Naar kostschool in Harlingen

Vannacht sliepen we in Franeker bij Mathey en Margreet, de ouders van ons schoondochter Wietske. We bezochten met hen gistermiddag Harlingen waar Mathey geboren en opgegroeid is. Een mooie oude stad met prachtige huizen. Op veel panden waar vroeger een bedrijf in zat zijn de oude reclamespreuken weer aangebracht, erg mooi gedaan.Margreet kwam uit de Wieringermeer en ging naar de middelbare school in Harlingen. Dat betekende dat ze naar kostschool moest en zo kwam ze terecht op het R.K. Sint Anna meisjespensionaat van de Zusters Franciscanessen aldaar. Op die middelbare school zat ook Mathey en de rest begrijpen jullie wel. Een deel van het pensionaat staat er nog, te zien op de onderstaande foto's. Leuk om met hen zo even terug in de tijd te gaan. Er kwamen weer heel wat verhalen los.Reacties

 1. Ik ken Harlingen een beetje omdat er heel goede vrienden van ons wonen. Regelmatig zijn we daardoor een weekendje in Harlingen te vinden en zo hebben we ook al een heel deel van deze prachtige stad gezien. Ik blijf het er heerlijk vinden.
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik vond het een mooie stad, Mirjam. Het begon te regenen en we hebben alles nog niet gezien dus zeker nog een keer bezoeken.

   Verwijderen
 2. Bij ons in Oudewater staat (stond) ook een klooster met Zusters Franciscanessen (uit Bennebroek) met een kostschool. De nonnen waren actief op de Mariaschool (voor de meisjes). Ook bij ons een kostschool (wij noemden die meisjes kostkippen). Omdat mijn vader daar regelmatig werkzaam was met zijn vriend ben ik ook veel bij de zusters geweest. Je had er lieverds tussen maar ook "krengen van barmhartigheid".
  Geniet nog van jullie weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja, dat ken ik, lieverds en krengen. Heb zelf ook op een nonnenschool gezeten. Gelukkig waren de lieverds in de overhand.

   Verwijderen
 3. Leuk om eens een stad te zien die je helemaal niet kent :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kende de stad ook niet, Stephanie. Verbaasde me over de vele mooie oude panden.

   Verwijderen
 4. Dat lijkt me helemaal niks zo'n kostschool. Wij woonden op een paar meter van een klooster met een basisschool af. Ik ben er gelukkig niet op geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach Sjoerd, volgens mij heeft Margreet het wel goed gehad.

   Verwijderen
 5. Mooi plaatsje! Met de Elfstedentocht ben ik er doorheen gefietst, niet dat er veel van is blijven hangen ;-) Het klooster vind ik indrukwekkend!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klooster deed me denken aan mijn jeugd. Op een rijtje klooster, kleuterschool, lagere school en huishoudschool.

   Verwijderen
 6. Ik was alleen in Harlingen op doorreis naar Terschelling. Zo te zien moet ik als we weer naar Terschelling gaan maar eens een heel stuk vroeger weg. En een late boot misschien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt bezoeken, Bettie, en dan lekker op je gemak er door wandelen.

   Verwijderen
 7. Harlingen ken ik niet. Kloosters wel, daar waren er hier zat van, nonnen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja, Inge, als je in een katholieke streek opgegroeid bent, bijvoorbeeld Limburg of Brabant, dan kwam je er genoeg tegen.

   Verwijderen
 8. Harlingen is gewoon leuk, net als zoveel Friese stadjes. Persoonlijke favoriet is Sloten oftewel Sleat. Maar dat komt ook omdat daar een bakkertje zit die absoluut te gekke sûkerbôle bakt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan dit najaar beginnen met het Zuiderzeepad, Wieneke. Dat loopt van Enkhuizen naar Stavoren. Ben benieuwd welke mooie plaatsjes we allemaal tegen zullen komen rond het IJsselmeer. Heb het boekje nog niet gekocht.

   Verwijderen
 9. Wat een geweldig idee zeg, die oude reclame op de muren. Erg leuk!

  Eén keer ben ik in Harlingen geweest. Dat was om de veerboot naar Terschelling te nemen. Twee keer eigenlijk, want ik ben ook weer terug gekomen. Aan al dit moois zijn we helaas voorbij gereden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk hè, Lida. Ik heb er nog meer foto's van maar om ze er allemaal hier op te zetten werd een beetje teveel. Ik heb de veerboot zien liggen vanuit het restaurant waar wij een kop thee zaten te drinken.

   Verwijderen
 10. Ik zat ook op kostschool in Harlingen.....van 1961-1964....erg strenge regels en geen fijne tijd...onderling met de meiden was het gezellig....Maar een heel streng regime.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.