Doorgaan naar hoofdcontent

Biologisch tuinieren

Gisteren en vandaag waren er in heel Frankrijk open tuinen dagen dus wij namen die kans waar om er vandaag een paar te bezoeken. De eerste die wij bekeken was een puur biologische groenten en bloementuin. We kregen een rondleiding van bijna twee uur door de eigenaresse en alles wat zij vertelde vonden wij echt interessant. Zij liet bijvoorbeeld de grond zoveel mogelijk met rust, er werd niet gespit en ook niet geschoffeld met als gevolg dat er ontzettend veel onkruid stond maar dat gaf niet volgens haar. 




Ik kon het natuurlijk weer niet laten om een paar stekjes te kopen, onder andere van de hoge salie die hier boven op de foto tegen de blauwe trellis staat. Blad en bloem zijn eetbaar werd mij verteld, ook de bloemen van de lelies hieronder. En laat ik die planten nu ook op ons begraafplaatsje hebben staan. We hebben ze geproefd, best lekker en het lijkt me geweldig om die oranje bloemen op fris groen slablad op te dienen. Deze mevrouw wist heel veel over eetbare planten, zo leuk. Ik denk dat ik maar eens een boek ga kopen over dit onderwerp, wil er wel wat meer over weten. Al met al hadden wij een ontzettend leerzame ochtend daar en ik kreeg ook nog het adres van een biologische plantenkwekerij bij ons in de buurt. De volgende tuin die we bezochten komt later aan de beurt.




Reacties

Wieneke zei…
Oh wat heerlijk allemaal. Je leert altijd van bevlogen en enthousiaste mensen, vind ik. Heb zelf heel veel geleerd van tuinbezoeken, want als ze merken dat je echte interesse hebt en ook wat verstand van zaken, dan zijn ze niet meer te stoppen :-)
Annelies zei…
Mooie tuin hebben jullie weer bezocht! Dat niet "roeren" in de grond en (on)kruid gewoon laten opkomen, noemen ze dat niet permacultuur?
Wat leuk dat er zoveel eetbare bloemen zijn, hè!
Marthy zei…
Deze dame wist echt veel, Wieneke en ze merkte wel aan mij dat ik echt geïnteresseerd was. De tuinen waren enorm groot dus ze had wel wat te vertellen.
Marthy zei…
Dit zou besst eens permacultuur kunnen heten. Ze gebruikte hele oude methodes, zelfs iets met magnetische velden. Nou zal ik dat niet meteen gaan opvolgen maar ik het wel het een en ander van haar opgepikt.
Jeanne zei…
Zo leuk om te doen en dan ook nog zo leerzaam. Ik ben benieuwd wat we ervan terug gaan zien toegepast in je eigen tuin!
Sjoerd zei…
Daar leer je nog eens wat van... Een wilde tuin heeft echter niet mijn voorkeur
Marthy zei…
Ook niet mijn voorkeur, ik ben misschien wel te precies in de moestuin Sjoerd.
Marthy zei…
Er komen in ieder geval bloemen door de sla.
Jeanne zei…
Mijn yoga lerares is ook altijd bezig met koken en wilde planten. Kijk eens op haar site, misschien haal je er nog een leuk receptje of zo uit. http://mevrouwonkruid.nl/
Ageeth Mooij zei…
Wij laten de moestuin om redenen ook met rust, maar geef mij maar van die mooie rijtjes in omgespitte en geschoffelde grond ;-)
Maar wat een ervaring om zo rondgeleid te worden en wat van de kennis mee te nemen. Ik ben benieuwd naar je salie. Ik ben fan en heb net een bonte soort in de grond gedaan. Een paar blaadjes bij de munt, maakt ook lekkere thee.
KnutzEls zei…
Ik hou wel van een wildetuin,maar in een moestuin zijn die nette rijtjes toch ook wel wat.
Marthy zei…
Reuze bedankt, Jeanne. Ik ben volop aan het lezen op haar site.
Marthy zei…
Het is de Scharlei (Salvia sclarea), die ik kocht. Jaren geleden had ik hem ook al eens, maar kwijtgeraakt. Tweejarig Ik nam nog een salvia mee, de Salvia uliginosa en die wordt maar liefst 160 tot 180 cm hoog en dat is vrij bijzonder voor een azuur blauwbloeiende.
Marthy zei…
Ik mijn border staat alles door elkaar met weinig ruimte tussen de planten, hoef ik niet te wieden. Maar in de moestuin ben ik erg netje,
Leuk dat je leerde over eetbare bloemen. Lijkt me ook leuk om te kweken en ziet er vast mooi uit bij het opdienen.
Marthy zei…
Ik bleek al verrassend veel planten in mijn tuin te hebben die eetbaar zijn.
Onliemie zei…
Biologisch tuinieren! Zo moet dat! Die oranje lelietjes noemde mijn moeder "vuurpijltjes". Ik had tot nu niet in de gaten dat dat lelies zijn. :-)
Marthy zei…
Dat vind ik nou weer leuk om te weten, vuurpijltjes, zo ga ik die van mij voortaan noemen.