Touretappe Mende-Valence

Tot op het laatste moment twijfelden we of we wel moesten gaan maar uiteindelijk besloten we er toch maar toe ondanks de warmte. De Tour de France komt tenslotte ook niet ieder jaar bijna langs je deur en het blijft een leuk spektakel om te zien. We wisten uit ervaring, zes jaar geleden waren we hier ook al aan de beurt, dat we met de auto niet dichtbij genoeg konden komen, dus gingen de fietsen mee die we voor het laatste stukje gebruikten, een binnenweggetje, alleen bekend bij de plaatselijke bevolking die ons rechtstreeks naar de Col de L'Escrinet voerde. Vanaf een hoger gelegen weiland konden we prima op de weg kijken en zagen de tourkaravaan aan ons voorbij trekken.

Ik heb weleens de indruk dat de meeste toeschouwers dit nog spannender vinden dan de renners zelf want ze juichen bij iedere auto, vooral als er reclamemateriaal rondgestrooid wordt, zoals petjes, sleutelhangers enz.


Van de hele serie foto's die ik vanmiddag heb gemaakt is dit voor mij de beste, pa en zijn twee zonen. Zo'n foto maakt mijn dag meer dan goed, dan weet ik weer waarom fotograferen zo leuk is.

De groep met de Australische vlag aan de ene kant en de Friezen aan de andere kant van de weg hadden de grootste lol met elkaar. Inmiddels waren wij naar de weg gelopen zodat ik kon proberen de renners op de foto te krijgen, maar dat valt niet mee. Je moet je plek delen met nog veel mensen die allemaal een goede foto van de kopgroep willen nemen. Dit was de laatste auto voor de renners uit.

Daar komen ze, iedereen dringt naar voren, ik ook en klik achter elkaar totdat een motor recht op me afkomt en me bijna raakt, waardoor ik gedwongen word om een stap naar achteren te doen.


Op de foto's is goed te zien hoe zwaar dit is voor de renners. De 7,9 kilometer lange klim (tegen 5,8%) is van de 2e categorie, ik geef het je te doen met die warmte. Eenmaal boven is het nog een kleine 60 kilometers naar de finish in Valence die we, thuisgekomen, met een koud biertje in de hand nog kunnen zien op de televisie.Reacties

 1. Wat een spektakel! Ik kan me wel voorstellen dat je hier even bij moét zijn. Ik ben het trouwens volledig eens met je beste foto, die is echt geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n touretappe bekijken hebben we ook een paar maal gedaan, dit jaar kwam er ook eentje in de buurt en de vrouw en enkele anderen zijn opnieuw gaan kijken. Deze keer bleef ik thuis. De renners zoeven hier toch echt snel voorbij. Maar de sfeer errond is natuurlijk het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig was het wat bewolkt Emie, we hadden een rugzak met flessen water bij ons en we zaten daar lekker in dat weitje. Ik heb het al vele malen gezien, maar het blijft leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedere keer, en ik ben al vaak toeschouwer geweest Ludo, ben ik verbaasd over het enthousiasme van al die Fransen, Belgen en Nederlanders. Een keer heb ik het op het 'vlakke' gezien en daar is inderdaad echt niets aan, de renners zoeven voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldige foto van die pa met z'n zoontjes, *glimlach* bij het lezen van de namen op de shirts

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De jongens waren Belgisch,Ingevuld, en het waren hun echte namen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geinig om dit spektakel eens van dichtbij mee te maken. Wat leuk toch, dat zoveel mensen hier plezier aan beleven. Leuk blog heb jij, Marthy.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig die Belgische mannekes! En de Tour blijft toch een superspektakel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik hou ontzettend van rust en zeker niet van mensenmassa's en mijn man heeft precies hetzelfde Wieneke. Maar heel af en toe gaan we ons te buiten aan een sportspektakel zoals dit. En dank je voor het compliment.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh Els, het juiste woord, die Belgische 'mannekes'. Je verwoord wat ik dacht toen ik ze zag, maar het juiste woord kwam niet bovendrijven. Heb ik wel meer last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die hele reclame karavaan lijkt wel groter wat betreft happening dan de tour an sich

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helemaal waar Chantal, er komt geen eind aan de reclame karavaan, de renners zijn zo voorbij. Veel mensen vermaken zich ermee, maar het is natuurlijk een grote bak commercie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het blijft een hele toer die Tour. Ik heb verschillende etappes gezien en je moet echt geluk hebben om de renners goed te kunnen zien, laat staan te fotograferen. Voor mij is het de leukste maand van het jaar!
  Gouden foto van die vader met zijn zoontjes.
  groetjes Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Manlief had me al gewaarschuwd, ondanks dat ze klimmen gaan ze hard. En hard gingen de renners, amper tijd om er eentje goed op de foto te krijgen, dus ik knipte maar wat op goed geluk. Voor mij is de foto met de Belgische mannekes de foto van de dag en jullie zijn het blijkbaar allemaal met me eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wow, is dat even nagenieten voor een echte Tour-fan ;)!! Geweldig om deze beklimming door jouw ogen/lens te mogen terugzien! Je hebt het heel sprekend gedaan en dat vind ik superknap.. thnx!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank voor de complimenten, het was wederom leuk om te zien en ik ben een kenner, heb in de loop der jaren al vele etappes gezien.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy