Doorgaan naar hoofdcontent

Concordia Haastrecht

Aan het plein waar mijn fysiotherapeut gehuisvest is staat het Cultureel Centrum Concordia, oftewel Theater Concordia. Een prachtig pand met als bouwjaar 1901.  Haastrecht had in die tijd een rijke inwoonster, Mevrouw Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet (1840-1923). Zij had grote belangstelling voor de cultuur- en sportbeoefening in de gemeente en steunde dit met financiële bijdragen. Zo schonk zij in 1900 aan Haastrecht een verenigingsgebouw genaamd: ‘Kunst- en Sportgebouw Concordia’.

De eerste steen werd gelegd door een zoon en dochter van burgemeester Viruly, geen familie van de bekende schrijver  en piloot.  Dat heb ik even nagezocht omdat de naam Viruly wat losmaakte bij me.

Op 5 januari 1901 werd het gebouw geopend en bij iedere voorstelling werd op de eerste rij een paar stoelen vrijgehouden, zodat mevrouw Paulina altijd aanwezig kon zijn. Het pand was prachtig gelegen aan wijds park en in het midden van het voorplein stond een muziektent en aan de voorkant van het pand werd een paar jaar later een smeedijzeren loggia geplaatst.

Maar de tand des tijds en de bezuinigingen op onderhoud maakte dat Concordia ernstig in verval raakte. De ramen sneuvelde, de loggia roestte weg en moest verwijderd worden en de muziektent werd gesloopt. De gemeente wilde eigenlijk van Concordia af en sloop leek aan het begin van deze eeuw de enige mogelijkheid. Ik reed er vaak langs en met pijn in mijn hart zag ik dat verval toeslaan.

 Totdat op 1 juli 2009 de stichting Cultureel Centrum Concordia wordt opgericht met als doel: 'Behoud van Concordia als gezichtsbepalend gebouw in Haastrecht met zijn sociale en culturele functie, waardoor de leefbaarheid van de dorpskern behouden en verbeterd kan worden.'

Begin 2010 werd er gestart met een ingrijpende verbouwing. Voor de aanbesteding van de verbouwing werden uitsluitend bedrijven uitgenodigd die werkzaam en woonachtig zijn in de gemeente Vlist en dat is alleen maar te prijzen.Veel vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen. Zelfs de originele tekeningen van de smeedijzeren loggia werden gevonden en de smid uit Hekendorp was in staat om de loggia te reproduceren. Het oude café wordt een waar Grand- café. 

Inmiddels is Cultureel Centrum Concordia in de Krimpenerwaard en daar buiten zeer bekend en de artiesten prijzen de akoestiek, de sfeer van de zaal en de bezieling van de tientallen vrijwilligers.

Toen we er gisterochtend de auto parkeerden en ik het mooie gebouw in de zon zag zien schitteren moest ik er even heen lopen om er een paar foto's van te nemen. Zo mooi dat dit bewaard is gebleven.

Reacties

KnutzEls zei…
Dat is zeker mooi. Zonde toch als het gesloopt was.
Elizabeth zei…
Er wordt wat gesloopt tegenwoordig en ik kan daar zò boos om worden. Zodra de kosten voor renovatie richting de kosten nieuwbouw gaan, gaat men over tot het laatste. Eeuwig zonde, want je verliest daarbij iets wat niet in geld is uit te drukken.
Wat geweldig dat de Concordia behouden is gebleven!
Bertiebo zei…
Die dubbele naam alleen al... ons kent ons. Het was toch een andere wereld. En ja Viruly riep bij mij ook wat op!
Een mooi verhaal bij dit bijzondere gebouw
Sjoerd zei…
Inderdaad een prachtig bouwgevalletje. Mooi dat het gered is.
Judy zei…
Ik moest even googlen bij Viryly: de man van Mary Dresselhuys, nou weet ik het weer. Prachtige loggia!
Emie zei…
Wat een geluk dat sloop voorkomen is! Een fijn verhaal om te lezen en te zien.
Janny zei…
Een mooi gebouw en wat is die loggia prachtig!
Mooi dat het gebouw behouden is. Dat zijn bouwwerken waar we zuinig op moeten zijn.
Wat goed, dat zo'n gebouw in industriele bouwstijl behouden is. Prachtig!
miekequilt zei…
Wat leuk dat dit gebouw zo gekoesterd wordt. En met het zonnetje erbij ziet het er helemaal mooi uit.
Lies zei…
Prachtig erfgoed!
Lie(f)s.