Doorgaan naar hoofdcontent

Wilde bloemen

Tijdens onze wandeling van afgelopen zaterdag op het plateau van de Coiron liepen we langs en over grasland vol met voorjaarsbloemen. Ik heb er wat op de foto gezet en proberen te benoemen. Dat begint al goed want van het blauwe bloempje kan ik met geen mogelijkheid de naam vinden. Ik heb hier twee Franse en een Nederlandse plantengids liggen maar ik kan niets vinden over dit laag groeiende plantje.

Wij keken er naar uit en opeens zag ik er eentje staan, een wilde orchidee. Die stond wat teveel in de schaduw om goed te fotograferen maar toen we nog wat meer gestegen waren en stuk grasland overstaken zagen we er heel veel staan. Wel allemaal dezelfde soort, we konden geen andere ontdekken. Ik denk dat het de mannetjesorchis (Orchis mascula) is. In Nederland zeldzaam, hier in grote getale aanwezig want daarna zagen we er nog heel wat staan. Om zo'n foto te maken ga ik plat op mijn buik in het gras, dan heb ik de minste kans op bewegen. Het gras rook heerlijk en zo met het zonnetje op mijn rug had ik de neiging om te blijven liggen.


Dit plantje vond ik het mooist, het heeft zo'n fijn teer bloemetje maar de naam weet ik ook niet. Veel hellingen in de Ardèche staan nu vol met  klaver. Een prachtig gezicht als dat heen en weer golft op de wind.


Het kantwerk van het fluitenkruid, hoe gewoon de plant ook is, blijft altijd mooi. En de plant hieronder is voor mij makkelijk te herkennen, veldsalie. Zowel in België als in Nederland zeldzaam maar hier veel voorkomend. De orchideeën die we vonden als ook deze salie komen veel voor op kalkgrasland las ik in de plantengids en dat klopt wel. Nou hoop ik natuurlijk dat er mensen zijn die me gaan helpen met de namen van de planten die ik niet weet. Ik ben benieuwd. (Klik op de foto's voor een vergroting)



Reacties

Ageeth Mooij zei…
Het lijkt een soort wikke, de mooie rose. Wat een bloemenweelde, prachtig!
Marthy zei…
Wikke, dat was ook mijn eerste gedachte maar ik twijfel , kan de juiste soort niet vinden. Het blad is het in ieder geval wel.
Jeanne zei…
Met de namen kan ik je niet helpen, helaas, maar wat een bloemenpracht heb je weer op de foto gezet!
Annelies zei…
Mooie foto's!
Die roze plant kan geen "grote kattenstaart" zijn? Alhoewel... je hebt het over een plantje en die kattenstaart kan zo tussen de 50 en 160 cm zijn. En die blauwe.... familie van de "gewone ereprijs"?
Belangrijkste is dat je ervan hebt genoten en dat heb je volgens mij in ieder geval gedaan!!
Je zou het aan Klaproos kunnen vragen, maar die is even afwezig op haar blog. Ik geef je toch haar link want ze houdt ont-zet-tend van fotograferen en nog meer van bloemen (-:
https://klaproosweblog.blogspot.nl/
Hier vlakbij bloeien straks een aantal wilde orchideeën. Dat terrein wordt speciaal door vrijwilligers met de hand gemaaid om het in stand te houden. Dat kan ik zo waarderen!
Die velden klaver ruiken heel zoet, naar honing. Onze konijnen vinden het heerlijk.
Lieve groet.
Zou die roze een lupine-soort kunnen zijn? Mooie bloemetjes allemaal.
Marthy zei…
Genoten hebben we zeker, wat is het nu een pracht op de hellingen van onze Ardèche.
Marthy zei…
In het Loetbos staan ook wilde orchideeën, Kakel. Ik heb ze daar een keertje gefotografeerd met mijn fotocluppie.
Marthy zei…
Het was een kleine plant, Jeanette en lupines worden over het algemeen wat hoger. Maar als je naar de bloem kijkt vind ik dit het meest in de buurt komen. Ach, het is ook niet zo belangrijk, ik heb er van genoten.
Marthy zei…
Er is op dit moment zoveel te zien in de natuur, Jeanne, echt genieten.
Onliemie zei…
Ik kan niet helpen... ik ben daar kei slecht in! Maar je foto's zijn wel heel mooi! :-)
Marthy zei…
Niet erg hoor, ik ben er ook niet echt goed in. En jij hebt trouwens zoveel andere goede kwaliteiten;-)
Emie zei…
Aan namen kan ik je niet helpen, sterker nog: ik zie nu bij jou de veldsalie waarvan ik de naam niet kende maar die ik hier lager op de berg wel tegenkom. Dank daarvoor en voor die mooie foto's.
Marthy zei…
Die veldsalie bloeit ook hier rond het dorp. Omdat ik verschillende gecultiveerde soorten in mijn border heb staan is ie voor mij makkelijk te herkennen.
In de weer zei…
Bij de rose dacht ik aan wikke maar daar zijn zo'n 140 soorten van, dus vindt maar eens de juiste.
Jan uit Perth zei…
"What's in a name?" kwam in me op, Marthy, evenals: "plaatjes zeggen méér dan praatjes"..., maar ondanks mijn gebrek aan groene vingers en enkel kunstgras rondom de pool hier, geniet ik altijd erg van je mooie foto's!
Sjoerd zei…
Het enige wat ik van planten weet is of ik ze mooi vind of niet.
Muggenbeet zei…
De vlinderbloemige lijkt me de esparcette te zijn (een verwilderde voederplant) en de blauwe zou mannetjesereprijs kunnen zijn.
Lot zei…
http://www.groeninfo.com/forum/#.WQmEBu6LQdU

Ken je deze site? Bij Identificatie planten krijg je altijd antwoord en ze zijn zo snel.
Nana zei…
Ik kan je niet helpen met de benamingen. Elke keer we in de Provence zijn zet ik een zelf geplukt boeket op de tuintafel. Er zijn soms bloemen bij die ik niet ken maar ik zoek het eigenlijk nooit op. Misschien moet ik dat in de toekomst net als jij maar eens doen. 😊
Inge zei…
Vaak kom ik niet verder dan 'euh .... dinges' :-)
Marthy zei…
Jij, Ageeth en ik denken aan wikke, dus daar houden we het gewoon op. Het is wel een mooiertje, hè.
Marthy zei…
Haha, kunstgras. Nou, dan hoef je niet achter de maaimachine, dat is duidelijk.
Marthy zei…
Misschien wel de juiste opvatting, Sjoerd.
Marthy zei…
Nergens druk over maken, je hebt vakantie. Geniet van je boeket op tafel.
Marthy zei…
Nou, dat heb ik bij vogels.
Heidi zei…
Ik denk ook dat die eerste een ereprijs is, maar ik heb geen idee welke.
Mooi zeg!
Marthy zei…
De esparcette is het helemaal Ludo, geen enige twijfel en ook wat de de mannetjesereprijs betreft heb je denk ik gelijk. Chapeau.
Marthy zei…
Bedankt voor de site, Lot, ik heb me direct aangemeld en mijn vraag gesteld
Marthy zei…
Ik denk dat Ludo de juiste antwoorden heeft, Heidi.
Mirjam zei…
Wat een prachtige bloemen allemaal, en zo in het wild in de velden. Wat een genot om te zien. Fluitenkruid bloeit hier nu ook in overvloed, net als de koolzaad. Het is dus heel veel geel en wit in de bermen op dit moment. Ik geniet er van... en een grote bos fluitenkruid siert mijn terrastafel.
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Prachtig, die Hollandse bermen met het wit en geel.
Gerlinde Weze zei…
Graag info over de gele begroeiing op de heuvels tussen Valence en Vals les bains en wat zijn die bomen met witte waaiers op het uiteinde rond Burzat ?
Gerlinde Weze zei…
Wat zijn die gele begroeiing op de heuvels na Valence en de bomen met witte uitwaaiende bloesems in de bossen rond Burzat ?
Marthy zei…
Je moet er niet van uit gaan dat is een deskundige ben, Gerlinde. De gele begroeiing zal ongetwijfeld brem zijn alhoewel dat nu al minder begint te worden. Ik denk wel dat ik weet welke bomen je bedoelt met die witte bloesem maar ik weet niet hou ze heten.