Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is er rijp?

Ik heb weer wat tijd om jam te maken dus vanmorgen vroeg maar eens over de landerijen gezworven om te kijken wat rijp is. De eerste vijgen kunnen geplukt worden, er zijn er genoeg. Die kleintjes komen later in het seizoen maar het is wel duidelijk dat we een goed vijgenjaar hebben.



Als je veel vlierbloesem hebt krijg je ook veel vlierbessen. Daar is ook nog van alles mee te doen, ik ga op internet eens op zoek naar recepten. Onze oude mirabellen boom draagt na een paar kwakkeljaren dit jaar veel vruchten maar ze zijn nog niet rijp. Komt goed uit want een mens kan niet alles tegelijk. Ik ga me nu eerst met de vijgen bezig houden.




Reacties

Mirjam zei…
Oh heerlijk, die vijgen. Wij hebben een heel kleine vijgenboom hier voor het huis staan, met wel 6 hele vijgen er in. Ik ben er wat trots en zuinig op. Ben alleen bang dat ze er, net als vorig jaar, vanaf zullen vallen, voor ze rijp zijn.
Afwachten. En vlierbessen, daar heb ik er genoeg van gezien waar ik vorig weekend de bramen ging plukken. Komt ook nog goed dus...
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
miekequilt zei…
Wat een mooie vijgen. Wij hebben een vijgenboom bij ins huisje op Texel staan. Twee jaar geleden gesmuld van de vijgen, vorig jaar waren we niet op tijd. En nu ziet het er weer goed uit, dus hopelijk gaan we er weer van genieten.
Van je vlier kun je heerlijke jam maken, heerlijk om te gaan maken en straks van te genieten.
Nana zei…
Heerlijk vijgen! Denk eraan om ook een boompje te planten. :-)
Emie zei…
Vlierbessen gaan heel goed samen met bramen. Vlierbessen rissen is wel weer veel werk dat ik het liefst buiten doe.
Jeanne zei…
Het water loopt in mijn mond!!
Elizabeth zei…
Leuk om zelf fruitbomen te hebben, maar het is soms wel veel tegelijk! Jam maken is dan een goede oplossing. Rijk gevoel hè om zoveel fruit te hebben uit eigen tuin...
Heidi zei…
Kontje en steeltje van de vijgen snijden, kruisgewijs insnijden en vullen met geitenkaas, amandelschilfers er over, in een schaaltje porto met een takje rozemarijn zetten en een klein kwartiertje in de oven: heerlijk! En verder natuurlijk chutney en confituur. Heel lekker ook in combinatie met nectarines.
Vlierbessen doe ik in de ontsapper (dat bespaart de moeite van het rissen), en het sap combineer ik ook met ander fruit, of met tijm, suiker en drop voor een heerlijke siroop.
Mooie, nieuwe kopfoto. Echt super!
Wat je schrijft: een mens kan niet alles tegelijk verwerken. Dat heeft de natuur met de variabele bloeitijden toch weer handig voor ons opgelost (-:
Vlierbessen groeien hier ook plenty. Ik ga eens kijken wat jij voor recept voor de dag gaan toveren...
Warme groet
Marthy zei…
Alleen al voor de mooie bladeren wil je toch een vijgenboompje, Mirjam.
Marthy zei…
Wat leuk dat jullie een vijgenboom hebben en dan ook nog vruchten ervan.
Marthy zei…
Vijgenbomen genoeg hier, Nana, ik hoef niets meer aan te planten.
Marthy zei…
Geen bramen dit jaar, Emie, dus ik verzin wel wat anders.
Marthy zei…
Het is een weelde, Jeanne om die vijgen zo maar te kunnen plukken.
Marthy zei…
Het is maar goed dat ik het leuk vind om jam te maken, Elizabeth, anders zou ik niet weten wat ik met al dat fruit moet.
Sjoerd zei…
Vlierbessen en pruimen zijn heerlijk om wijn van te maken. De pruimen stonden bij een vriend van mij in de wei. Helaas is de vriend overleden en is de basis niet meer aanwezig... Menig familielid is na het drinken van deze wijn wankelend naar buiten gelopen.
Marthy zei…
Kijk, hier heb ik wat aan, Heidi. Morgen staan de gevulde vijgen op het menu. En aangezien ik een hekel heb aan rissen vind ik je tip van de ontsapper geweldig. Bedankt!
Marthy zei…
De kopfoto nam ik in het verloren dorp, vind hem zelf ook erg mooi.
Marthy zei…
Wat jammer, Sjoerd, dat die vriend is overleden. De lol is er dan van af om die wijn te maken.
Ageeth Mooij zei…
Bij de beste vriend van jongste staat een vijgenboom in het plantsoen. Zo te zien nog lang niet rijp, maar wat een prachtige bladeren en mooie vruchten. Ik ben benieuwd wie er op aast (en ze -te- vroeg plukt).
Het is een drukke tijd met alle oogst, en ook enorm genieten!
Marthy zei…
Het is werkelijk een prachtige boom, Ageeth. Wat apart dat er een vijgenboom in een plantsoen staat.
Onliemie zei…
Vijgenconfituur? Mmmm dat is helemaal vakantie en Frankrijk! Met een stukje stokbrood en straffe kaas... heerlijk!
Jan uit Perth zei…
Even over die mooie nieuwe kopfoto, Marthy; wat is dat nou precies voor een instrumentje, een blaasbalgje of zo?
Nana zei…
Hahaha, ja daar raap je ze bij wijze van spreken van de straat.
Marthy zei…
De eerste potten staan inmiddels af te koelen, Kris.
Marthy zei…
Ik maakte deze foto in een schuurtje in 'het verloren dorp', Jan. Daar hingen en lagen spullen die gebruikt worden door een imker. Volgens mij is het blassbalgje een beroker die imkers gebruiken.
Jan uit Perth zei…
Bedankt Marthy, nou snap ik 'm :-)!