Rokjesdag


Vandaag is het Rokjesdag in Frankrijk. Dat is iets anders dan Rokjesdag in Nederland, waar de bedenker van het woord, Martin Bril, er ooit de volgende definitie van gaf: "Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen."
"La journée de la jupe" heeft in Frankrijk een heel andere betekenis. Deze dag werd voor het eerst in 2014 uitgeroepen in Nantes, waar op verschillende lycées (met instemming van de rector) de leerlingen besloten om op een dag allemaal, man of vrouw, in een rok gekleed naar school te komen. Dat wekte de woede van de Manif-pour-tous, de zeer conservatieve franse beweging die ook fel (maar vergeefs) tegen de invoering van het homohuwelijk demonstreerde. Diverse schermutselingen tussen de leerlingen in rok en tegendemonstranten waren het gevolg.


Hoewel het een ludieke actie is heeft La Journée de la Jupe een diepere betekenis: strijd tegen seksisme, tegen lastigvallen van vrouwen op straat, tegen lagere beloning voor vrouwen voor hetzelfde werk, tegen het niet delen van huishoudelijke taken door mannen en tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in kansen op de arbeidsmarkt. Drie jaar later is La Journée de la Jupe in heel Frankrijk een algemeen erkende dag geworden. Het is de eerste keer dat vier franse lyceumorganisaties leerlingen hebben opgeroepen om in rok naar school te gaan. (Bron: internet)
De man hier in huis is niet van plan om vandaag buiten in een rokje te gaan lopen maar ik kon hem, voor het goede doel, overhalen om deze foto te mogen nemen. Hij is opgegroeid met zeven zussen onder hem en terwijl ik de foto maakte verzuchtte hij waarom hij het vroeger al goed vond dat die meiden krulspelden in zijn haar zetten en hij zich nu weer met een rokje aan laat fotograferen. Jullie begrijpen wel dat wij helemaal achter de vandaag gehouden acties staan.

Reacties

 1. Geweldig dat je man dit doet. Alles voor het goede doel. Ik kende de Franse Rokjesdag niet. Leuk, weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kende het tot vandaag ook niet, Jeanette, maar vind het echt geweldig. Zie je het al voor je op zo'n grote scholengemeenschap, al die jongens met blote benen onder een rokje. Diep respect.

   Verwijderen
 2. Wat een leuk en leerzaam bericht, Marthy! Nooit geweten van het bestaan van deze Franse Rokjsedag. Prima initiatief.
  En inderdaad heel moedig van Mart dat hij voor je heeft geposeerd. Jullie zullen vast wel veel lol hebben gehad tijdens het fotograferen. De volgende keer wil ik trouwens ook wel die krulspelden zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest wel even goed uitleggen waarvoor het was, Annelies en we hebben inderdaad erg gelachen, vooral toen hij nog aan kwam zetten met dat verhaal over die krulspelden.

   Verwijderen
 3. Wat superstoer van je man zeg. Het is echt een grappig gezicht trouwens die harige benen onder een rokje. En wat inderdaad een mooi doel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is eigenlijk niet zo'n stoere, Bertie, die man van mij. Maar voor dit doel had hij het over.

   Verwijderen
 4. Wat een goed initiatief om zo'n dag in te voeren! Je benen mogen gezien worden,hoor Mart!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal de complimenten over brengen maar vind ze zelf niet zo mooi, te mager, hihi.

   Verwijderen
 5. Mooie benen, gemaakt om rokjes te dragen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig in alle opzichten, met dank aan Mart!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij had het met plezier over voor dit goede doel, want je begrijpt dat we wel gelachen hebben.

   Verwijderen
 7. Mooi gebaar van je man en het staat hem goed. Maar ik had ook gehoopt omeen totale foto, met krulspelden! Volgend jaar misschien.... 😂😂

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Els, die krulspelden dat was de zestiger jaren, toen hadden veel jonge jongens nog lang haar, nu krijg ik er geen krulspeldje meer in, haha.

   Verwijderen
 8. Haha, schitterend, ik kon een glimlach niet onderdrukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede actie! Niets over gelezen of gehoord. Maar dankzij jouw verhaal en de benen van Mart krijgt het toch bekendheid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsjee, die benen van Mart gaan nog beroemd worden, Mieke. Misschien moet hij ze laten verzekeren....

   Verwijderen
 10. Wat een lekker stel zijn jullie samen. Mooi verhaal ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het leven moet vooral niet saai worden, Emie.

   Verwijderen
 11. Reacties
  1. OK, het zijn niet de mooiste benen maar fietskuiten heeft ie.

   Verwijderen
 12. Schitterend en wat een goed initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zie nu pas je blog over rokjesdag. Superleuk, die benen van Mart. Ik dacht dat wielrenners altijd hun benen schoren? Maar ze mogen er zijn, hoor. Hij is ook voor alles en nog wat inzetbaar. Koesteren, Marthy!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je opgroeid tussen acht vrouwen wordt je plooibaar, Ien;-)

   Verwijderen
 14. Ik ben vóór om deze actie naar Nederland te halen. Dat is pas rokjesdag, hoeveel gevoel ik ook voor Martin Bril heb. Dat je man zich voor de foto beschikbaar stelde, vind ik bijzonder sportief. En dat verhaal van die krulspelden, haha. Arme man (-:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook voor, Mirjam, kunnen de vrouwen ook eens genieten, haha.

   Verwijderen
 15. Ik kende die Franse rokjesdag al en ik vind het nog steeds een schitterend initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy