Oude glorie

 Gelukkig is tijdens het bombardement op Rotterdam in mei 1940 niet alles van de historische binnenstad weggevaagd. Aan de randen van dit gebied staan nog wat wijken die de oude glorie van de havenstad weergeven.

 Het zijn bijna allemaal kantoorpanden, als particulier een woning in deze gebouwen te kopen en te onderhouden is niet voor veel mensen weggelegd.

 Er stond een deur open van een van die prachtige panden en de schilder die daar bezig was nodigde ons uit om even binnen te kijken. Wat een grandeur, al dat mooie houtwerk, die marmeren trappen.

In het voorste gedeelte van de hal zagen we aan weerszijde prachtig beschilderde panelen, nog helemaal origineel. De schilder vertelde dat hij daar niets aan had hoeven te doen.

Hij werkte voor jonge mensen die er nog geld voor over hadden om alles zoveel mogelijk in oude staat terug te brengen. Wel jammer vond hij dat het ijzeren sierwerk langs de trap wit moest blijven, hij had liever de oude lagen er afgeschrapt en het zo in originele staat teruggebracht. 'Er zit namelijk prachtig staal onder al die lagen' vertelde hij vol vuur. Mooi om daar zo iemand bezig te zien met veel liefde voor zijn vak.

Voordat we weggingen moest we eerst nog even dit mooie rooster zien wat aan de zijkant van de trap op een luchtkoker zat. Zulk fraais wordt tegenwoordig nog maar zelden gemaakt.

Reacties

 1. Wat een mooi huis. En wat aardig dat hè even binnen mocht kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ik hou van zulke ontmoetingen, Els. En het leuke is, je steekt er altijd wat van op.

   Verwijderen
 3. Wat aardig van de schilder, hij vond het natuurlijk ook heel leuk die belangstelling voor zijn vak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb jij het getroffen met de ontmoeting van een vakman op dat mooie pleintje in Rotterdam. Er is nog wel moois over in de stad Rotterdam, al dwalend door de stad kom je de schoonheid van weleer tegen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig! En wat mooi dat het bewaard blijft. En een gesprek met een vakman, maakt niet uit welk vak, is altijd genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook zo mooi, Jeanette, dat al dat fraais bewaard blijft.

   Verwijderen
 6. Vaak vindt je bij die oudere schilders nog de echte liefde voor het vak terug...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah, het koningin Emmaplein!! Dat is echt heel mooi bewaard gebleven. Net als trouwens het hele scheepvaartkwartier. We waren er een jaar of zeven geleden en hebben er nog eens rondgewandeld. Ik maar vooral echtgenoot hebben daar heel wat voetstappen liggen. Het bisdom Rotterdam heeft op dit plein zijn kantoor op nummer 3 en de bisschop woont er ook. Hij heet (moest het even opzoeken) Van den Hende. Noooooooit van gehoord :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gut, hadden we dat nou maar geweten, van die bisschop, hadden we even een kopje thee bij hem gaan doen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.