dinsdag 22 december 2015

Kerststol

Ik zit al jaren te denken dat ik ook eens een stol zelf moet gaan bakken en nadat ik het recept van Levine had gezien (met filmpje)  heb ik geen excuus meer. Aan de slag dan maar. Na het kneden van de hele handel wat ik wel in de keukenmachine deed zag het resultaat er in ieder geval goed uit. Daarna moest ik al de vulling er doorwerken en dat ging op de manier van Levine prima.


De eerste rijs ging erg goed. Daarna gaat de amandelspijs erin en krijgt het brood zijn uiteindelijke vorm. Dan weer een uur rijzen en dan mag het brood in de oven. Hij zag er prima uit toen hij uit de oven kwam, alhoewel de stol in mijn ogen iets te plat was. Dus die tweede rijs is nog een verbeterpuntje. Ga er tussen de kerst en oudjaar nog een maken, kan ik nog een keer oefenen. Doe ik Mart zeker een plezier mee, want die is gek op een sneetje kerststol.



22 opmerkingen:

  1. O, mjammie! Wat knap dat je dit kunt, Marthy...
    Ik ben gek op zo'n stol, maar dan wel een echte goeie ... Niet zo'n supermarktding...
    Het water loopt me in de mond, dus ik ga snel verder!

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hou erg van bakken en ik heb een man die het heerlijk vindt om die baksels op te eten, Elizabeth. Hij blijft slank, dus vooruit maar.

      Verwijderen
  2. Dit ziet er al heel veelbelovend uit, Marthy. Maar dat kan ook bijna niet anders, als je in Stolwijk woont ;-)
    Groetjes,
    Claudia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leg mij eens uit wat mijn veelbelovende baksel met Stolwijk te maken heeft, Claudia. Je maakt me nieuwsgierig.

      Verwijderen
    2. Haha... het is een heel flauw woordgrapje... kerststol - stolwijk. Fijne kerstdagen!
      Groetjes,
      Claudia

      Verwijderen
    3. Ik ben gewoon helemaal niet goed in het zien van dit soort dingen. Ik vind hem wel leuk, waarom kom ik daar nou niet op?

      Verwijderen
  3. Oh hij ziet er wel heel erg lekker uit hoor. Ik ben me ook aan het verdiepen in het bakken van brood. Bak al een aardig Focaccia-broodje en met kneden en voorrijs in de broodbakmachine lukt het me ook een lekker vloerbroodje in de oven te bakken, maar zo'n kerststol heb ik nog nooit geprobeerd. Komt op mijn lijstje hoor, zeker ook met spijs...
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Frankrijk bak ik al mijn brood zelf, Mirjam, vaak wel met behulp van de broodbakmachine. Ik zag er een beetje tegenop om zo'n kerststol te bakken maar het is me erg meegevallen.

      Verwijderen
  4. Ziet er hartstikke professioneel en smakelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We moeten nog proeven, Emie, maar ik heb er wel vertrouwen in.

      Verwijderen
  5. Prachtig! Ik kan hem bijna ruiken? Het kan niet anders dan dat ie ook heerlijk smaakt. Heb je niet de neiging om er alvast een plakje van af te snijden om te proberen? Zou ik namelijk wel doen.
    Krijg gewoon zin om mijn broodbakmachine weer uit de kast te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een aardige zelfbeheersing, Lida, maar als het aan mijn man lag......

      Verwijderen
  6. Alleen de amandelspijs mag je er voor mij uit laten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zal er rekening mee houden als ik ooit voor jou ga bakken, Sjoerd;-)

      Verwijderen
  7. Het zal ook bij jou thuis wel heerlijk geuren. Hier hoort een stol bij kerst. Was gisteren aan de slag en nam het recept van Rutger van Heel Holland bakt, met kleine aanpassingen. Gezellig he dat bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben gek op bakken, Els. Er staat nu nog een dikmakende maar wel heerlijke chocoladetaart in de planning, hmmmm.

      Verwijderen
  8. Whow !!! Als telg uit een bakkersfamilie zie ik meteen dat het een heerlijk brood is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk, dat is nou eens een compliment waar een mens van gaat glunderen!

      Verwijderen
  9. Reacties
    1. We wachten nog even tot 1e kerstdag, Vera, maar ik laat het je weten.

      Verwijderen
  10. Sterk moet je zijn om met eten te wachten op de Kerst. Ziet er heerlijk uit!
    Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook wel erg nieuwsgierig hoe hij smaakt, Mirjam, maar we wachten tocht echt. Als we nu beginnen is de stol op voordat het kerst is, hihi.

      Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy