Rijksmuseum

We bezochten, samen met dochter Floor, eindelijk eens het Rijksmuseum in Amsterdam. Rond tien uur liepen we zonder wachtrij naar binnen en zijn maar direct naar de Nachtwacht gelopen omdat we daar  in de loop van de dag de grootste drukte verwachtten. Imponerend, niet alleen zijn beroemdste schilderij maar ook die andere grote stukken. Alles is met zo'n precisie geschilderd, goed te zien hieronder op een detail van één van zijn schilderijen.


Heel lief vond ik het portret van een meisje in blauw van Verspronck en van De Joodse Bruid van Rembrandt maakte ik ook een detailfoto omdat het zo prachtig geschilderd is.


Hier een detailfoto van een hele grote pentekening van een zeeslag en hieronder een foto van de bibliotheek, drie verdiepingen hoog. Het is de grootste openbare kunsthistorische bibliotheek van Nederland en je kan er in de leeszaal terecht om vragen over de collectie te stellen en een boek of tijdschrift in te zien.


Hierboven nog een werk van Karel Appel en de volgende foto is van een schilderij van Israëls, een van zijn vele strandgezichten. Ik hou van zijn werk, in alles doet het mij denken aan mijn jeugd toen we in de zomervakanties dag en dagelijks aan strand te vinden waren.

Het vervulde ons met trots om in het museum te lopen. Wat heeft Nederland toch geweldige schilders voortgebracht. Van over de hele wereld komt men onze musea bekijken, het is lang geleden dat ik zoveel verschillende nationaliteiten bij elkaar zag. En wat is het Rijksmuseum prachtig gerestaureerd, het is nu een museum wat met de beste musea in de wereld kan wedijveren.


Reacties

Helemaal mee eens! Vorig jaar bezocht ik samen met een vriend het Rijks, we genoten van al het prachtigs dat 'onze' Hollandse meesters hebben voortgebracht. De schitterende schilderingen aan de wanden en plafonds zijn ook zo geweldig mooi gerestaureerd, daar kon ik uren naar kijken.. ;o)
Ja, wat is het genieten om daar rond te mogen lopen!!
Marthy zei…
Alleen om de wanden en plafonds nog meer te bekijken zou ik er nog een keer naar toe willen, Stepanie. Wat is dat mooi! Maar we gaan zeker nog een keer.
Marthy zei…
Wat een gebouw, wat een collectie, echt genieten, Jeanne.
Mirjam zei…
Het Rijksmuseum staat nog op ons lijstje. Een lijstje dat eerder langer dan korter lijkt te worden, maar dat is weer een ander verhaal. Prachtig vind ik de Nachtwacht.
Maar ook het schilderij van Israëls, dat doet me denken aan Het Panorama van Mesdag, volgens mij hangen er in dat pand ook schilderijen van Israëls, maar dat weet ik niet zeker hoor.
Ik wens jou en je familie een heerlijke jaarwisseling en een fantastisch, gelukkig, gezond en heel creatief 2016. Tot volgend jaar,
Liefs,
Mirjam
Vera zei…
Met de kinderen ooit eens geweest voor de nodige cultuurhistorie. Je moet het gezien hebben? Toch heb ik meer met moderne en hedendaagse kunst. Ik hou van ontwikkeling en vernieuwing. Vandaar een heel goed en vernieuwend 2016!!
Marthy zei…
Bedankt voor je lieve woorden, Mirjam. Alles wat je mij wenst wens ik jou. Dat we weer tot veel creatieve blogs mogen komen.
Marthy zei…
Dank je Vera, ook voor jou en Upali onze allerbeste wensen. Ik hoop me te blijven vernieuwen, ook in dit jaar. Stilstand is achteruitgang
Feliz ano novo!
Seguimos nossa caminhada na construção de um mundo mais justo, fraterno, humano, harmonioso e de doação.
Todos somos promotores da Paz...que começa em nossos corações e se estende a tudo que nos rodeia!!!
Obrigada por fazer parte da minha história de vida!
UM ABENÇOADO 2016!!!!
Marthy zei…
Happy New Year for you and your family.
Wietske zei…
Mooi he! Inderdaad iets om trots op te zijn!
Marthy zei…
Als je daar op het Museumplein komt en je zie het Stedelijk, het van Gogh en het Rijksmuseum zo om je heen liggen dan kan je niet anders dan trots zijn.