Toen ik gisteren mijn border een beetje opknapte knipte is tegelijk ook wat lange ranken van de twee druivelaars die we daar in de tuin hebben. Ze staan er eigenlijk alleen maar voor de sier, met de druiven doe ik nooit iets. Maar toen ik eens goed keek tussen al die wilde ranken zag ik dat er toch behoorlijk wat mooie trossen hingen. Het schoot me te binnen dat ik ergens een sappan had staan, ooit aangeschaft en nooit gebruikt. Om kort te gaan, druiven geknipt, wat afgespoeld, de helft in de bovenste pan, in de onderste pan vijf liter water, en de boel op het fornuis. Het water gaat koken en door de hete stoom staan de vruchten hun sap af wat in de middelste pan komt. Ik had vijf liter druivensap van witte druiven. Aangelengd met wat suiker is de smaak heerlijk. Mijn aanvankelijke bedenkingen tegen de pan zijn omgeslagen in enthousiasme. Na wat googelen op het net kwam ik erachter dat je sap kan maken met allerhande vruchten. Deze pan gaat meer gebruikt worden, dat is zeker.
Ons dagelijks leven in Frankrijk en in Nederland
Reacties