Doorgaan naar hoofdcontent

Bidprentje

Van een nicht kreeg ik afgelopen winter een paar bidprentjes mee van mijn oma van Bohemen, de moeder van mijn vader. Een bidprentje is een prentje dat meestal wordt uitgegeven als aandenken na het overlijden van een dierbare. Het vindt zijn oorsprong binnen de Katholieke Kerk. Ik denk niet dat bidprentjes nu nog uitgegeven worden, bij het overlijden van mijn ouders en de ouders van Mart waren er tenminste geen bidprentjes meer. Ik heb er nog wel eentje van mijn oudste zusje Jopie, die stierf in 1952.

Oma stierf in 1956, ik was toen 7 jaar oud en ik heb er nog een scherpe herinnering aan. Ik werd met een paar zusjes naar het huis van mijn oom en tante gestuurd om een gebedje te doen bij de kist die daar in de kamer op de grond stond. Het lichaam van oma was er in opgebaard en wij zaten er op onze knieën naast.  Aan de andere kant van de kist zaten een paar nichtjes geknield. Wij moesten van tante een Onze Vader en een Weesgegroetje bidden maar we waren zo van slag, het was de eerste dode die we zagen, dat het gebed in een soort giechelbui ontaardde. Wij kregen een standje van tante en konden naar huis vertrekken. 

Ik gaf mijn jongere zus laatst een van die bidprentjes en  ook zij wist zich dit gebeuren bij de kist van oma nog te herinneren terwijl zij toch twee jaar jonger is. Heeft blijkbaar indruk gemaakt toen.

Van opoe Hoogervorst, mijn moeders moeder was ik als jong kind altijd een beetje bang, ze was statig en streng. Oma van Bohemen was lief, zorgzaam en zacht en zat altijd met haar voeten op een houten stoof. Hier staat zij met mijn oudste zusje op de foto, zij heeft haar kleindochter nog een paar jaar overleefd.

Reacties

Bertiebo zei…
Bidprentjes hadden wij niet, want protestant. Maar meegesleurd naar een kist ben ik ook. Als klein kind door een tante die vond dat ik absoluut de dode moest zien. Geen beste herinnering.
Judy zei…
Ik ken ook geen bidprentjes. Mijn vaders moeder was de eerste dode die ik zag, maar niet in een religieuze omgeving. Ik vond het ook niet zo eng.
Mooie herinnering zo. Ik heb nog een doos vol bidprentjes bewaard.
Ina zei…
Ook protestant opgevoed, dus geen bidprentjes. Wel herken ik de lijn van de tekst, het lijden in een context plaatsen, het rijp worden voor een verondersteld leven na dit leven, en dan kwam er meestal nog een heel verhaal over de dankbaarheid van de nabestaanden. Plus nog 1 regeltje over het gemis. Ja de kerk had een stevige vinger in de pap.
Laatst nog een evangelische uitvaart meegemaakt, twee uur lang. Veel te lang, veel liederen met veel evangelisch vertoon. Armen in de lucht. De overledene was opgebaard in een mand, die al dicht was. In de zijkanten van de mand kon iedereen zijn of haar zelfgeplukte bloem zetten. Dat was wel mooi. Maar kan ook prima zonder religieuze viering.
Emie zei…
Die bidprentjes gingen vervolgens in een missaal, een kerkboek. Dan kon je in de kerk ook nog bidden voor de dierbare overledene. Mooie foto van jouw oma met Jopie!
Sjoerd zei…
Hier in het zuiden is dat nog steeds gebruikelijk...
Marthy zei…
Bettie, ik heb en had niet het gevoel dat we meegesleurd werden.
Janny zei…
Ik kan me de eerste dode die ik zag ook nog herinneren, een oom van mijn vader. Ik was nog een kind en vond het vreselijk, ik ga nog steeds niet kijken bij de kist als ik bij een begrafenis ben.