vrijdag 5 augustus 2016

Kruisbessentaart met roomvulling

Vier dozen met kruisbessen zaten er in de vriezer waarvan ik taarten kon bakken. Wij kregen vandaag twee Stolwijkse vriendinnen op bezoek en dat was een mooie gelegenheid om eens zo'n taart te maken. Je weet het nooit met een nieuw recept maar hier is geen twijfel mogelijk, gewoon lekker!!
Ik geef jullie even het recept:

Kruisbessentaart met roomvulling 
Ingrediënten
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 pak biscuitjes / petit beurekoekjes (ik had nog een rol Maria koekjes liggen waarvan ik de helft gebruikte)
  • 500 gram kruisbessen
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel vloeibare boter
  • poedersuiker
Bekleed een taartvorm met bladerdeeg. Met vork het deeg doorprikken. Verkruimel de koekjes en leg ze op het bladerdeeg (ik deed dit met een klein keukenmachientje). Leg hierop de kruisbessen die je in tweeën gesneden hebt. Dat laatste was bij mij niet mogelijk. Omdat de kruisbessen uit de vriezer kwamen en ik ze heb laten ontdooien waren ze al zacht, er viel niet veel meer te snijden. Ik heb het vocht wat weg laten lopen en de bak zo omgekiepert boven de taartvorm. Pakte heel goed uit want na het bakken hadden de bessen nog wat structuur maar waren voldoende zacht. De taart mag goed vol liggen. In een maatbeker maak je een mengsel van de eieren, room, suiker, 3 eetlepels bloem en 1 eetlepel vloeibare boter.
Giet dit over de kruisbessen. Bakken op 170 graden tot het een beetje bruin kleurt. Ik deed dit 20 minuten en heb daarna de oven iets warmer gezet, tegen de 200 graden en nog 10 minuten laten bakken. Prima, maar houdt de kleur in de gaten, want een paar minuten langer en hij was te bruin geweest. Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk. Nou, die poedersuiker was ik vergeten maar ik diende wel op met een dotje slagroom. Toppertje, deze taart en ik heb nog drie dozen kruisbessen in de vriezer.......!

32 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit. Jammer dat ik niet even kan proeven. Ik dacht eerst dat het clafoutis was, maar het is toch anders. Het is zeker een recept om eens te proberen. Fijn weekend,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt wel gelijk, Willy, het lijkt een beetje op clafoutis, maar ik vind dit toch lekkerder.

      Verwijderen
  2. Zo dan! Die ga ik kopiëren en met bramen maken. Wat een goed idee om op de bodem nog wat biscuitkruim te hebben, dat absorbeert het vocht uit het fruit goed, lijkt me. Eet smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee, Emie, lijkt me met bramen ook lekker. Ja, dat biscuitkruim werkt geweldig, ga ik meer toepassen.

      Verwijderen
  3. Welja, weer zo'n lekker recept. Hebben jullie er lekker buiten van genoten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het zonnetje buiten in de tuin, Mieke terwijl we de nieuwtjes uit onze Nederlandse woonplaats hoorden.

      Verwijderen
  4. Oohh Marthy dat ziet er zalig uit, mijn vader heeft ook kruisbessen eens horen of die al klaar zijn.
    Ik denk als ik de suiker met honing verruil ik ook wel een stukje kan nemen, gebruik namelijk geen witte geraffineerde suiker. Fijne avond groet Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kruisbessen zijn zuur, die zoetstof is wel nodig. Maar of dat nu suiker of honing is maakt volgens mij niets uit, Petra. Succes.

      Verwijderen
  5. Reacties
    1. En wat Emie al opperde, Jeanette, de taart is met verschillende vruchten te maken.

      Verwijderen
  6. Het water loopt me in de mond.... 😃

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat ik niet in Stolwijk zit, Els, want dan kon je even om een bakkie komen.

      Verwijderen
  7. Als ik nog eens zin in bakken krijg, ga ik deze maar eens proberen. Het lijkt me wel te doen voor mijn weinige bakervaring. Wat een leuk schoteltje trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Makkelijk te maken, Jeanne. Het schoteltje is van een Ikea servies van 24 jaar geleden. Het was in de aanbieding en ik kocht gelijk twee dozen voor 6 personen. Nooit spijt van gehad.

      Verwijderen
  8. Hier in Limburg heet dat een kroezelen vlaai

    BeantwoordenVerwijderen
  9. O la la, dat ziet er verrukkuluk uit. Ik eet helaas geen suiker meer, anders had ik ècht een stukje taart aan je gevraagd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je mag ook wel eens voor een kopje koffie zonder taart langskomen hoor Kakel.

      Verwijderen
  10. Reacties
    1. Het is een lekkere kombinatie, Bertie. Dat zurige van die kruisbessen samen met dat room-suikermengsel.

      Verwijderen
  11. Lekker! En het ziet er zo makkelijk uit. Die ga ik ook 'n keertje maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een heel makkelijk recept wat ik zeker met andere vruchten ook ga maken, Lida.

      Verwijderen
  12. Dat lijkt mij ook een heerlijke combinatie van zoet en zuur. Onze 12 kruisbessen hebben de keuken niet gehaald, maar ze waren wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mij deed het ook denken aan een clafoutis. En het ziet er even lekker uit. Kruisbessen heb ik niet. Maar misschien lukt het recept ook wel met pruimen of perziken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met pruimen lijkt het me ook lekker, perziken zijn al zoet, dan wordt het denk ik té zoet.

      Verwijderen
  14. Mmmm, ziet er heerlijk uit. Helaas dit jaar geen kruisbessentaart uit eigen tuin: we hebben ze allemaal al opgegeten, zo uit het losse handje. Was trouwens ook heerlijk maar volgend jaar ga ik dat recept van jou uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijk zeg, dat lijkt me echt een toppertje! Nu nog wachten op de kruisbessen, we spotten er een stuk of 8 aan de struik, haha!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit recept is het bewaren zeker waard. Zal eens kijken of ik ergens kruisbessen kan kopen maar zo meteen ga ik een clafoutis bakken.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy