Doorgaan naar hoofdcontent

Toch niet zo apart

We waren al een paar keer over deze brug in Palamos, Spanje gelopen voordat ik de naamplaat zag die erop was bevestigd. Ik vond het heel apart dat de maker van de Eiffeltoren deze brug had gemaakt. Bouwkundig klopte het wel volgens mijn echtgenoot. De Eiffeltoren is van geklonken metaal gemaakt en dat is deze brug ook. Zo werkte men in die tijd, zelfs de rompen van boten werden geklonken, aldus de man. Nieuwsgierig als ik ben toch maar eens op internet gaan zoeken naar meneertje Eiffel. Het bedrijf van Eiffel bouwde voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs de Eiffeltoren. In Vietnam ontwierp hij prachtige gebouwen zoals het Hoofdpostkantoor, het Herenigingspaleis en de Notre Dame Kathedraal, alledrie in Ho Chi Minh stad. Tevens is de Long Biênbrug over de Rode rivier in Hanoi, de hoofdstad van het huidige Vietnam, van zijn hand. Deze gebouwen zijn ontworpen toen Vietnam nog een kolonie was van Frankrijk. Voordat hij deze gebouwen ontwierp, begon hij met metaalconstructies voor een spoorwegmaatschappij in Frankrijk en hij heeft honderden spoorbruggen in Frankrijk gebouwd en blijkbaar ook daar buiten. Conclusie: deze brug met zijn naamplaatje is helemaal niet zo apart. Nou ja, ik wilde het jullie toch even laten weten 😉 .


Reacties

Emie zei…
Leuk om te weten hoor. Enne...likje verf kan ook geen kwaad.
Bertiebo zei…
Ik vind het wel apart hoor en mooi ook dat plaatje
Marthy zei…
Mijn schilder voelde er niets voor...
Marthy zei…
Dat plaatje vond ik zo apart, dat trok mijn aandacht.
Jeanne zei…
Zeker apart om dat te ontdekken, leuk!
miekequilt zei…
Hij maakte ( hij ontwierp het niet, maar tekende de staalconstructie) ook het Vrijheidsbeeld in New York. Toen ik daar ooit was, vond ik dat zó bijzonder. Ik las dat het er 28 oktober 130 jaar staat.
Lida zei…
Afgelopen zomer hebben wij nog bij de Viaduc de Garabit gestaan. Een fantastisch indrukwekkende rode spoorbrug van mijnheer Eiffel uit 1884. Een paar jaar eerder hadden we hem al eens van verre gezien. Deze zomer wilde manlief hem van dichtbij fotografen. Prachtig werden de foto's, met op de achtergrond een zwarte lucht met bliksem.
Pippa's Hus zei…
Wat grappig dat je zijn stijl kunt herkennen he? XX Esther
Elizabeth zei…
Wat interessant! Ik hèb wat met bruggen ...
Gave foto van die klinknagels in het metaal. Wat zijn ze groot!
Marthy zei…
Ik kwam het ook tegen toen ik wat las over Eiffel. Ik dacht altijd dat hij alleen in Frankrijk aan het werk was geweest, maar dat is dus niet zo.
Marthy zei…
Je oog moet er maar net op vallen, Jeanne...
Marthy zei…
Mooi hè, allerhande bruggen, ik moet ze ook altijd even bewonderen.
Marthy zei…
Ik heb de brug opgezocht op internet, Lida. Gaaf, die zou ik ook nog weleens willen fotograferen.
Marthy zei…
Het was meer mijn man die onmiddellijk de link legde met de Eiffeltoren en het klinken van metaal, Esther.
En tóch vind ik hem apart. Omdat jij hem gevonden hebt (-:
Marthy zei…
Ach, dat vind ik lief van je, Kakel.
Vlimbouter zei…
Ha, dat wist ik allemaal niet. Weer wat bijgeleerd. Dank je wel.