Doorgaan naar hoofdcontent

Rokjesdag


Vandaag is het Rokjesdag in Frankrijk. Dat is iets anders dan Rokjesdag in Nederland, waar de bedenker van het woord, Martin Bril, er ooit de volgende definitie van gaf: "Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen."
"La journée de la jupe" heeft in Frankrijk een heel andere betekenis. Deze dag werd voor het eerst in 2014 uitgeroepen in Nantes, waar op verschillende lycées (met instemming van de rector) de leerlingen besloten om op een dag allemaal, man of vrouw, in een rok gekleed naar school te komen. Dat wekte de woede van de Manif-pour-tous, de zeer conservatieve franse beweging die ook fel (maar vergeefs) tegen de invoering van het homohuwelijk demonstreerde. Diverse schermutselingen tussen de leerlingen in rok en tegendemonstranten waren het gevolg.


Hoewel het een ludieke actie is heeft La Journée de la Jupe een diepere betekenis: strijd tegen seksisme, tegen lastigvallen van vrouwen op straat, tegen lagere beloning voor vrouwen voor hetzelfde werk, tegen het niet delen van huishoudelijke taken door mannen en tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in kansen op de arbeidsmarkt. Drie jaar later is La Journée de la Jupe in heel Frankrijk een algemeen erkende dag geworden. Het is de eerste keer dat vier franse lyceumorganisaties leerlingen hebben opgeroepen om in rok naar school te gaan. (Bron: internet)
De man hier in huis is niet van plan om vandaag buiten in een rokje te gaan lopen maar ik kon hem, voor het goede doel, overhalen om deze foto te mogen nemen. Hij is opgegroeid met zeven zussen onder hem en terwijl ik de foto maakte verzuchtte hij waarom hij het vroeger al goed vond dat die meiden krulspelden in zijn haar zetten en hij zich nu weer met een rokje aan laat fotograferen. Jullie begrijpen wel dat wij helemaal achter de vandaag gehouden acties staan.

Reacties

Geweldig dat je man dit doet. Alles voor het goede doel. Ik kende de Franse Rokjesdag niet. Leuk, weer wat geleerd.
Annelies zei…
Wat een leuk en leerzaam bericht, Marthy! Nooit geweten van het bestaan van deze Franse Rokjsedag. Prima initiatief.
En inderdaad heel moedig van Mart dat hij voor je heeft geposeerd. Jullie zullen vast wel veel lol hebben gehad tijdens het fotograferen. De volgende keer wil ik trouwens ook wel die krulspelden zien!
Bertiebo zei…
Wat superstoer van je man zeg. Het is echt een grappig gezicht trouwens die harige benen onder een rokje. En wat inderdaad een mooi doel!
Jeanne zei…
Wat een goed initiatief om zo'n dag in te voeren! Je benen mogen gezien worden,hoor Mart!
Mooie benen, gemaakt om rokjes te dragen ;-)
Ageeth Mooij zei…
Geweldig in alle opzichten, met dank aan Mart!
Marthy zei…
Ik kende het tot vandaag ook niet, Jeanette, maar vind het echt geweldig. Zie je het al voor je op zo'n grote scholengemeenschap, al die jongens met blote benen onder een rokje. Diep respect.
Marthy zei…
Ik moest wel even goed uitleggen waarvoor het was, Annelies en we hebben inderdaad erg gelachen, vooral toen hij nog aan kwam zetten met dat verhaal over die krulspelden.
Marthy zei…
Het is eigenlijk niet zo'n stoere, Bertie, die man van mij. Maar voor dit doel had hij het over.
Marthy zei…
Ik zal de complimenten over brengen maar vind ze zelf niet zo mooi, te mager, hihi.
Marthy zei…
Nee hoor, hup die broek weer aan;-)
Marthy zei…
Hij had het met plezier over voor dit goede doel, want je begrijpt dat we wel gelachen hebben.
KnutzEls zei…
Mooi gebaar van je man en het staat hem goed. Maar ik had ook gehoopt omeen totale foto, met krulspelden! Volgend jaar misschien.... 😂😂
Sjoerd zei…
Haha, schitterend, ik kon een glimlach niet onderdrukken.
Marthy zei…
Els, die krulspelden dat was de zestiger jaren, toen hadden veel jonge jongens nog lang haar, nu krijg ik er geen krulspeldje meer in, haha.
Marthy zei…
Moet kunnen toch, af en toe een geintje.
miekequilt zei…
Wat een goede actie! Niets over gelezen of gehoord. Maar dankzij jouw verhaal en de benen van Mart krijgt het toch bekendheid!
Emie zei…
Wat een lekker stel zijn jullie samen. Mooi verhaal ook!
Marthy zei…
Tsjee, die benen van Mart gaan nog beroemd worden, Mieke. Misschien moet hij ze laten verzekeren....
Marthy zei…
Het leven moet vooral niet saai worden, Emie.
Vera zei…
Geweldige fietskuiten
Marthy zei…
OK, het zijn niet de mooiste benen maar fietskuiten heeft ie.
In de weer zei…
Schitterend en wat een goed initiatief.
Ineke zei…
Zie nu pas je blog over rokjesdag. Superleuk, die benen van Mart. Ik dacht dat wielrenners altijd hun benen schoren? Maar ze mogen er zijn, hoor. Hij is ook voor alles en nog wat inzetbaar. Koesteren, Marthy!!
Marthy zei…
Als je opgroeid tussen acht vrouwen wordt je plooibaar, Ien;-)
Ik ben vóór om deze actie naar Nederland te halen. Dat is pas rokjesdag, hoeveel gevoel ik ook voor Martin Bril heb. Dat je man zich voor de foto beschikbaar stelde, vind ik bijzonder sportief. En dat verhaal van die krulspelden, haha. Arme man (-:
Marthy zei…
Ik ben ook voor, Mirjam, kunnen de vrouwen ook eens genieten, haha.
Vlimbouter zei…
Ik kende die Franse rokjesdag al en ik vind het nog steeds een schitterend initiatief!
Marthy zei…
Als ik man was deed ik mee, Lut.