Doorgaan naar hoofdcontent

Het weerzien van Nikki Gerrard

Marnie woont sinds haar relatie stuk liep weer in Londen. Op een dag wordt Marnie gebeld door Oliver, die haar vertelt dat hun gemeenschappelijke jeugdvriend Ralph in zijn huisje in Schotland op sterven ligt. Haar komst is dringend gewenst, Oliver heeft al een vliegticket voor haar geboekt. Eenmaal in Schotland zorgt Marnie samen met Oliver voor Ralph in die laatste dagen van hun doodzieke vriend. De confrontatie met haar jeugdvrienden, de moeilijke situatie en de plotselinge intimiteit brengt het verleden, de ingewikkelde relatie die Marnie met hen had en haar dromen en verlangens van toen weer terug. Wat is er van terechtgekomen en wat voor gevolgen heeft die tijd voor hun verdere levens gehad?

Ze kan prachtig schrijven, die Nikki Gerrard, dat bewijst ze weer eens met dit boek. Het is al een ouder boek maar daarom niet minder goed. Ik vond het ontroerend mooi. De volgende passage moest ik even twee keer lezen......
Ik wens je alles toe wat ik niet meer zal hebben. Geniet er in mijn plaats van. De vroege lentezon in je nek; wakker worden naast je geliefde; krijsende zeemeeuwen; lang gras dat meebeweegt met de wind; roerei en kruiswoordpuzzels op zondagochtend – al was jij nooit erg goed in kruiswoordpuzzels, hè? – en weekendjes in een vreemde hotelkamer, met verlaten stranden waar de anemonen deinen in verborgen getijdenpoeltjes; de woeste groene zee; een paard dat warm in je geopende hand ademt; de seizoenen die telkens weer terugkomen. Vroege vogels, volle manen en nieuwe manen en witte wolken en hoge wind, koekoeken in mei en uilen die door het bos roepen, onweer, mensen die je kennen, geheimen, gegiechel, een blik in een drukke ruimte. Ik wens je ouderdom toe. Ik wens je liefde toe. Hou me nu vast. Als jij me in je armen houdt, kan ik toch niet gaan?

Reacties

Emie zei…
Prachtig die passage. Ik herlees ook vaak iets dat me erg bevalt. Het sluit toevallig heel mooi aan bij mijn dag.
In de weer zei…
Er is veel om van te houden.
Marthy zei…
Als je het maar beseft, Toos en dat doe jij wel.
Marthy zei…
Zulke dingen zou je eigenlijk uit moeten printen, ophangen en vaak herlezen en dan beseffen hou rijk je bent als je gezond bent.
KnutzEls zei…
Dat moeten we elke dag weer bedenken. Genieten van alles wat je tegenkomt. 😘
Annelies zei…
Zo zou ik ook wel willen schrijven: zo mooi en zo beeldend!
Marthy zei…
Wijze woorden Els, want er valt zoveel te genieten.
Marthy zei…
Terwijl ik het boek aan het lezen was dacht ik dat ook, Annelies. Ik hou van zulk geschrijf.
Conny's-blog zei…
Is al weer paar jaar geleden dat ik het gelezen heb, schitterend boek.............liefs.conny
Sjoerd zei…
Dat lijkt me inderdaad een mooi boek om te lezen...
Een wonderbaarlijk mooie passage. Zo mooi, dat ik de titel van het boek genoteerd heb. Dankjewel!
Marthy zei…
Leuk dat jij het ook las en er hetzelfde over denkt.
Marthy zei…
Lezen, Kakel, daar krijg je geen spijt van.
Onliemie zei…
Ik heb het ook gelezen een paar jaar geleden. Ik vond het een schitterend boek. Ben ook echt wel fan van Gerard. Ik denk dat ik het nog maar eens opnieuw ga lezen. Ben vast al de helft vergeten. ☺
Nog nooit een boek van gelezen, toch maar eens doen.
En we zaten vanavond tot 11 uur buiten te genieten, en zeiden dat ook tegen elkaar. Wat kan het toch simpel zijn, een mooie zomeravond, de boomtoppen die zachtjes bewegen in de wind, kikkers en ganzen die je hoort, en beseffen hoe rijk je bent, ondanks het gemis dat we kennen.
Marthy zei…
En ik ga aan haar volgende beginnen.
Marthy zei…
Wat moet het mooi zijn om te beseffen dat je kunt genieten van de dingen om je heen terwijl je zo'n groot verlies kent, Jeanne. Dit is niet aan iedereen gegeven.
Mirjam zei…
Deze staat in mijn kast en heb ik al twee keer gelezen. Ben een groot fan van Nicci French. Allemaal geweldige boeken.
Lieve groet,
Mirjam