Leiden

We kwamen alle twee aan op station Leiden, vriendin Stan en ik en het eerste wat we deden was een koffietent in schieten en bijkletsen. Ongelofelijk dat je, ook al ben je je leven lang al vriendin met elkaar, nog zoveel te bepraten hebt. 
Daarna gingen we een soort stadstour door Leiden doen, uit het blote hoofd want Stan komt vaak in Leiden en ik weet ook nog wel wat van deze stad. We zijn er immers vlakbij geboren. Als eerste liepen we naar de Morspoort, de westelijke stadspoort van Leiden. Vroeger had Leiden er acht, er zijn er nog maar twee overgebleven. Deze poort deed lang dienst als gevangenis.

Dit is de Rembrandtbrug over het Galgewater,  gebouwd in 1983 als replica van een 17e-eeuwse brug die op de zelfde plek lag.

De naam van die brug was natuurlijk een eerbetoon aan onze wereldberoemde schilder die daar vlakbij in de Weddesteeg werd geboren. Wat ik eigenlijk niet eens wist, ik dacht altijd dat de wieg van Rembrandt in Amsterdam had gestaan.


Hier het kunstwerk van de jonge Rembrandt, op de achtergrond de Kweekschool voor Zeevaart, wat niet meer als zodanig wordt gebruikt. Er is een themawandeling 'In het voetspoor van de jonge Rembrandt', verkrijgbaar bij het VVV Leiden.

Mooi, zo'n oud pand wat er prachtig bijgehouden uitziet en strak in de verf, een lust voor het oog.

Langs het water prachtige oude panden met hun mooie gevels. Je was in die tijd rijk als je in zoiets kon wonen…

maar nog veel rijker als zo'n pand je bezit was. Dit is het Rapenburg, de bekendste gracht van Leiden. Het Academiegebouw, het bestuursbureau en diverse andere gebouwen van de Universiteit Leiden staan hier, evenals veel studentenhuizen, het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus botanicus Leiden en het Sieboldhuis. Jaarlijks wordt op het water van het Rapenburg het Rapenburgconcert gehouden.

Dit was nog maar een deel van onze wandeling, later meer.

Reacties

 1. Gezellige stad Leiden, kom er graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je had weer een leuk uitje in een mooi decor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och dat is lang geleden dat ik er was, maar ik herken het nog wel. We waren er met de fotoclub waar C. toen op zat. Heel veel moois gefotografeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen wij in Hoofddorp woonden, gingen we een paar keer naar Leiden, ik vond het er erg mooi. We hebben het er aleen tijdje over, dat we er graag weer eens heen willen. En als ik deze foto's zie, dan weet ik weer waarom....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als echte vriendinnen kom je nooit uitgepraat... Wat is Leiden mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat moet weer een heerlijk dagje geweest zijn, twee vriendinnen in een mooie stad: succes gegarandeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kom vaker in Leiden, ik vind het een heerlijke stad. Je hebt er mooie foto's van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leiden is zeer geschikt voor een vriendinnenuitje. Ik was er twee weken geleden met mijn Zeeuwse vriendin Laura en we deden hetzelfde als jij en Stan. Vooral kletsen en ondertussen genieten. Ik was er ook met Els, zelfde verhaal. Met mijn dochter, met mijn andere Zeeuwse vriendin en met Marion. Superleuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heerlijk om zo samen met een vriendin een dagje uit ze zijn. En wij genieten lekker mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.