De versierde grot van Pont d'Arc

Het hoogtepunt van onze uitstapjes deze week was vandaag het bezoek aan de Caverne du Pont d'Arc. Stel je eens voor. Het is 18 december 1994 en drie amateur speologen weten door te dringen tot een grot waarin ze meer dan 1000 tekeningen aantreffen met een "opmerkelijke expressie, een eerste artistieke creatie van de mens", uit de oude steentijd, 36.000 jaar geleden. Het gaat om "de oudste schilderachtige afbeeldingen die vandaag de dag bekend zijn".  Deze grot ligt 25 meter onder de grond, op een kalkstenen plateau. Het is een unieke vondst en bijzonder goed bewaard gebleven. Door het instorten van rotsen was de grot 23.000 jaar lang gesloten. De rotstekeningen, kunstwerken van mannen en vrouwen van de Aurignacien (archeologische cultuur uit de late steentijd in Europa en Zuidwest-Azië), laten veel dieren zien. Er zijn maar liefst 435 afbeeldingen van dieren die 14 verschillende soorten tonen: beren, neushoorns, leeuwen, leeuwinnen, panters, bizons...

Deze grotten zijn nu in zijn geheel minutieus nagebouwd. Aan het gigantische project hebben maar liefst 35 bedrijven vele jaren aan gewerkt. Er is lang naar uitgekeken, maar vorig jaar was het dan eindelijk zo ver: de Caverne du Pont d'Arc is opengesteld voor het publiek! Het is een uniek project waar veel te zien is. Alle grotschilderingen zijn volledig nageschilderd. Sommige tekeningen waren al meer dan 36.000 jaar oud. Het is een adembenemend kunstwerk geworden!De grot is zo minutieus nagebouwd dat je eigenlijk niet eens merkt dat je in een replica rondloopt. Het is er vochtig, er hangt die typische geur en ook de temperatuur is net als in de originele grot. Er is een rondleiding met een gids en die duurt een uur. Je krijgt informatie over de nieuwste restauratietechnieken en je kijkt je ogen uit. Naast de replica is er ook een ontdekkingscentrum rond de Prehistorie en het tijdperk van de Aurignaciens. Hoe leefde men eigenlijk in deze tijd? Voor kinderen is hier heel veel te zien en te doen. Er zijn workshops rond het maken van grotschilderingen en sieraden, je kunt leren hoe je vuur maakt en je ontdekt van alles over de jacht. (inf. internet)In de grot mocht niet gefotografeerd worden  maar ik kon wel wat foto's maken van panelen en in het ontdekkingscentrum maakte ik de foto's van de préhistorische dieren. Fascinerend vonden wij het en een bezoek meer dan waard.
Reacties

Op de laatste foto zien we het gebouw, neem ik aan? Wat mooi.
Indrukwekkend! Wij bezochten de nagemaakte grot van Lascaux, ondertussen al wel ettelijke jaren geleden maar ook daar was het net echt.
Marthy zei…
Klopt, Jeanette. Erg mooi ontwerp.
Marthy zei…
Helemaal waar, Inge.
Marthy zei…
Kunstenaars zijn er aan het werk geweest, dat is goed te zien.
Bertiebo zei…
Oh die oude muurschilderingen. Zo bijzonder. Ze zetten je fantasie meteen aan het werk hè, over het leven in de prehistorie!
Ageeth Mooij zei…
Prachtig (en fijn dat die 25 meter naar beneden niet afgelegd hoeven te worden).
Sjoerd zei…
Een mooi historisch uitstapje...
Onliemie zei…
Ongelooflijk toch... Echt speciaal om te beseffen dat heel lang geleden er in jouw lieftallige Ardèche er van die grellige beesten rondliepen... mooie architectuur van het gebouw ook!
Vlimbouter zei…
Goed dat ze alles hebben nageschilderd. Zo blijven de oorspronkelijke tekeningen beschermd en kan iedereen er toch van genieten.
Marthy zei…
Ze hebben de situatie in de echte grot precies nagemaakt en wij stonden ademloos te kijken naar die prachtige muurschilderingen. Het is bijna ongelooflijk dat mensen in die tijd dat zo konden doen.
Vera zei…
Goh, ik dacht altijd dat die van Lascaux de oudst ontdekte was. Daar mag je ook niet meer in, in verband met schimmel die de tekeningen aantast
Marthy zei…
De Ardèche is niet echt lieftallig te noemen, de natuur is zeker in onze directe omgeving ruig. Ik kan me daarom heel goed voorstellen dat deze ruw uitziende beesten hier rond stapten, Kris. Ze waren op ware grote nagemaakt en erg groot, brrr.
Marthy zei…
Ja, we gingen wel heel ver terug in de tijd, Sjoerd..
Marthy zei…
Je komt er niet achter waar die echte grot precies ligt, Ageeth, Dat houden ze angstvallig geheim. Dus of we er nu bovenop waren, ik weet het niet....
JanetW zei…
Wij zijn er vorig jaar geweest, we waren onder de indruk. Zo mooi gemaakt, je hebt niet door dat het een replica is.
Marthy zei…
En zo mooi nageschilderd dat je er van overtuigd ben dat het echt is, Lut.
Marthy zei…
In Lascaux hebben ze altijd mensen toegelaten totdat ze ontdekten wat dat deed met de muurschilderingen. Heel jammer, maar daardoor is deze grot hermetisch afgesloten en wordt bewaakt met de meest geavanceerde apparatuur.
Marthy zei…
Ook wij waren diep onder de indruk en waanden ons in een grot die helemaal echt is.
Gaaf!! Nog een reden om weer eens jullie kant op te komen! We zijn toen wel naar 'l Aven d'Orgnac geweest, dat vonden we ook al behoorlijk indrukwekkend!
Ik ben daar toch wel van onder de indruk. Dat mensen zolang geleden zulke prachtige tekeningen hebben gemaakt. En zo oud, ongelofelijk! Daar kun je je bijna geen voorstelling van maken. Fijn dat je ons mee op stap hebt genomen.
Lieve groet
Marthy zei…
Dit is zo ongelooflijk mooi, Stefanie. je moet het gezien hebben.
Marthy zei…
Echt, Mirjam, je kunt er niet bij dat mensen 36.000 jaar geleden zulke mooie tekeningen konden maken. Het blijft me nog steeds verbazen.