Doorgaan naar hoofdcontent

Ons huis

Toen ik laatst een foto van ons dorpje of mijn blog zette vroeg Wieneke welk huis het onze is. Vanmorgen heb ik vanaf de weg beneden wat duidelijke foto's gemaakt zodat jullie het kunnen zien.  De drie witte kruisje geven ons eigendom aan. Het meest linkse kruisje is de tuinkamer, daar achter ligt een deel van de binnenplaats en er onder ligt een kelder waar onder andere de olietanks staan voor de verwarming. Het middelste kruisje is onze badkamer, behoorlijk groot met daarboven een zoldertje en daaronder de doorloop van de binnenplaats naar de tuin. Het rechtse kruisje is ons huis. In feite zijn het twee huizen, in het voorste deel wonen wij en het achterste deel is het vakantiehuis. Het is een groot langwerpig gebouw wat met zijn achterkant in de berg staat. Onder het voorste deel van het gebouw ligt een grote kelder die als opslagruimte en werkplaats wordt gebruikt. Ook staat er de grote verwarmingsketel.

De onderste muur geeft de grens van onze terrassen aan maar naar rechts loopt onze grond door onder de huizen van verschillende buren. Rechts onder op de laatste foto zie je het begraafplaatsje met daarboven een deel van de moestuin. Rechts van het begraafplaatsje ligt nog de kleinfruittuin en de boomgaard. Het dorp telt vijftien huizen waarvan er helaas nog maar drie permanent bewoond zijn en dan ook nog door oudere mensen. Op de bovenste foto is te zien dat er veel luiken dicht zijn, iets wat  's winters een normale aanblik is in de dorpen op het Franse platteland.


Reacties

Annelies zei…
Mooi geheel zo, tegen die helling!
Mooi op de foto maar in werkelijkheid nog veeeeeel mooier!
Wieneke zei…
Dankjewel, ik snap het nu helemaal. Nu nog even de naam van dat leuke hondje van die aardige meneer. :-)
Inge zei…
Goede en duidelijke uitleg Marthy, leuk om zo van afstand te zien hoe en wat en waar. Jammer dat E nog zo weinig permanente bewoning is, vergrijzing ten top dus. Is er in Frankrijk geen regelgeving ten aanzien van permanente of tijdelijke bewoning? Daar lopen wij namelijk in Oostenrijk tegenop ...
Unknown zei…
Wat een genot om zo te mogen wonen. Schitterend!!!
Marthy zei…
Nog meer noten op je zang? (die Belgen onder ons snappen weer niets van deze uitdrukking;-) Het probleem is dat mijnheer Snorremans behoorlijk Ardechois spreekt, dus moeilijk te verstaan. Maar, ik ga mijn best doen!
Marthy zei…
Nooit gehoord van Franse regelgeving op dit gebied, Inge, er wordt ons geen strobreed in de weg gelegd met onze semi-permanente bewoning. Ik denk dat de Mairie en ook de bewoners van ons dorp maar wat blij zijn dat wij hier zoveel zijn. Kunnen we de oudjes en de huizen in de gaten houden. We hebben vier sets sleutels van andere huizen hier hangen.
Marthy zei…
Lief van je, Annelies. Ik vind ons dorpje zo tegen de helling ook heel mooi.
Marthy zei…
Zo voelen wij het Ook, Jolanda, een genot.
Jeanne zei…
Geweldig bezit! En zo goed onderhouden. Mooi!
Elizabeth zei…
Wat mooi zo tegen de helling aan...
Ik weet zeker dat we vorig jaar tijdens onze camperreis in oktober heel dichtbij zijn geweest. Ik kan me zelfs de aanblik van jullie dorpje herinneringen; we zijn er langs gereden naar boven!
Een klein paradijsje waar jullie wonen...

Groetjes, Elizabeth
Bertiebo zei…
Leuk om zo een beter beeld te hebben bij je verhalen
Mirjam zei…
Wat leuk. En helemaal omdat ik nu weet dat ik het volgende zomer met eigen ogen ga bekijken...
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Cin zei…
Toch wel hoor, ook Belgen hebben soms wat te veel noten op hun zang, maar we vinden misschien wel dat dat vooral van toepassing is op Nederlanders ;-)
Sjoerd zei…
Dat ligt schitterend tegen de helling aan. met die ruimte weet ik niet of in in de winter wel terug zou komen.
Marthy zei…
Dankzij een echtgenoot die graag bezig is.
Marthy zei…
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met ruimte en winter, Sjoerd.
Marthy zei…
Zo'n leuk idee dat jij hier geweest bent, Elizabeth. Moet je toch maar eens herhalen en dan beslist dat weggetje naar ons dorp inslaan.
Marthy zei…
Ja, ik klets altijd maar raak maar zo is het misschien wat duidelijker.
Marthy zei…
Dat gaat zeker weten genieten worden, Mirjam.
Vera zei…
Nou heb ik toch moeten turen 😂😂 Ik kijk/lees jouw blog meestal op mijn telefoon. Toch de kruisjes gevonden omdat ik de foto hierop behoorlijk moest vergroten. Gelukkig ken ik jullie huis en tuin redelijk goed. Sweet memories. Mocht iemand een oppas zoeken voor hun huis! Ce ça
KnutzEls zei…
Mooi zo'n dorpsgezicht. Wat jammer dat het ontvolkt raakt. Lijkt me een plek om tot rust te komen.
Marthy zei…
De jongeren hebben het nog niet nodig (denken ze) om tot rust te komen, Els. Werk hebben ze nodig en dat is hier nagenoeg niet.
Pure rijkdom, samengevat op foto's! Het zou de naam "Heerlijkheid" mogen dragen.
Marthy zei…
Haha, dat past meer bij een mooie boerderij in de Krimpenerwaard, Kakel
miekequilt zei…
Wat een mooie foto's. En bedankt voor de uitleg. Het ziet er,zo in de zon, fantastisch uit. Hopelijk blijft het rustig, maar ik kan me voorstellen dat wat meer bewoners fijn zou zijn.
Marthy zei…
Een wat jonger stel als permanente bewoners zou prachtig zijn, Mieke....
Vlimbouter zei…
Elke keer als ik foto's van jullie tuin zie, sta ik in bewondering dat jullie alles zo goed kunnen onderhouden. En jullie zijn niet eens het hele jaar aanwezig om alles bij te houden. 'Chapeau' hoor!
Marthy zei…
Als we hier na de winter terugkomen schrik ik me altijd weer een rotje, Lut. Maar dan is het binnen een paar weken weer op orde en dat proberen we de hele zomer zo te houden.
Vera zei…
Ik heb al jaren een bril 😎🙈👀👓 en sinds Vorig jaar alweer een nieuwe hippe kijkert, maar soms is dat nog niet voldoende. Voor de nieuwe blog zet ik de verrekijker, loep en microscoop alvast klaar
In de weer zei…
Je schrijft dat het huis met de achterkant in de berg staat. Is daar binnen ook nog wat van te zien? Dat vond ik namelijk zo leuk bij onze Fransen. Daar was in de kelder nog wat van de berg te zien.
Marthy zei…
Nee, bij ons is niets van de berg te zien, Toos. Wel de oorspronkelijke muren 'en pierres'.