurlijk zeggen dat je dan geen zaken zou willen doen met zulke mensen maar de vaklui zijn hier dun gezaaid. Natuurlijk, het is allemaal uiteindelijk in orde gekomen maar wennen aan deze mentaliteit doen wij nooit.


Reacties

Emie zei…
Voor ons is 'afspraak is afspraak' heilig. En zakelijk zijn we ook als Hollanders. Wat wij echter ook vaak ervaren is dat we meer dan eens om een rekening moeten vragen, terwijl de dienst al is geleverd. Incredibile!
Marthy zei…
De tweede week van april hadden we een storing bij de verwarmingsketel. Ik moet zeggen, dezelfde dag was er al iemand bij maar de rekening heb ik nog niet gezien.
Inge zei…
In Oostenrijk komen ze gerust iets maken of leveren, en de rekening? 'Kommt später, kommt gut!'
Je hebt wel mooie postzegels -mogen- kopen.
En de envelop ziet er ook mooi uit.
Pippa's Hus zei…
dat noemen ze dan de charme van Frankrijk maar als je er mee te maken hebt is het vervelend. XX Esther
Marthy zei…
Ook hier altijd wachten op de rekening en vaak erom vragen.
Marthy zei…
De envelop maakte ik van een bladzijde uit een van die grote boeken die ik laatst op een brocantemarkt vond. En het fijne is dat er nog veel meer mooie bladzijden in die boeken zitten.
KnutzEls zei…
Breek me de bek niet open, zei Leo, zijn inkoopervaringen op ksntoor indachtig. Het zou ook voor ons humeur slecht zijn.
Marthy zei…
Ik had in mijn werk ook veel te maken met de zuidelijke mentaliteit en ik begrijp goed wat Leo bedoelt. Doe hem de groeten, Els.
Marthy zei…
Ach, mijn ergenis van vanmorgen is alweer verdwenen maar het blijft moeilijk voor ons Nederlanders om met dit 'anders' zijn van de Fransen om te gaan.
Jeanne zei…
Je bent en blijft nou eenmaal een Hollandse............
Marthy zei…
Misschien zouden wij noorderlingen soms ook wat makkelijker moeten zijn, Jeanne. Onze oudste zoon die nooit op tijd is vindt dat zijn ouders altijd zo akelig op tijd zijn.
Lida zei…
Dat zien wij altijd met de nodige leedvermaak in het programma "Ik vertrek". Verbazingwekkend! Ik zou er niet tegen kunnen. Ik denk dat wij, wat dát betreft, meer de mentaliteit van de Duitsers hebben.
Marthy zei…
In dat programma komen vaak mensen naar voren die slecht voorbereid zijn op de anderen gewoontes van hun nieuwe thuisland, Lida.
Ik krijg al de kriebels als ik het lees. En je hebt je maar te schikken, dat is het ergst. Hoe zuidelijker het komt, hoe erger het schijnt te zijn...
Mooie postzegels!
Lieve groet
Sjoerd zei…
Dat is een van de redenen dat we destijds niet naar Frankrijk zijn verhuisd. We hadden een woning in Normandië op het oog, het stond voor een mooi bedrag te koop, maar na drie weken niemand te kunnen bereiken en de vakantie afgelopen was, hebben we de moed opgegeven. We hebben wel de foto's nog. Achteraf stom natuurlijk, maar ook vanuit Nederland geen reacties...
Dufraing Marc zei…
Herkenbaar in een aantal dingen hier in het zuiden - aannemers die niet reageren op telefoons, hun telefoon niet opnemen, niet komen opdagen op afspraken, ... Maar er zijn er ook andere die wel heel stipt zijn, die hun prestatie goed en kwaliteitsvol leveren en tijd genoeg hebben om hun factuur te leveren, een leverancier van bouwmaterialen waar je alles kunt gaan halen en slechts éénmaal per maand moet gaan betalen. Ook in het grootwarenhuis moet je de tijd nemen want er wordt er nog gebuurt aan de kassa. Kortom - een andere levensstijl! Maar waren we daar niet naar op zoek?
Marthy zei…
Ach, je merkt dat het wel wat went maar soms schiet het me even in het verkeerde keelgat.
Marthy zei…
Jammer Sjoerd, dat het zo moest aflopen met je Franse droom.
Marthy zei…
Gelukkig is niet iedereen zo. Ook wij hebben tijdens de verbouwing een leverancier gehad waar we alles konden halen en die eens in de maand keurig de rekening stuurde. Wij waren niet echt op zoek naar een andere levensstijl, maar naar een leuk huis in een mooie omgeving.
Vlimbouter zei…
Die mentaliteit in Frankrijk heb ik ook al aan den lijve ondervonden ;-)
In Zuid-België leunen ze ook meer tegen de Franse mentaliteit aan. Vandaar sommige conflicten af en toe tussen de twee landsdelen. Maar... op die manier hebben ze wél minder last van stress, hoor!
Marthy zei…
Oh, ik denk dat wat die stress betreft de noordelingen wel wat van de zuiderlingen kunnen leren. In Nederland wil men het ook weleens te perfect.
Diana zei…
Je post kwam vandaag al binnen!! Dat kunnen die Fransen dan weer wel snel :).
Marthy zei…
Wat goed! Leuk dat je het even laat weten.
Mirjam zei…
Ik heb wel eens naar zo'n programma op tv gekeken, waar mensen uit Nederland of Engeland naar Frankrijk gaan emigreren en daar dan een camping, of een hotel gaan beginnen, waarbij dan eerst nog een heleboel verbouw-werkzaamheden moeten worden gedaan. Altijd problemen met de taal en met de lokale ambtenarij, maar ook met de aannemers.. die kwamen dan wanneer ze zin hebben. Ik dacht altijd dat het nogal overtrokken was, maar blijkbaar is het vrij normaal dan...
Ik zou er echt gek van worden hoor... ben dan toch echt een control-freak.
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Echt normaal is het niet, Mirjam maar het komt toch wel vrij vaak voor.