Doorgaan naar hoofdcontent

Picasso op papier

 Els en ik liepen nog even de Kunsthal Rotterdam binnen, niet voor lang hoor want het was veel te mooi weer die dag maar ik wilde graag de tentoonstelling 'Picasso op papier' zien. Picasso maakte meer dan 2500 prenten in allerlei technieken.

Het is natuurlijk algemeen bekend dat deze kunstenaar van vrouwen hield en hij schilderde en tekende ze dan ook veelvuldig.

Hier een  vroeg werk van hem, ik vind het prachtig. 

Ook deze is heel mooi. Als je vlak voor de prent staat kan je goed zien hoe Picasso dit gemaakt heeft, allemaal getekende kleine lijntjes.


Nog meer vrouwenportretten, maar nu heel wat moderner. Als Picasso weer eens verliefd was kon hij opeens een totaal nieuwe stilistische weg inslaan en zijn geliefde op allerlei manieren vereeuwigen, onder meer in de vorm van experimentele portretten. 

Picasso leerde zich in 1958 toen hij al ver in de zeventig was de techniek van kleurenlino's aan. Het is een hoogdruktechniek waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum, er bestaan speciale zachte soorten voor kunstenaars. 

Er wordt eerst een tekening op het linoleum gemaakt. Rond de afbeelding die moet blijven staan wordt met gutsen het linoleum weggesneden. Dan wordt er met een roller speciale drukinkt op de hogere delen aangebracht waarna er dun papier opgelegd wordt wat met een hoogdrukpers aangedrukt wordt. De tentoonstelling liet zien dat Picasso met allerlei kleuren proeven had gemaakt, heel mooi om te zien.

Picasso volgde al op elfjarige leeftijd een opleiding aan een kunstschool, hij is 91 jaar oud geworden en als kunstenaar actief gebleven tot zijn laatste snik. 
Mooi vind ik dat, die drang om altijd maar te blijven scheppen.

Reacties

miekequilt zei…
Wat een mooie schilderijen!!
Sjoerd zei…
Heel mooi, maar het blijft een beetje een vreemde vogel.
Ageeth Mooij zei…
Bijzonder, al die stijlen en zijn ontwikkeling gedreven door eigenzinnigheid.
Marc Dufraing zei…
Hij kon er wel wat van!! Heb ooit in Parijs een tekening van hem van een appel gezien - de volmaakte ronding!!!!!
Ooit in Céret een (kopie van) pentekening van hem gekocht die hij daar heeft gemaakt in ‘53
Mooie tekeningen/schilderijen. En mooi dat je deze vrouwen liet zien op 8 maart, internationale vrouwendag!