woensdag 10 augustus 2016

Wat is er rijp?

Ik heb weer wat tijd om jam te maken dus vanmorgen vroeg maar eens over de landerijen gezworven om te kijken wat rijp is. De eerste vijgen kunnen geplukt worden, er zijn er genoeg. Die kleintjes komen later in het seizoen maar het is wel duidelijk dat we een goed vijgenjaar hebben.



Als je veel vlierbloesem hebt krijg je ook veel vlierbessen. Daar is ook nog van alles mee te doen, ik ga op internet eens op zoek naar recepten. Onze oude mirabellen boom draagt na een paar kwakkeljaren dit jaar veel vruchten maar ze zijn nog niet rijp. Komt goed uit want een mens kan niet alles tegelijk. Ik ga me nu eerst met de vijgen bezig houden.




26 opmerkingen:

  1. Oh heerlijk, die vijgen. Wij hebben een heel kleine vijgenboom hier voor het huis staan, met wel 6 hele vijgen er in. Ik ben er wat trots en zuinig op. Ben alleen bang dat ze er, net als vorig jaar, vanaf zullen vallen, voor ze rijp zijn.
    Afwachten. En vlierbessen, daar heb ik er genoeg van gezien waar ik vorig weekend de bramen ging plukken. Komt ook nog goed dus...
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen al voor de mooie bladeren wil je toch een vijgenboompje, Mirjam.

      Verwijderen
  2. Wat een mooie vijgen. Wij hebben een vijgenboom bij ins huisje op Texel staan. Twee jaar geleden gesmuld van de vijgen, vorig jaar waren we niet op tijd. En nu ziet het er weer goed uit, dus hopelijk gaan we er weer van genieten.
    Van je vlier kun je heerlijke jam maken, heerlijk om te gaan maken en straks van te genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat jullie een vijgenboom hebben en dan ook nog vruchten ervan.

      Verwijderen
  3. Heerlijk vijgen! Denk eraan om ook een boompje te planten. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vijgenbomen genoeg hier, Nana, ik hoef niets meer aan te planten.

      Verwijderen
    2. Hahaha, ja daar raap je ze bij wijze van spreken van de straat.

      Verwijderen
  4. Vlierbessen gaan heel goed samen met bramen. Vlierbessen rissen is wel weer veel werk dat ik het liefst buiten doe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen bramen dit jaar, Emie, dus ik verzin wel wat anders.

      Verwijderen
  5. Reacties
    1. Het is een weelde, Jeanne om die vijgen zo maar te kunnen plukken.

      Verwijderen
  6. Leuk om zelf fruitbomen te hebben, maar het is soms wel veel tegelijk! Jam maken is dan een goede oplossing. Rijk gevoel hè om zoveel fruit te hebben uit eigen tuin...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is maar goed dat ik het leuk vind om jam te maken, Elizabeth, anders zou ik niet weten wat ik met al dat fruit moet.

      Verwijderen
  7. Kontje en steeltje van de vijgen snijden, kruisgewijs insnijden en vullen met geitenkaas, amandelschilfers er over, in een schaaltje porto met een takje rozemarijn zetten en een klein kwartiertje in de oven: heerlijk! En verder natuurlijk chutney en confituur. Heel lekker ook in combinatie met nectarines.
    Vlierbessen doe ik in de ontsapper (dat bespaart de moeite van het rissen), en het sap combineer ik ook met ander fruit, of met tijm, suiker en drop voor een heerlijke siroop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk, hier heb ik wat aan, Heidi. Morgen staan de gevulde vijgen op het menu. En aangezien ik een hekel heb aan rissen vind ik je tip van de ontsapper geweldig. Bedankt!

      Verwijderen
  8. Mooie, nieuwe kopfoto. Echt super!
    Wat je schrijft: een mens kan niet alles tegelijk verwerken. Dat heeft de natuur met de variabele bloeitijden toch weer handig voor ons opgelost (-:
    Vlierbessen groeien hier ook plenty. Ik ga eens kijken wat jij voor recept voor de dag gaan toveren...
    Warme groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kopfoto nam ik in het verloren dorp, vind hem zelf ook erg mooi.

      Verwijderen
  9. Vlierbessen en pruimen zijn heerlijk om wijn van te maken. De pruimen stonden bij een vriend van mij in de wei. Helaas is de vriend overleden en is de basis niet meer aanwezig... Menig familielid is na het drinken van deze wijn wankelend naar buiten gelopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jammer, Sjoerd, dat die vriend is overleden. De lol is er dan van af om die wijn te maken.

      Verwijderen
  10. Bij de beste vriend van jongste staat een vijgenboom in het plantsoen. Zo te zien nog lang niet rijp, maar wat een prachtige bladeren en mooie vruchten. Ik ben benieuwd wie er op aast (en ze -te- vroeg plukt).
    Het is een drukke tijd met alle oogst, en ook enorm genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is werkelijk een prachtige boom, Ageeth. Wat apart dat er een vijgenboom in een plantsoen staat.

      Verwijderen
  11. Vijgenconfituur? Mmmm dat is helemaal vakantie en Frankrijk! Met een stukje stokbrood en straffe kaas... heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste potten staan inmiddels af te koelen, Kris.

      Verwijderen
  12. Even over die mooie nieuwe kopfoto, Marthy; wat is dat nou precies voor een instrumentje, een blaasbalgje of zo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maakte deze foto in een schuurtje in 'het verloren dorp', Jan. Daar hingen en lagen spullen die gebruikt worden door een imker. Volgens mij is het blassbalgje een beroker die imkers gebruiken.

      Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy