Noodweer

We hadden hier gisteravond een hevig onweer met zware regenval. Het hield uren aan en om een uur of tien kregen we zo'n zware klap die we ook hoorden knetteren dat we dachten dat het bij ons ingeslagen was. In beide huizen viel de elektriciteit uit maar dat was zo gefikst en er was gelukkig niets aan de hand. Mart ging vanmorgen me de buurman van ons vakantiehuis fietsen en ik maakte met de buurvrouw een klein wandelingetje naar een gehuchtje wat op een steenworp afstand van ons ligt. En daar stond een blauwe wagen van de EDRF, de maatschappij die het elektriciteitsnet onderhoud. Toen ik, nadat ik madame Valette gedag had gezegd vroeg of er iets aan de hand was vertelde zij ons dat de bliksem bij hen was ingeslagen, gelukkig in een schuur naast hun huis. Het was zo zwaar geweest dat de inslag een gat in het beton had geslagen. Zij lag al in bed en ze was verschrikkelijk geschrokken. In de twee huizen die dat kleine gehucht rijk is moest de elektriciteitsmeter vervangen worden en ze hadden ook nog geen telefoon. Wat een schrik voor die oude mensen daar.Bij vrienden wat noordwestelijker van ons waren er grote hagelstenen gevallen die de planten en het kunststof tuinstel verruïneerden. Daar zijn wij gelukkig voor gespaard gebleven en de natuur ziet er weer vredig uit in en rondom ons dorp. De regen was hevig en duurde tot diep in de nacht maar alles is wel weer heerlijk opgefrist.
Reacties

 1. Wat eng is natuurgeweld toch altijd. Is het ook afgekoeld of alleen maar opgefrist?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel wat afgekoeld, Jeanne, de ergste hitte is even voorbij.

   Verwijderen
 2. Oei, da's we'l effe schrikken! In de Loirestreek hebben wij ooit ook zo'n onweer meegemaakt. Ons hele gezin stond midden in de nacht te bibberen in de gîte. Gelukkig sloeg de bliksem toen ook niet bij ons in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn er goed van afgekomen, Lut, maar geschrokken zijn we wel.

   Verwijderen
 3. Hier snakken we nog naar een water... maar het moet niet zo uitbundig zijn als in de Ardèche :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch heeft de tuin er niet van geleden maar ik heb vanmiddag de vriendin gesproken waar die grote hagelstenen zijn gevallen en hun tuin is behoorlijk vernield.

   Verwijderen
 4. Sinds blikseminslag op punt van ons dak (Knal met hoofdletter K) ben ik doodsbang voor bliksem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een nare ervaring, gelukkig is er geen erge brand van gekomen. Wat zal het schrikken zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het erg voor de drie oude mensen die daar wonen, die waren echt heel erg geschrokken.

   Verwijderen
 6. Bliksem ben ik ook niet zo'n liefhebber van... Hier in de buurt is een keer een fietser door de bliksem getroffen. Die reed door het open veld en daar was geen schuilplaats. Hij was op slag dood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat met die fietser hebben wij in Stolwijk ook meegemaakt. Het gebeurde op zondag en de zoon van de overleden man kwam dezelfde middag de betreffende fiets bij ons brengen, hij wilde hem nooit meer zien.

   Verwijderen
 7. Onweer: ik vind de knallen en bliksem prachtig. Maar het moet niet inslaan. En zeker niet bij je oude buren. Hopelijk blijft het nu even fris. Ook wel eens even fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook niet bang van onweer, ga rustig een poosje voor het raam staan om naar de lichtflitsen te kijken, Mieke.

   Verwijderen
 8. Wat zullen de mensen daar geschrokken zijn. Ik kan me zo'n onweersbui herinneren van een vakantie. Het hagelde golfballen. Onze auto was gebutst en gedeukt van heb ik jou daar. Een flinke schadepost. Gelukkig was er verder geen blikseminslag of verdere menselijke schade. Hier sloeg vorige week bij een onweersbui de bliksem in twee huizen tegelijk. In de schoorstenen. Dat was ook schrikken. Wonderbaarlijk hoe snel de natuur zich daarna weer herpakt. Alsof er niks gebeurd is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me verschrikkelijk als echt de bliksem in je huis slaat. De schrik blijft je dan altijd bij.

   Verwijderen
 9. Jeetje als de bliksem zo inslaat... Die arme mensen.
  Voor de natuur heerlijk dat er regen is gevallen maar dit is gelijk wel heftig zeg! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze tuinen varen er wel bij, Esther, alles heeft weer eens flink water gehad.

   Verwijderen
 10. Gelukkig nog een blikseminslag met goede afloop. Onweders kunnen vies doen in de bergen. Honden hebben er blijkbaar niet voor niks bang van.
  Maar dat regenbuitje zal de plantjes wel deugd gedaan hebben. Hier zijn we in ieder geval ook blij dat die hitte weer over is. Echt niet mijn ding zo warm.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.