Doorgaan naar hoofdcontent

4 mei

Vanavond zijn er in Nederland de dodenherdenkingen. Wij zitten hier in ons Franse huis dan voor de televisie en zijn stil. Eigenlijk wel meer dan twee minuten want ieder jaar weer is het zo indrukwekkend dat alleen stilte hier bij past. Met deze bloemen die ik vandaag fotografeerde in mijn tuin wil ik een eerbetoon brengen aan alle slachtoffers, burgers en militairen die waar ook ter wereld zijn omgekomen door oorlog en geweld.







Reacties

Ageeth Mooij zei…
Dat is een mooi eerbetoon Marthy!
Sjoerd zei…
Hier was en bleef het gelukkig ook stil.
anja zei…
Mooi, en dankbaar dat de nationale herdenking op de Dam niet is verstoord.
Marthy zei…
Ik vond het weer zoals altijd heel mooi. Als de kransen dan opgehangen worden met de verhalen erbij die verteld worden zit ik met tranen in mijn ogen.
Mooi geschreven Marthy, en mooie bloemen.
Ik vind het altijd indrukwekkend, ben heel stil tijdens het leggen van de kransen, en wat worden ze oud, de mensen die het mee moesten maken. Er zijn er steeds minder....
En die tranen zijn er hier ook.
Wat een mooi eerbetoon Marthy!
In de weer zei…
Gisteravond hadden we hier in het dorpshuis een herdenking en daarna liepen we, in stilte, naar het monument. Er werden kransen gelegd en daarna mochten kinderen een gedicht voorlezen, waaronder ook onze kleindochter. Ik vond het heel speciaal.
Marthy zei…
Ik bedacht me gisteravond bij het zien van de oude mensen met hun verhaal dat er over een paar jaar niemand van hen meer in leven is, Jeanette. Dan is het aan de volgende generatie, want gedenken moeten we blijven doen.
Marthy zei…
Ik vind het altijd mooi en heel goed dat ook kinderen meedoen aan het herdenken. Ook zij moeten leren beseffen wat oorlog is en hoe fijn het is dat wij in vrijheid kunnen leven.
Wieneke zei…
Het was een prachtige herdenking gisteravond. Die erg oude mensen, die gesteund door een kind of een kleinkind, hun krans kwamen brengen. Ik vroeg me wel af hoe lang nog? Maar toen bedacht ik opeens dat de overgang van het herdenken naar de jongere generaties op deze manier heel subtiel verloopt. In ieder geval mag het nooit afgeschaft worden. Echt helemaal nooit!
Marthy zei…
Afschaffen, nooit! En kijk eens naar de kinderen op de Dam gisteravond, onder de toeschouwers van de plechtigheid en de kinderen en kleinkinderen van de ouderen. Kijk eens wat Toos hierboven verteld over de herdenking met kinderen in hun dorpshuis. Dat is goed, Wieneke, want we mogen nooit vergeten.
Prachtig! vooral de 1 na laatste ;-)
Marthy zei…
De allium, nog in knop maar op het punt van uitbarsten.