Doorgaan naar hoofdcontent

Briefje aan Macron?

Fransen die in overheidsdienst werken maken 20% uit van de totale werkgelegenheid, ofwel 1 op de 5 actieven werkt bij een overheidsdienst. Je zou dan toch zeggen dat het daar bij die overheid gesmeerd moet lopen met al die mensen op al die posten.

Nou, het tegendeel is waar. Neem de belastingdienst, echt, die doen hun best om het niet leuker te maken. Het zou een lang verhaal worden om hier te beschrijven wat er allemaal al is mis gegaan tussen ons en de diverse belastinginners maar ik zal de nieuwste miskleun van een van die diensten even toelichten. En natuurlijk, het is niet leuk om belasting te betalen maar daar kom je niet onder uit en wij zijn echt bereid om te betalen maar dat wordt wel moeilijk gemaakt. 

Als eigenaars van een woning in Frankrijk moeten wij twee onroerendgoedbelastingen betalen. De taxe foncières is een grondbelasting  en de taxe d’habitation is een woonbelasting. De twee aanslagen worden altijd in oktober/november verstuurd en laten wij daarom al 25 jaar naar Nederland versturen, simpel omdat we in die maanden daar zijn. Ik wil niet zeggen dat die belastingbrieven altijd zijn aangekomen maar of de Franse Posterijen daaraan schuldig zijn of de belastingdienst weet ik niet.

Verleden jaar werd opeens de vooraankondiging van de taxe foncières naar nummer 17 gestuurd, daarvoor altijd naar nummer 11 A in dezelfde straat waar wij al twintig jaar wonen. De eigenlijke aanslag hebben we nooit gehad maar er werd in mei van dit jaar wel een nieuwe aanslag naar ons Franse adres gestuurd met een flinke boete bovenop het bedrag. Hup, maar weer naar het belastingkantoor in Privas wat ik inmiddels blindelings weet te vinden. Uitgelegd wat er mis was, mevrouw heeft waar ik bijstond de gegevens aangepast in de computer en de boete werd kwijtgescholden. Ja, dat gaat heel makkelijk bij de Franse belastingen, het is niet de eerste keer dat we dat meemaken.

Nu is de nieuwe vooraankondiging in de bus gevallen en die is weer gericht aan nummer 17?????? Vraag met niet wat er mis gaat daar in Privas, ik weet het niet.

Ik zou natuurlijk een net briefje aan Macron kunnen sturen met mijn klacht maar die heeft al genoeg aan zijn hoofd, onder andere het terugdringen van het aantal ambtenaren in Frankrijk. Maar dat is vorige regeringen ook niet gelukt dus dat zal voorlopig wel een heikel punt blijven.

Reacties

Annelies zei…
Wat een gedoe Marthy maar je blijft er nog redelijk kalm onder.
Je maakt er wel weer een leuk blogberichtje van!
Afkloppen.....tot nu toe gaat het goed bij ons.
Bertiebo zei…
Nou zeg, wat een gedoe.Ergernis
Marthy zei…

Ik wacht gewoon de aanmaning maar weer af, Annelies. De boete krijg ik toch wel terug.
Marc Dufraing zei…
Soms inderaad een miserie met die belastingen in FR maar ze zijn dan ook weer heel snel en heel gemakkelijk bereid om een boete of iets dergelijks te schorsen. Momenteel staat FR wel wat op zijn kop - ik ben gisteren en vandaag naar het zuiden gereden en er waren (van de 3) twee péagepoorten bezet door gele hesjes die verhinderden/aangaven om niet te betalen en door te rijden - de poorten waren gewoon open. ,Ook onderweg veel chauffeurs gezien met een geel hesje zichtbaar aan de voorruit van de auto - een aantal flitspalen waren geel gespoten met verf. Ik weet niet wat er de volgende weken nog allemaal gaat gebeuren in FR.
Marthy zei…
Als ik dit aan mijn Franse buren vertel beginnen ze te lachen en halen vervolgens hun schouders op.
Marthy zei…
Ja, het zijn toestanden in Frankrijk. Wij gaan pas weer voor eventjes eind januari en ik neem aan dat ze dan weer genoeg geprotesteerd hebben.
Sjoerd zei…
Als ik dit lees ben ik blij dat we destijds geen woning in Normandië hebben gekocht...
Emie zei…
Het zal je niet verbazen dat wij dit dan weer Italiaanse toestanden zouden noemen.
Marthy zei…
Ach Sjoerd, je leert met dit soort hobbels leven. In Nederland gaan weer andere dingen mis.
Marthy zei…
Gek hè, maar dat verbaast me niets;-)
Anoniem zei…
Wij zitten ook met een probleem bij de belasting. Is onze taxe foncières plots zomaar het viervoudige van vorig jaar en is onze taxe d'habitation één vierde van ons totaal jaarlijks inkomen geworden.
Marthy zei…
Onze taxe d'habitation is onrustbarend gestegen en de taxe foncières weet is dus nog niet. Ik ga maar eens een bezoekje brengen aan het belastingkantoor deze winter.
Vers La Croix zei…
Hallo Marthy, ik volg je al een tijdje. Wij hadden ook zo´n probleempje een paar jaar geleden. Nu is het zo geregeld dat ze het elke maand automatisch afschrijven en ook een keer per jaar de afrekening naar n
Nederland sturen. Geen stress meer en niet meer naar de impot. Veel makkelijker zo. Succes ermee. Groetjes Marjo Trades