Tuinieren gaat niet over rozen

In veel reacties op mijn blog van eergisteren stond hoe een goed idee het was van mij om bepaalde zaken die de tuin betreffen vast te leggen. Ik zal jullie verklappen dat ik die slimmigheid niet van mezelf heb. Zeker twintig jaar geleden kocht ik een boekje van Romke van der Kaa die heerlijk humoristisch schrijft over tuinieren. Daarin las ik dat je de dingen in je tuin die je volgend voorjaar wilt veranderen, op moet schrijven. Je bent het volgend voorjaar subiet vergeten hoe je dat van plan was, zei hij. Door scha en schande had ik dat al ondervonden en ben direct begonnen met schrijven over mijn Stolwijkse tuin. In 2001 begon ik hier met een serieuze vaste planten border en heb er sindsdien al twee tuinschriften vol over geschreven. Ik doe dat nog steeds, soms maak ik er zelfs een tekeningetje bij.

De laatste jaren maak ik ook wel foto's, vooral van de planten die we in de moestuin laten overwinteren. Die zien er in het najaar echt heel anders uit als in het vroege voorjaar, vooral als ze dan bijna overwoekerd zijn door onkruid. Ook maak ik aantekeningen over de paar bakken die ik vul met eenjarigen en niet te vergeten de moestuin. Wat wel bevalt of juist helemaal niet. Het was dus Romke die me op het goede spoor zette en ik ben hem er nog steeds dankbaar voor. Het werkt echt!

Reacties

 1. Zo n goeie tip levert ook nog eens zo,n prachtig, rommelig aantekeningenboekje op! Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rommelig aantekenboekje? Ik was juist van plan om mijn twee tuinschriften ter publicatie aan te bieden aan een uitgever, haha.

   Verwijderen
 2. Handig ja, ik heb dat boekje ook. Maar chaoot als ik ben, vergeet ik het op te schrijven of schrijf ik het op maar vergeet ik het later na te kijken. Maar Romke is echt eencleuke schrijver. Heb je Maarten t Hart ook gelezen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist niet dat Maarten ook over zijn moestuin heeft geschreven, dat zag ik net op internet. Leuk, gaat op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas. Ik heb toen wel zijn programma's over moestuinieren op tv gezien.

   Verwijderen
 3. Ik lees iedere week met plezier de tuintips van Romke van der Kaa in onze krant, wist niet dat hij ook boeken heeft geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aktieve man, die Romke. Ik koop bijna ieder jaar zijn scheurkalender vol met handige tuintips, weetjes en recepten.

   Verwijderen
 4. Het blijft een b(l)oeiende hobby...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd weer proberen het nog mooier te krijgen, Sjoerd.

   Verwijderen
 5. Dit is echt leuk om te zien Marthy. Ben dol op zulk soort schriften. Altijd vraag ik me af of andere mensen dat ook doen, van alles opschrijven. Zelf doe ik dat wel, niet over de tuin, maar over handwerken en knutselen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze schriften zal ik nooit wegdoen, Jeanette, ze lezen voor mij als een roman. Ik denk dat jij dat wel begrijpt.

   Verwijderen
 6. Héé, eenscheurkalender van Romke, die gaat dan op mijn lijstje voor de goede Sint. Vroeger knipte ik regelmatig stukjes, die hij in het Brabants Dagblad schreef, uit. Heb ze vast nog ergens liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal krijg ik die scheurklaender van de Sint, Toos. Ze weten het al bij mij thuis.

   Verwijderen
 7. Ik werk ook met een 'tuinschrift', waarin ik noteer welke planten het goed doen en waar ik voor vervanging moet zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.