Ontsapper

Toen ik gisteren mijn border een beetje opknapte knipte is tegelijk ook wat lange ranken van de twee druivelaars die we daar in de tuin hebben. Ze staan er eigenlijk alleen maar voor de sier, met de druiven doe ik nooit iets. Maar toen ik eens goed keek tussen al die wilde ranken zag ik dat er toch behoorlijk wat mooie trossen hingen. Het schoot me te binnen dat ik ergens een sappan had staan, ooit aangeschaft en nooit gebruikt. Om kort te gaan, druiven geknipt, wat afgespoeld, de helft in de bovenste pan, in de onderste pan vijf liter water, en de boel op het fornuis. Het water gaat koken en door de hete stoom staan de vruchten hun sap af wat in de middelste pan komt. Ik had vijf liter druivensap van witte druiven. Aangelengd met wat suiker is de smaak heerlijk. Mijn aanvankelijke bedenkingen tegen de pan zijn omgeslagen in enthousiasme. Na wat googelen op het net kwam ik erachter dat je sap kan maken met allerhande vruchten. Deze pan gaat meer gebruikt worden, dat is zeker.

Reacties

 1. Ik gebruik de pan heel veel b.v. vlierbessen kun je heerlijke limonade van maken, ook inderdaad druiven, voor sap, gelei. bramen ook kun je jam, gelei, en sap van maken. Ik doe het ook in glazen flessen zonder iets erin, en als ik het wil gebruiken maak ik het aan met suiker of i.d. drank is ook erg lekker, maar ik geloof dat je dat al genoeg doet door de jam hihihi. De appels, peren en pruimen alle soorten hebben we dit jaar in overvloed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me heerlijk en het idee dat je op die manier alle fruit kunt verwerken spreekt me ook wel aan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik leende de pan eerst enkele weken van een vriendin, om te kijken of ik er wel gebruik van zou maken. In de zomer staat ze altijd binnen handbereik. Ik bewaar het sap in flessen, en combineer dan naar hartelust voor siroop, coulis, gelei enz. Ik zou die ontsapper niet meer willen missen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Astrid. Wat fijn dat jij zoveel weet over de sappan. Als wij eerdaags met zijn vieren gaan eten (ik bel jullie) mag jij me nog wat goede tips geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Emie, een aanrader! Ik heb een goedkope aluminium pan, maar hij doet het prima. Er zijn er ook van rvs en zelfs pannen die op elektriciteit werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heidi, de pan is uit de doos in mijn bijkeuken terecht gekomen en daar gaat hij niet meer vandaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend, en jouw enthousiastme. Ik/wij ken(nen) zo'n pan helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het werkt echt heel goed, Vera, en zuiverder kan je het sap niet krijgen. In Nederland zijn ze ook te koop hoor,ik denk in de Welkoop- of Boerenland winkels.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.