Doorgaan naar hoofdcontent

De Hollandse berg

In 1981 stonden we langs het parcours van de touretappe op Alpe d'Huez die toen gewonnen werd door de Nederlandse renner Peter Winnen. Niet voor niks wordt deze berg de Hollandse berg genoemd, met acht overwinningen staan de Nederlanders nog altijd bovenaan als het aankomt op het aantal zeges op deze legendarische berg. Ook Joop Zoetemelk, neef van Mart, heeft deze rit tweemaal gewonnen. Vandaag ging mijn renner de berg op en fietstte de 21 haarspeldbochten naar boven. Hij finishte in precies 1.30 uur, voorwaar geen slechte tijd.
 


Aan de finish, een groot open terrein wat nu helemaal leeg was stond ik te wachten met mijn banaantjes en ik prees hem natuurlijk de hemel in. Bij de bar waar we een kopje koffie dronken hing een Nederlandse Gazelle fiets van wel zeker dertig jaar oud. Alles ademt hier de sfeer van fietsen in, leuk. Terug op de camping hebben we gekeken naar het winnen van de tijdrit in de Vuelta, door Tom Dumoulin. Zou het zondag een Nederlandse zege worden?




Reacties

Mirjam zei…
Ik heb veel respect voor al die fietsers die de berg beklimmen, of het nou beroepsrenners zijn, of jouw man, of de renners die fietsen voor Alpe d'HuZes. Ik doe het ze niet na, ik vind het een top prestatie. De zoon van mijn overleden vriendin heeft de berg een aantal gedaan voor het goede doel, ironisch genoeg overlijdt zijn moeder aan kanker dit voorjaar.
Ik krijg er altijd kippenvel van, als ik aan die rit denk.
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam
Floor zei…
Keurige tijd. Ik doe het mij "oude" vader niet na... Veel plezier nog. Zo te zien hebben jullie lekker weer!
Marthy zei…
Wat erg, Mirjam, dat je vriendin overleed.Ook ik heb diepe bewondering voor al die mensen die fietsen voor een goed doel, ik weet van dichtbij hoe zwaar fietsen is.
Ineke zei…
Superprestatie Mart - net als Tom Dumoulin. Ik buig diep voor beide heren!
En wat een prachtige bergfoto's op je vorige blog, Marthy. Ik dacht dat Zwitserland schitterende bergen had maar de omgeving bij jullie mag er ook zijn.
Genieten maar!
Marthy zei…
Prachtig weer, Floor. Weet jij nog dat je met je vijf jaar op die berg stond?
Marthy zei…
Je complimenten zijn doorgegeven, Ineke. En die bergen, het zijn in beide landen de Alpen, dus er zal niet zoveel verschil in zitten.
Emie zei…
Wat een bikkel, die man van je.
Marianne zei…
TOP! Bij mij kriebelt het ook weer.
Marthy zei…
Ik heb een hele rustige lieve man Emie, maar in dit soort dingen is het een flinkerd. Eigenlijk net zoals die beroemde neef van hem.
Marthy zei…
Marianne, kom eens een weekje logeren volgend jaar en lekker fietsen met Mart.
Marianne zei…
Bedankt voor de uitnodiging Marthy!
Vera zei…
Wat is die Mart toch een bikkel en ook nog eens eentje die alles kan en aanpakt
Marthy zei…
Ik heb je complimenten doorgegeven, Vera, hij vond het leuk.