Doorgaan naar hoofdcontent

Workshop 'Natuur'

Samen met Ton van het IVN IJssel en Gouwe gaf ik vandaag drie workshops 'Natuur' op de Stolwijkse basisschool. Verleden week vrijdag was Mart me al voorgegaan om Ton te assisteren. Met de kleinsten gingen we op stap om insecten te ontdekken. Met stokjes werd er in de grond gepord op zoek naar iets wat bewoog, ze waren echt heel serieus bezig. 

Kleinzoon Luuk zat ook in deze groep en haalde bij een vermolmde boom een stuk bast weg. Een nest pissebedden kwam te voorschijn en dat werd met gejuich begroet want die hadden ze nog niet aan kunnen kruisen op hun velletje. Het kleinste levende friemeltje werd uitvoerig bestudeerd door de kinderen en Ton gaf er wel een naam aan. Zo leuk om deze kinderen enthousiast bezig te zien.




Met de middelste groep gingen we weer naar het natuurgebied 'De Hennepakkers' wat achter de school ligt. Zij moesten allerlei vragen beantwoorden wat de meesten wel serieus deden maar er zaten een paar jongens bij die doorlopend liepen te klieren, dat is dan weer jammer.


De grootste kinderen waren allemaal jongens die in groepjes van drie in verschillende straten aan moesten bellen en dan de mensen een enquête afnemen. Het ging over hoe de bewoners van de wijk hun buurt beleefden. We hadden de jongens op hun hart gedrukt om beleefd te zijn en ik hoorde er een na afloop van een gesprek zeggen 'bedankt voor uw tijd'! Twee groepen waren zelfs binnen gevraagd en kregen snoep wat natuurlijk dankbaar aangenomen werd. Deze jongens deden het echt geweldig en dat hebben we ook tegen ze gezegd. Op school hebben we de uitslag van de enquête besproken met ze en het bleek dat het merendeel van de mensen daar heel tevreden woonden. Het was weer een leuke dag met de Stolwijkse jeugd.



Reacties

Ageeth Mooij zei…
Geweldig Marthy, zo leuk om met je mee te kijken.
Dat is nog eens onderwijs van de bovenste plank!!
Sjoerd zei…
Dat zouden ze vaker moeten doen, de school bij de buurt betrekken.
Leuk om dit zo mee te beleven, voor jou én voor ons.
Marthy zei…
En misschien zouden de lokale politici zo ook eens de wijk in kunnen gaan, Sjoerd.
Knap dat je je daarvoor inzet!
Bertiebo zei…
Goed gedaan, collega!
Marthy zei…
Ja, het voelt wel even zo.
Marthy zei…
Niks knap aan, Rob, kan iedereen en het is zo leuk.
Marthy zei…
Het was weer een echte belevenis zo met die kinderen.
In de weer zei…
Wat is dat leuk om te doen Marthy.
Marthy zei…
Ik geniet volop op zo'n dag, Toos. Vooral die grote jongens met hun enquête waren zo leuk. In het begin vonden ze het natuurlijk stom om zo maar aan te bellen maar uiteindelijk waren ze heel trots op het resultaat.
Echt een belevenis om met de jeugd op stap te gaan. Kinderen laten zich nog verwonderen...Weer een dag met een gouden randje erbij!
Marthy zei…
Dit soort dingen met kinderen ondernemen is ontzettend leuk, Mirjam.
Wat leuk dat ze dit allemaal organiseren en doen!
Marthy zei…
Het is een actieve school, Alet waar tijd vrij gemaakt wordt voor dit soort dingen.