Thuis

Gisteren was het een uit dag, vandaag een thuis dag en dat was hard nodig. Vanmorgen de bovenverdieping, drie slaapkamers en een toilet, schoongemaakt. Alle bedden zijn verschoond en het ziet er daar weer spic en span uit. Ondertussen had manlief bramen, tomaten en paprika's geplukt en daar ben ik vanmiddag mee aan de slag gegaan. De bramen staan een nachtje in de suiker, daar wordt morgen jam van gemaakt. Met de tomaten, uien, courgette en paprika maak ik een tomaten-basissaus die ik gebruik voor soep en pasta. Verleden jaar ook gedaan en ik heb er ontzettend veel plezier van gehad, tot de laatste pot is het opgegaan. Hierbij het recept:

4 kilo tomaten, 4 grote uien, 4 gr. paprika’s, 2 middelgrote courgettes, olijfolie.  Kleinere hoeveelheden kan natuurlijk ook.
De tomaten snijd ik in stukken en dan gaan ze zonder water in een grote pan. Kook ze (zeker in het begin regelmatig roeren zodat het niet aan kan zetten op de bodem) tot ze helemaal zacht zijn en laat ze dan ook nog een uurtje op wat zachter vuur inkoken. Doe ze dan door de passe-vite (roerzeef). Verhit ondertussen een hapjespan of wok en bak in de olijfolie de fijngesnipperde ui. Als dat glazig  is de paprika's erbij en even meebakken. Dan kan de geraspte courgette erdoor (de geraspte courgette bindt de saus nog wat). Doe dan het ingedikte tomatensap er weer bij, en breng dat weer aan de kook. Terwijl de saus nu nog wat inkookt (af en toe roeren want uien, paprika's en courgetterasp zakt naar de bodem en kunnen dan aanzetten) kunnen de potten alvast schoongemaakt worden: met kokend water en soda, spoel ze goed na met kokendheet water. Vul dan de hete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven. 

Reacties

 1. Mmmmm, dit lijkt me niet alleen een lekker maar ook nuttig recept. Courgette raspen, dat ik daar nooit aan dacht zeg! Dank je, ik ga het ook maken.
  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, goed bezig en dan nu een mooi boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een aanrader, Madelief, hier ga je van de winter plezier van hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nadat ik klaar was een kwartiertje lezen en een half uur een schoonheidsslaapje, ook een goed recept, Emie.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.