Moestuinmaandag

Dik boven de dertig graden vandaag, dus vroeg in de morgen wat in de moestuin gedaan. Erg veel te oogsten valt er nog niet maar wat wieden en aanbinden wel. Vanavond gaat de sproeier maar weer aan maar ik mag niet mopperen, alles staat er nog fris bij. De bonen begonnen wat traag, toen was het nog te koud denk ik maar nu gaan ze hard omhoog. De venkel die hieronder staat heb ik als kleine plantjes gekocht en ze doen het geweldig. Ondertussen heb ik ze ook gezaaid en ook uit dat zaaisel heb ik al behoorlijk plantjes.

 
Ook met de bietjes heb ik dat zo gedaan, eerst een paar plantjes kopen en daarna zaaien, wat ik inmiddels al twee keer heb gedaan. Zo spreidt ik de oogst want ik heb niets aan grote hoeveelheden groenten die ik tegelijk kan oogsten, we zijn maar met zijn tweeën.

Dit is mijn grote trots, een rij tomatenplanten die het prima doen, opgekweekt uit zaad. Toen ik ze hier neerzette als hele kleine plantjes had ik er totaal geen vertrouwen in dat het ook maar iets zou worden. En zie hier, uit die miniplantjes zijn mooie stevige tomatenplanten gegroeid. Volgend jaar toch maar weer zo doen? Er is op de bloemen in de courgette en de aardbeien na nog niet veel kleur in de moestuin. Toch zal dat wel komen want ik heb van alles gezaaid wat de boel daar op gaat vrolijken. Nog even geduld.

Maar er gaat natuurlijk ook wat mis in een moestuin, het kan niet altijd feest zijn. Toen ik vanmorgen het net boven de kool weghaalde zag ik dat vier koolplanten onder de luis zaten. Of die nog te redden zijn.... ik betwijfel het. Gauw een mengsel gemaakt van groene zeep, spiritus en lauw water en daar de kool mee bespoten. On vera, zeggen de Fransen. We zullen zien.


Reacties

 1. Wat een mooie rijtjes. Ziet er goed uit allemaal, op de kool na dan (volgens jou zeggen).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Staat er allemaal fris bij en dat mengsel voor de kool werkt meestal ook nog wel. Hier geen dertig graden vandaag maar achtien ( tien minder dan gisteren ) lekker om te fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is het te warm om te wandelen. Maar ik heb genoeg te lezen dus tussen de huishoudelijke- en tuinklussen lees ik boek na boek uit. Heerlijk!

   Verwijderen
 3. Dat komt helemaal goed met die tuin van je! Geweldig zoals dat allemaal groeit. En helemaal ecologisch ben je ook zo te lezen. Een zelfgemaakt ecologisch luizenbestrijdingsmiddel! Top!
  Zei ik al dat je een prachtige nieuwe "header" hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergif gebruiken doen we niet. Als mijn brouwseltje niet helpt dan is het jammer, Kris. Je kan niet verwachten dat alles goed gaat in zo'n moestuin.

   Verwijderen
 4. Ik houd van die mooie, overzichtelijke rijtjes. Slim om zowel plantjes te kopen en een tweede deel te zaaien. Jullie zijn heel zelf voorziend. Prachtig vind ik dat.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo hoop ik de hele zomer van de tuin te kunnen eten, Mirjam.

   Verwijderen
 5. Ik vind dat je een voorbeeldige moestuin hebt. Neem jij ook groene zeep mee uit NL?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het hier nog niet kunnen ontdekken dus ja, ik neem altijd groene zeep mee. Zo af en toe geef ik er mijn grote houten tafel ook even een beurt mee.

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Dank je Sjoerd. Ik heb er veel lol in om het te doen.

   Verwijderen
 7. Het ziet er prachtig uit. Ik ben zelf niet zo'n tuinierster maar ik geniet van je verhalen en de mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.